Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. június 02., 02.27

Plazmaterápia Vajdahunyadon

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. május 21., 17.12 Csütörtök / Hunyad

Csütörtökön működésbe helyezték Vajdahunyadon a megye első plazma-aferézis készülékét, mely jelentős segítséget nyújthat a koronavírussal fertőzött páciensek kezelésében. A készüléket a BESAMEX cég adományozta az egészségügyi minisztériumon keresztül a Hunyad Megyei Vérközpontnak, amely a vajdahunyadi kórházban helyezte azt el. S bár a megyében ez az első ilyen készülék és országos szinten is még gyerekcipőben jár a plazmaterápia, világviszonylatban egyre nagyobb teret hódít a vírusos fertőzések kezelésében.

A terápia ismertetésére dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász-hematológus írásából idézünk.

Tulajdonképpen passzív immunizálásról van szó, amikor adott fertőzés ellen termelődött ellenanyagokat használunk fel a betegség gyógyítására. Már a SARS vírus, de az ebola ellen is alkalmazták a plazma terápiát. A konvaleszcens plazma – vagyis a fertőzésen átesett, de már gyógyult egyén plazmája – sikeresen használható a koronavírus okozta betegség kezelésére. Mivel a beteg szervezetbe bevitt ellenanyagok gyorsan neutralizálják –  hatástalanítják –  a vírusokat. Ezenkívül segítenek a súlyos koronavírus-fertőzésben szenvedők esetén megismert citokinvihar elnyomásában, annak leküzdésében. A citokinvihar, ez a túlzott gyulladásos immunválasz vezet a légzési elégtelenséget okozó tüdőkárosodáshoz, de akár sokszervi elégtelenséghez is. A plazmaterápiával csökken a koronavírus-járvány halálozási mutatója, javulnak a súlyos betegek túlélési esélyei, csökken a lélegeztetési igény, az intenzív ápolással töltött napok száma, gyorsabban javulhat a klinikai állapot. Jelenleg több mint 50 klinikai vizsgálat van folyamatban világszerte, több mint 2000 egészségügyi intézményben mai napig több mint 9000 beteg részesült plazmainfúziós terápiában. Magyarországon a Semmelweis Egyetemen két beteg kapott ilyen kezelést, mindkettejük állapota javult a kezelést követően. (...)

Jelenleg világszerte (immár Hunyad megyében is – szerk megj.)  várják a koronavírus kapcsán plazmaadást önkéntesen vállaló, fertőzésen átesett, de már gyógyult személyek jelentkezését. A donornak nem lehet súlyos vagy krónikus alapbetegsége, csak bizonyos rendszeres gyógyszerszedés engedhető meg. Jelenleg 18-65 (70-re kiterjesztve) év közötti egészségesek jelentkezését várják, akik igazoltan átestek a betegségen, de már hetek óta tünetmentesek. A vizsgálat részeként vizsgálják a koronavírus elleni antitestek jelenlétét. Ezen antitestek termelődése viszonylag alacsony a fertőzést követő első 10 napban, majd 10-15 nap közötti csúcsértékkel emelkedik, még hetek után is kimutatható jelenlétük, egyelőre nem ismert biztosan, hogy milyen hosszú ideig. A termelődő antitestek mennyisége életkortól és számos más tényezőtől (pl. fehérvérsejtszám) is függ egyébként. A jelentkezők orvosi vizsgálatot követően, negatív hepatitis-B és -C, HIV, szifilisz tesztet követően adhatnak plazmát. Maga a plazmaadás leggyakrabban háromnaponta ismételhető, ennyi idő biztosan szükséges a regenerálódáshoz. (...)

Hogyan adják be a plazmát a betegnek? A legyűjtött és fagyasztott plazma kerül a későbbiekben felhasználásra. Infúzió formájában, bár többféle protokoll is létezik, elvileg két nap alatt 3 ml/kg dózisban kapja meg a beteg a plazmát, ami lehetőleg megegyező vércsoportú vagy legalábbis vércsoport-kompatibilis. Maga a plazma transzfúzió járhat mellékhatással, allergia, anafilaxia, láz, hasmenés, hányinger, bőrreakció is jelentkezhet, eddig súlyos, életet veszélyeztető mellékhatás nem volt a COVID–19 kezelése kapcsán. (...) (forrás: webbeteg.hu)

A plazmaterápiához szükséges készülék tehát május 21-től Vajdahunyadon is üzemel. Vasilică Potecă prefektus szerint az egészségügyi tárca rövid időn belül biztosítani fogja a terápiához szükséges anyagi hátteret is.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu