Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. április 11., 03.40
Koszorúzás Tóth Sándor kopjafájánál

Példát mutatott áldozatkészségből

Írta: Jámbor Gyula
2013. december 23., 16.26 Hétfõ / Arad

1990 februárja lehetett, amikor az aradi újság szerkesztőségébe bejött három székelyudvarhelyi férfi azzal, hogy kopjafát hoztunk Tóth Sándornak. 

Nem emlékszem, honnan szereztek tudomást a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatának sorsáról, aradi haláláról, de azt mondták: két kopjafát faragtak, saját költségükre, az egyiket Aradnak szánták, a másikat Hódmezővásárhelyre viszik.

A helyi – aradi – hatóság köszönettel fogadta a felajánlást, és rövidesen már állt a Maros-parton, a várhíd (Tóth Sándor halála helyének) közelében a ma is látható kopjafa, amelyet azóta minden december 23-án, a romániai forradalom egyetlen külföldi áldozatának emlékére évente megkoszorúznak.

A mai ünnepséget, amely hagyományosan az utolsó a forradalmi megemlékezések sorában, Bognár Levente aradi alpolgármester, megyei RMDSZ-elnök nyitotta meg, hangsúlyozva: olyan mozzanatról van szó, amely kiemeli a két város, Arad és Hódmezővásárhely közötti köteléket. Olyan emberre emlékezünk, mondta, aki példát mutatott a mások iránti szeretetből és elkötelezettségből. Üdvözölve Tóth Sándor özvegyét és Koszó Péter hódmezővásárhelyi alpolgármestert, bevallotta: nehéz szavakat találni arra, hogy mit érezhet a család, amely elengedte a családfőt, és az nem tért vissza. De, folytatta, Tóth Sándor emléke örökké él szívünkben Aradon és Hódmezővásárhelyen, alakja és halála szimbólummá vált a két város és nép kapcsolatában.

Koszó Péter felszólalását így kezdte: „Magyar testvéreim, kedves román barátaim! Minden december 23. számunkra a hősi halottakról szól, december 24. pedig az életről és a megváltásról. 24 évvel ezelőtt úgy volt, hogy Tóth Sándor barátommal együtt jövünk Romániába, az első volt, aki Hódmezővásárhelyen jelentkezett, hogy segítse az itteni forradalmárokat. Mártíriuma szimbólum: két népet közelít egymáshoz, halálával is megújulást hoz, a két város emlékezetén kívül komoly kapcsolatok is kialakultak, a két városban, például, iskolák léptek testvérkapcsolatba. Tavaly osztották ki a Tóth Sándor-emlékérmet, születésének 60. évfordulója alkalmából egy fantasztikus megemlékezésre került sor, amelyen Valentin Voicilă, drága barátom idézte meg alakját. Ezúttal is hálásan köszönöm Aradnak, Bognár Leventének, hogy Tóth Sándorra emlékezhetünk. A Jóisten áldja Tóth Sándor és minden hősi halott emlékét, kegyelettel emlékezünk rájuk” – mondta a hódmezővásárhelyi alpolgármester.

Bognár Levente azt idézte fel, hogy 24 éve, december 21-én 7 óra 38 perckor kezdődött Aradon a forradalom, és külön megemlékezett Valentin Voiciláról, aki ébren tartotta a forradalom szellemét. Ezután V. Voicilă szólt Tóth Sándorról, akit „a Románia és Magyarország közötti mély kapcsolatok” egyik kialakítójának nevezett. Röviden ismertetve a róla szóló (az Aradon múlt pénteken bemutatott, Emil Şimăndan által készített) interjúkötetet, annak egy-egy példányát Tóth Sándor özvegyének és Koszó Péter alpolgármesternek nyújtotta át, majd azt hangsúlyozta: holnap (szerk.: dec. 24-én) a Megváltó születésére emlékezünk, és nemzetiségtől és attól függetlenül, hogy milyen sérelmek értek bennünket egymás részéről a történelem folyamán, a szeretetnek kell uralomra jutnia.

Arad ortodox érseke, Timotei Seviciu – aki eddig majdnem minden évben jelen volt a Tóth Sándor-megemlékezésen – a katolikus főesperes jelenlétére is utalva az ökumenizmus szellemének érvényesülését emelte ki helyi szinten, a szeretet és megértés fontosságát hangsúlyozta. „Nem tudom, hogy más romániai és határon túli testvértelepülések között van-e olyan, amely az áldozatvállalás kapcsán alakult ki”, de „az Arad és Hódmezővásárhely közötti kapcsolat ilyen”, mondta az ortodox érsek.

Király Árpád főesperes szerint ez a kopjafa arról beszél, hogy a szeretet nem ismer határokat, a holnapi nap pedig (dec. 24.) arról, hogy az Isten határtalanul szeret bennünket.

A megemlékezés a Miatyánk (román és magyar nyelvű) elhangzásával és koszorúzással zárult. Az első koszorúkat Tóth Sándor özvegye, Hódmezővásárhely város küldöttsége, az aradi forradalmárok helyezték el a kopjafánál, majd a romániai forradalom áldozatainak utódai, Arad város, az RMDSZ, a hódmezővásárhelyivel testvériskola aradi tanintézmény képviselői helyezték el a megemlékezés virágait az emlékhelyen.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nanu52 / Csütörtök, 2013. december 26., 20.51 Válaszoljál rá!

Örömmel olvasom, hogy Aradon a 89-es Román forradalomban elhunyt, egyetlen magyarországi magyarra emlékeztek. A mártírhalált halt Tóth Sándor emlékét 24 év után is nagy tisztelet és szeretet övezi.
Nagyon jól emlékszem erre az időszakra. Az eleki emberek gyűjtését a Chinoin Gyógyszergyár életmentő adományát a helyi egészségügy egyszer használatos fecskendőit és injekciós tűit jutattam el és adtuk át a Megyei Korház és a Megyei Tanács illetékesének. Azt az együttérzést és kiállást a Román nép demokratikus harca mellet nem lehet elfelejteni!
Testvérvárosi kapcsolatunk ezen előzmények után kötetett Borossebes várossal és mind a mai napig tart.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu