Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 14.33
Kritikus belvízhelyzet Kisiratoson

Pénzhiány miatt állnak a szivattyútelepek?

Írta: Balta János
2013. április 07., 15.57 Vasárnap / Arad

Kisiratoson aggasztóvá váltak a belvíz-gondok – jegyezte meg a Nyugati Jelennek Almási Vince polgármester, aki hozzátetette: a községnek az anyaországgal határos része fekszik a legalacsonyabban, ahol mintegy 100 hektár szántó és őszi vetés áll víz alatt. 

Történik azzal együtt, hogy még az átkosban, 35-40 évvel ezelőtt nagyon ügyesen megoldották a kistérség és a település csatornarendszerét, minek folytán a termőföldről az országhatárral párhuzamosan futó főcsatornába vezették a talajvizet. A főcsatornát lépcsőzetesen, üzemszerű szivattyúházakkal látták el, amelyek közreműködésével akár egy-két nap alatt is leszivattyúzhatják a vizet a termőterületekről. A lépcsőzetes rendszerrel a főcsatornán, Pécska mellett a Marosba szivattyúzzák a belvizet. A csatornarendszert azonban az ANIF (Agenţia Naţională de Inbunătăţiri Funciare) Országos Talajjavító Ügynökség adminisztrálja. Amellett, hogy a csatornarendszer karbantartását teljesen elhanyagolják, minek következtében azt benőtte a gyom, a mindenfajta vadnövény, illetve sok helyen be is tömték a mellékcsatornákat, az Ügynökség Arad megyei vezetőségét állandóan telefonon kell kérlelni, hogy indítsák be a szivattyúkat, amelyeket éppen e célból hoztak létre. Az Ügynökség megyei vezetősége viszont állandón szabadkozik, minduntalan valami meghibásodásra, végső soron az üzemeléshez szükséges villanyáram ellenértékére, a pénzhiányra panaszkodik. Április elején Almási Vincét megkereste az Ügynökség egyik megbízottja, aki aláíratott vele egy jegyzőkönyvet, miszerint szükség volt a szivattyút beindítani. Sok helyen az e veszély is fennáll, hogy a szivattyúházat is elönti a víz. Tehát végeredményben az Ügynökség nem is a termőföldet, inkább a saját szivattyútelepeit próbálja megóvni a belvíztől, amikor azokat beindítja.

Almási Vince szerint, a szivattyúrendszer működtetésének a zavartalansága parancsoló szükséglet, amihez feltétlenül anyagi keretet kell biztosítani a termőföldeknek, illetve a szivattyútelepeknek a belvíztől való megvédése érdekében. Eddig azonban süket fülekre talált az Ügynökséghez benyújtott számos kérvény, amiben az eltömődött mellékcsatornák kitakarítását, gyomtalanítását sürgették. Az elvégzendő feladatokra kiváló példák láthatók az országhatár túloldalán, ahol nemcsak a mellék-, de a főcsatornák is rendszeresen ki vannak takarítva, azok, a mieinktől eltérően, zökkenőmentesen nyelik a talajvizet, amit levezetnek a termőföldekről – mondta el lapunknak Almási Vince kisiratosi polgármester.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: olvasó / Hétfõ, 2013. április 08., 19.27 Válaszoljál rá!

A belvíz fedte mezőgazdasági terület magántulajdon. A víztől való megszabadulás a tulajdonos érdeke, és dolga. A polgármesteri hivatal a község dolgait kell intézze!

Hozzászólt: @ / Hétfõ, 2013. április 08., 12.58 Válaszoljál rá!

Figyelj már jó ember, hogy össze vissza vagdalózol nem oldasz meg semmit, ha csak nem te vagy a polgármester csicskása. Föl tettek egy egyszerű kérdést, nem támadták meg semmivel, nem feltételezett a kérdező pénz lenyulást, csak kérdezett, ha kapott pénzt, miért nem használja a falu javára.A pénzt nem otthonról hozta,nem a kontójáról vette ki, hanem kapta a köz javára, szóval nem turkált senki semmibe, ha közügy az aminek nevezted, akkor én már tudom kik a rokonaid a gerincesek közül.

Hozzászólt: Guth Janos / Hétfõ, 2013. április 08., 07.56 Válaszoljál rá!

En Guth Janos vagyok es te aki turkalsz a szba ki vagy ?? Ha gerices magyar vagy akkor vallad szemelyisegedet . Vagy talan nincs ??

Hozzászólt: Guth Janos / Hétfõ, 2013. április 08., 07.02 Válaszoljál rá!

@kerdes Ha nem vagy othon a temaba akkor ne kekeckedjel !! Fogd be !! Es bolcs maradsz !! Maradtalvolna De igy a bunkosagodat fityegteted !!
Eljenek a BUNKO MAGYAROK !!!!!!

Hozzászólt: kérdés / Vasárnap, 2013. április 07., 22.00 Válaszoljál rá!

Kisiratos kapott majd 1 millio ront a sajat problemaira. Ez nem a falu erdeke lenne, valamit erre felhasznalni. Vagy a primart ez nem erdekli csak az aszfalt?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu