Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 14.15

Politikusok a társadalmi elégedetlenségről

Írta: Pataki Zoltán, Sólya Emília, Chirmiciu András
2012. február 08., 07.00 Szerda / Arad, Hunyad, Temes

Hetek óta tüntetnek az emberek a bukaresti Egyetem téren és az ország több városában. A tüntetők nap mint nap hangot adnak követeléseiknek, elégedetlenségüknek. De hogyan is látják mindezt a politikusok? Mi az, amit szerintük a továbbiakban az elégedetlenek, a választóik elvárnának tőlük? – erre kerestük a válaszokat régiónk politikusainál.

 

Arad

„A lakosság előrehozott választásokat akar”

Iustin Cionca képviselő, PD-L (A Nyugati Jelen megkeresésekor épp a kormányalakítási bukaresti tárgyalásokon vett részt).

„Nyilvánvaló, hogy a lakosság elvesztette a politikusokba fektetett bizalmát. Sajnálatos számomra, hogy a választók bizalmát mi is elvesztettük. Az új kormány megalakításával és az új szaktárcavezetőkkel azon leszünk, hogy visszaszerezzük azt. Ami a tiltakozók által követelt előrehozott választásokat illeti – nem tudhatjuk, hányan álltak közülük politikai befolyásoltság alatt –, nem tartom célszerűnek, hogy a mandátum lejárta előtt cseréljünk le embereket. Egy politikai program megvalósításához idő kell, ha ezt félbeszakítjuk, nem érünk el semmit.”

 

Mihai Calimente képviselő, PNL

„Mindeddig hiába vonultak ki az utcára az elkeseredett emberek, az új kormány egyetlen követelményüket sem fogja figyelembe venni, ezáltal tovább romlik az ország gazdasági-politikai helyzete, vélik az ellenzék Arad megyei politikusai, akik a megoldást az előrehozott választások kiírásában látják.   

– Az idő javulásával az emberek tömegesen fognak kivonulni az utcákra, a Băsescu elnök által generált feszültségeket nem lehet csak úgy eloszlatni. Egyértelmű, hogy a lakosság előrehozott választásokat akar. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fognak rábólintani az új tárcavezetőkre, mivel vannak bizottságok, ahol az ellenzéki pártok jelenléte nélkül nem szavazhatják meg a minisztereket. Minden bizonnyal nem fogunk részt venni a szavazáson, ezzel pedig az új kormány még többet veszít majd hitelességéből a polgárok szemében. Az államelnök újra Alkotmányt szegett azzal, hogy állítása ellenére, nem konzultált a parlamenti pártokkal az új kormányfő személyéről. Az eddigi kormány csak dacolt az egyszerű polgárokkal és a jelek szerint az új kormány is ezt fogja tenni.”

 

Neluţu Cristina, a PNL Arad megyei elnöke

„Az új miniszterelnök kinevezési módját látva a polgárok már nem számítanak nagy dolgokra. A polgárok a kormány és Traian Băsescu államelnök lemondását, illetve minél hamarabb, a helyhatósági választások előtt megszervezett előrehozott választásokat kértek. A jelek szerint végül egyetlen óhajuk sem teljesül. Még nem igazán látom az új kormány összetételét, az azonban már biztos, hogy politikai kormány lesz, melynek élére egy újabb, Băsescu által irányított bábú kerül.”

 

Dorel Căprar, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Arad megyei vezetője

„Emil Boc lemondását maga a civil társadalom vívta ki, az ország lakosainak komoly elvárásai vannak a hazai politikusokkal szemben, ugyanakkor jól felkészült, megbízható miniszterekre van szükségük. Sajnos az alakuló kormányt szintén Băsescu államelnök fogja kézben tartani, a titkosszolgálat berkeiből származó miniszterelnök jelölése pedig szerintem súlyos sértés a civil társadalomra nézve.”

 

 

Hunyad

Anyagi okok előtérben

Winkler Gyula, EP-képviselő, RMDSZ

„Hosszú a társadalmi elégedetlenséget kiváltó okok listája. Külső és belső okok egyaránt szerepet játszanak. Kilátástalanság az EU jövőjéről, kérdőjelek a vezető réteg (leadership) szerepéről, ez általános uniós jelenség, az EU-s tagországokon végigsöprő tiltakozások után legutóbb lásd az ACTA körüli felháborodást. Emil Boc az EU hetedik kormányfője, aki lemondásra kényszerült a gazdasági világválság kapcsán.

A gazdasági válság megingatta a társadalmi szerződést, a népet nem lehet akarata ellen kormányozni. Az ellenzék azonban rászállt az utcai megmozdulásokra, politikai tőkét igyekezett kovácsolni belőlük, ami szerintem nagy hiba az USL részéről. 2008 előtt sok kormányzási hiba történt, el kell ismerni, mi, az RMDSZ is a kormányban voltunk. A 2010 utáni áldozatokat azonban a nép hozta. Ezek nyomán elértük a gazdasági stabilizációt, e téren jelenleg Románia nem hogy Görögországnál, de még Spanyolországnál és Olaszországnál is jobban áll.

Rövidtávon a megoldás az új kormány, amelyben valószínűleg az RMDSZ is részt vész. (Az EP-képviselővel éppen a koalíciós tárgyalások közben beszélgettünk – szerk. megj.). Hosszú távon pedig az a cél, hogy a lakosság által hozott áldozatok ne vesszenek el, ezeknek gazdasági eredménye kell hogy legyen. Fenntartható fejlődés, ami magával vonja az életszínvonal növekedését. Alapjait leraktuk, folytatni kell a munkát.”

 

Dorin Păran PDL-szenátor,

„Indokolt a társadalmi elégedetlenség, legalábbis annak legnagyobb része. Noha vidéken a tüntetések mögött az ellenzék áll, az emberek elégedetlensége jogos és figyelembe kell venni. Elsősorban anyagi okokat látok: több év folyamatos emelés (főleg pótlékok révén) után, a gazdasági válság okozta megszorítások nyomán a közalkalmazottak jövedelme csökkent. Mások különböző privilégiumaikat vesztették el, mint például a forradalmárok. A privát szférából sokan utcára kerültek, tehát igen eltérőek a társadalmi elégedetlenség okai. Többnyire indokoltak, noha olyan esettel is találkoztam, hogy az egyik hölgy panaszkodott, hogy férje 40 milliós (4000 új lejes – szerk. megj.) nyugdíjából már nem futja a gyerekek ausztriai síelésére.”

 

Bogdan Ţâmpău, parlamenti képviselő, PNL

„Az elégedetlenség elsődleges kiváltó oka a csökkenő életszínvonal. Erre még rájönnek a hatalom demokratikus kisiklásai, a lakossággal szembeni arroganciája. A megszorítások bevezetésénél azt mondták, hogy csak ideiglenes jellegűek, az áldozatok azonban egyre inkább elhúzódnak. A PNL már időben jelezte, hogy a hatalom félrevezeti a lakosságot. A jövedelmek reális értéke csökken, az árak viszont folyamatosan emelkednek, az emberek megélhetése pedig egyre nehezebb. A gazdasági indíttatású társadalmi feszültség indokolt, akárcsak a hatalmon lévők demokrácia-ellenes cselekedeteivel való szembeszállás.”Temes

A szegénység viszi az utcára az embereket

Marossy Zoltán, Temes megye alprefektusa

„A gazdasági válság miatt nőtt a szegénység az országban, miután a jövedelmek – a fizetések és nyugdíjak egyaránt – a legalacsonyabbak között voltak az Európai Unióban. A kormány 25%-kal csökkentette a költségvetési fizetéseket és befagyasztotta, egyes estekben csökkentette a nyugdíjakat, ez olyan visszalépés volt, ami sokak számára elviselhetetlenné tette a szegénységet, véleményem szerint ez az elégedetlenségek fő forrása. Az emberek azt szeretnék, ha legalább a 2008-as szintet elérné a jövedelmük.

Az új kormánytól az emberek elsősorban azt várják, hogy ne legyen több visszalépés a jövedelmek területén és lehetőleg újból növekedjenek a fizetések és a nyugdíjak. Az RMDSZ is azt követeli, hogy az első negyedév eredményei alapján sürgősen emeljék a jövedelmeket Romániában.”

 

Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke

„Romániát sem kerülte el a gazdasági válság, ami az emberek jövedelmét is érintette, véleményem szerint ez az elégedetlenségek fő oka. Ami a most lemondott kormány teljesítményét illeti, a PD-L egyes miniszterei se voltak mindig a helyzet magaslatán. Lehet, hogy a kormány lemondása után megnyugszanak a kedélyek, de attól az ország problémái ugyanazok lesznek. Remélem, hogy az új kormány nagyobb bizalmat fog élvezni és új, vagy legalábbis módosított kormányprogrammal áll majd elő.

 

Kása Zsolt, az EMNT Temes megyei szervezetének elnöke:

„Az elégedetlenek Emil Boc kormányfő lemondása után Băsescu elnök lemondását és előrehozott választásokat, politikai változást szeretnének kiharcolni Romániában. Az emberek kiábrándultak a jelenlegi hatalomból és bíznak az ellenzék populista ígéreteinek valóra váltásában. A gond az, hogy véleményem szerint az előrehozott választások sem oldják meg az emberek problémáit: fizetés- és nyugdíjemelést csak a gazdasági növekedés hozhat Romániában.

 

Szilágyi Géza újszentesi polgármester (RMDSZ)

„Az emberek ugyanazért elégedetlenkednek Romániában, mint Görögországban és Olaszországban: a szegénység miatt. Csökkentették a költségvetési fizetéseket 25%-kal, egy polgármester fizetése például kb. fele annyi, mint volt annak előtte. Ennek ellenére nem értek egyet azzal, hogy az utca nyomása alatt leváltsanak egy törvényesen megválasztott vezetőt. Az, hogy tiltakoznak az emberek, mert elégedetlenek, az rendben van, de az, hogy néhány száz ember, az utca nyomására le kell váltani az elnököt vagy a kormányt, az nincs rendben, véleményem szerint ez nem demokratikus eljárás.”

 

Adrian Orza, temesvári alpolgármester (KDNParasztpárt)

„Az emberek különböző okokból elégedetlenkednek, de azokat, akik vezetik az országot, minden problémáért felelőssé teszik a tiltakozók. Nekem az a véleményem, hogy Emil Boc lemondása kiszámított lépés volt, a PD-L-nek megvan a stratégiája a politikai válság kezelésére. Véleményem szerint Emil Boc parancsra mondott le, de természetesen az elégedetlenkedők, az utca nyomása is szerepet játszott ebben a döntésben. A kérdés az, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzéknek van-e életképes válságkezelő elképzelése arra az esetre, ha tényleg sor kerülne előrehozott parlamenti és elnökválasztásokra, ahogyan az utcai tiltakozók követelik.”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: foldi / Szerda, 2012. február 08., 10.06 Válaszoljál rá!

A polgarmesterek fele annyi fizetesbol is meg tudnak elni, nem oket kell sajnalni, majdenm mindegyiknek a hatterben van vallalkozasa, ezt jol tudjuk, ugyhogy van mibol megeljenek szegenyek, foldjeik is, ingatlanjaik is vannak.

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2012. február 08., 08.04 Válaszoljál rá!

Cionca: a kormányzás 48 hónapjából elhasználtak 38-at, és a maradék 10 alatt majd megmutatják ... hű de ügyes

Calimente: ezek helyébe ugyanilyeneket fognak jelölni, akiket az egyre kevesebb ismerettel, és tájékozódó képességgel rendelkező szavazók meg fognak választani, és megy minden az eddigi szegénységbe sodró úton.

Cristina: a tömegdemokrácia egyre bábusabb világ.

Căprar: a kormányfő lemondását a kormánypártok jobb választási eredményének reménye váltotta ki.

Faragó? Király? Bognár?

Winkler: hosszú távon pedig az a cél, hogy a lakosság által hozott áldozatok az adózókat további kamatok fizetésére ösztönözze, hogy növekedjenek a hitelezők. Ennek az alapjait lerakták, és folytatni fogják a munkát. Ezért tartja őket a világtőke.

Păran: ausztriai sípályáról lefele csúszva telefonált.

Ţâmpău: a hatalom demokratikus kisiklásai, a lakossággal szembeni arroganciája örök. Minden hatalom abból (is) él, hogy félrevezeti a lakosságot.

Marossy: a jólét mézesmadzagának pártok általi folyamatos lebegtetése közben egyre elviselhetetlenebb a korábbinál kényelmesebb jólét, mert az ígéretekhez és a csábításokhoz képest nagyobb szegénységnek élik meg a szavazók. Az RMDSZ kifele jövedelememelést kiabál, ez szavazói pecséteket jelent, befele pedig a széket szorongatja, de megoldása semmire sincs.

Halász: az ország problémái ugyanazok lesznek.

Kása: az előrehozott választások sem oldják meg az emberek problémáit. Jövedelem- és nyugdíjemelkedést csak a tudás, a megfeszített munka, a takarékos élet hozhat.

Szilágyi: A polgármester szegénysége éhhalál-közeli, és ez nem demokratikus, mert megválasztották, és ez négy évig jár neki.

Orza: Emil Boc parancsra mondott le. Nem kérdés, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzéknek van-e életképes válságkezelő elképzelése. Nincs.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu