Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. április 03., 00.26
Körösök Völgye Fesztivál Nagyzerinden

Projektismertető, parádés kulturális program

Írta: Balta János
2019. július 16., 14.49 Kedd / Arad

A Körösök Völgye Fesztivál Nagyszerind községben címmel szervezett háromnapos program, pénteken 22 órától Feketegyarmat központjában szabadtéri diszkóval indult, ahol a több száz mulatónak DJ Duka biztosította a zenét hajnalig.

Szombaton 9 órakor, ugyancsak Feketegyarmat központjában indult a bográcsfőző verseny, amelyre az anyaországi Újkígyós, Elek és Okány csapatai mellett benevezett a helybeli Bioventura, a Nagyzerindi Polgármesteri Hivatal csapata, továbbá Bódi István és csapata, Ladányi Ferenc és csapata, a Kismalac csapat, illetve Bódi Arnold és csapata. A polgármesteri hivatal csapata egy hatalmas üstben sertés, egy másikban birkapörköltet főzött, amit a vendégek ellátásában használtak fel. Az anyaországi csapatoknak is a Hivatal biztosította az alapanyagot, míg a többi hazai csapat maga hozta a húst, de a pörköltet is maguk fogyasztották el.  

Miközben a csapatok főztek, kézműves kiállítás zajlott, ahol Szénási Zsuzsanna mézeskalácsait, helyi hímzésű asztalterítőket, varrottasokat, illetve helyi témájú könyvek kiállítását, köztük Csanádi János és Fazekas József tanárok műveit lehetett megtekinteni. Az eső miatt a helybeli diákok kulturális műsora elmaradt, de a családok versenyét három csapat részvételével megtartották.

14 órakor a Kátai Sándor, Bondár László, Kasza Rozália, Gali Károly és Gali Judit összetételű zsűri elbírálta a pörkölteket. Első díjat, egyben két személyre szóló, két éjszakával és háromnapos ellátással járó, a gyulai Erkel Szállóban való lakhatást nyert a Bioventura csapata, II. díjat, illetve a Simándi Viola révén a Nagyzerindi Panzióban felajánlott kétszemélyes vacsorát a Nagyzerindi Polgármesteri Hivatal csapata nyerte, míg a III. díjat, egyben Okány Község felajánlását, egy seprűkészletet Újkígyós csapata vihette haza. Ezen kívül, minden résztvevő csapat 1-1 üveg bort, továbbá ugyancsak Okány Község felajánlásában egy-egy seprűt kapott.

Szombaton délelőtt Nagyzerind központjában íjászbemutatót tartott a kisjenői White River Archery csapata.

 

 

Körös menti települések találkozója

 

Ugyanaznap 18 órakor a kultúrotthonban Körös menti települések találkozója, kezdődött, ahol a megterített asztaloknál helyet foglaló nagy számú résztvevőt Simándi Sándor polgármester köszöntötte, név szerint kiemelve Baran Ádámot, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület igazgatóját, a közös projekt vezetőjét, köszöntötte Békéssámson alpolgármesterét, Nagyzerind község alpolgármesterét és Fazekas József tanárt, aki A visszajáró történelem címmel összeállította Nagyzerind és Feketegyarmat történetét. A rendezvény magyarországi és romániai települések rendszeres találkozóinak, a Körös Völgye Fesztiválnak 2019. 07. 12–14. közötti megszervezésére a ROHU 292. CultUmbrella Projekt keretében valósul meg „Körös menti települések közötti együttműködés megerősítése” címmel, a magyarországi Körösök Völgye Natúrpark Egyesület kezdeményezésére. A projekt az Európai Unió finanszírozta Interreg Románia–Magyarország, Partnerség egy jobb jövőért program keretében valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. A visszajáró történelem című könyv megvalósítása 2018. december 1-jén történt meg. A folyó projekt összköltsége 65 362 euró, amiből 85% EU-támogatás, míg a fennmaradó rész a két ország, illetve a pályázó felek hozzájárulása. Nagyzerind Községnek a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel ez a második közös projektje. Az első egy kerékpárút megépítése lett volna, ami nem valósult meg. A mostani közös projekt remélhetőleg hozzájárul a Körösök völgye lakossága együttműködésének a növeléséhez, a gazdasági és kulturális kapcsolatok megerősödéséhez.

A polgármester a továbbiakban szólásra kérte Baran Ádám a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezetének a vezetője, aki a békéscsabai székhelyű egyesület nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd örömének adott hangot, amiért az egyesület újra együttműködhet Nagyzerind Község vezetőségével, hiszen már volt egy közös projektjük. Annak a reményének adott hangot, hogy a jelenlegi sikeres közös projekt után alkalom nyílik majd az elmaradt beruházás, a már említett kerékpárút megépítésére is. A jelenlegi projektben Nagyzerinden, illetve a magyarországi Békéssámsonban és Békésen is terveznek közös programokat. Éppen ezért mindenkit arra biztatott, hogy augusztus 20-án minél többen látogassanak el a Békésen szervezendő programra. Beszédét abban a reményben zárta, hogy mind Nagyzerinden, mind Békésen több közös, mindkét település lakosai számára hasznos programokat szervezhetnek.

 

 

Zerind is, Feketegyarmat is kerek évfordulót ünnepel

 

A továbbiakban Fazekas József tanár méltatta A visszajáró történelem című kötetében is megírt Zerindnek 1169., Feketegyarmatnak 1244. évben történt első említését. Vagyis Zerind 850., Feketegyarmat 775. születésnapjának a fontosságát. A továbbiakban zseniális memóriáról tanúságot téve, felsorolta szinte az összes környékbeli település első írásos említésének a dátumát, kiegészítve sommás történetükkel, földrajzi adottságaikkal is. Előadása végén a szerző megjegyezte: sajnos a kötetet szétkapkodták, ezért a mostani vendégeknek nem tud adni, de a világhálón olvasható A visszajáró történelem című falumonográfia.

Ezt követően Molnár Andrea történelemtanár szervezésében két helybeli diáklány kivetített képek szemléltetésével mutatta be a község két településének a történetét, a fejlődését, majd a helybeli iskolásoknak gitárkísérettel előadott énekes, szavalatos műsora következett.

Az előadások után Simándi Sándor polgármester felkérte az évfordulók alkalmából rendhagyó ötlettel szolgáló Komlósi Róbert alpolgármestert, hogy ismertesse az időkapszulával kapcsolatos elképzelését. Ez sommázva abból állt, hogy az utóbbi időszakban a két településből álló község olyan komoly sikereket ért el infrastrukturális fejlődés, de az anyanyelvű kultúra területén is, hogy azokat valamilyen módon el kell menteni a jövő nemzedék számára. Éppen ezért egy rozsdamentes anyagból készült időkapszula elkészítését, illetve a polgármesteri hivatal előtti parkban történő ünnepélyes elhelyezését javasolta. Az abban elhelyezett dokumentumok 50 év múlva tanúskodni fognak a jelenlegi valóságról.

Simándi Sándor polgármester miután megköszönte az ötletet, köszönetet mondott Tóth Andrásnak a rozsdamentes acélból gyártott kapszula elkészítéséért, továbbá Kátai Sándor és Prentel Károly sírköves vállalkozóknak a kapszula díszes gránitdobozának az elkészítéséért.

Ezt követően mindannyian kivonultak a polgármesteri hivatal előtti parkba, ott Simándi Sándor polgármester a kapszula tartalmáról beszélt: tartalmazza a község legutóbbi fejlődésének az adatai mellett annak a 17 személynek az írásait is, akik éltek a világhálón meghirdetett lehetőséggel, és az utókornak szánt írásaikat beküldték. Beszédét abban a reményben zárta, hogy ha 50 év múlva felnyitják a kapszulát, a benne talált adatokhoz viszonyítva, a község települései sokkal nagyobb fejlődést érnek majd el. Beszéde után az előzőleg leellenőrzött és a jelenlévőknek is a benne lévő dokumentumokkal együtt megmutatott kapszulát Simándi Sándor polgármester és Komlósi Róbert alpolgármester a körülöttük állók tapsa közepette a földbeásott hüvelybe illesztették, majd rátették a fedelén nagy, nyitott könyvet ábrázoló dobozát. A könyv egyik lapján a „2019–2069”, míg a másik lapon „Nagyzerind 850-ik évfordulójára – Üzenet a jövő nemzedéknek” szöveg olvasható. Az üzenet alul románul és angolul is szerepel.

Ezt követően a résztvevők visszavonultak a kultúrotthon nagytermébe, ahol együtt megvacsoráztak. Ehhez a füzesgyarmati menettáncos lányok előadása biztosította a kellemes, baráti hangulatot. A nap további programjában a szabadtéri színpadon Johnny Moonlight az 1950-es, 1960-as évek slágereiből énekelt, 21 órától rockkoncert, 22 órától Kalapács-koncert, 23.30 órától tűzijáték, majd éjféltől szabadtéri zene és tánc szórakoztatta a közönséget DJ Kovács Tamás közreműködésével.

 

 

Parádés vasárnapi program

 

Vasárnap 10.30 órától ünnepi istentiszteletet tartottak a nagyzerindi és a feketegyarmati református templomokban, 13 órától Fair Play Kupa futballmérkőzést szerveztek a nagyzerindi sportbázison. Itt a nagyszalontai Aranycsapat, a gyarmati Pálinkás József csapata, a községbeli Öregfiúk csapata, illetve Ágya csapata mérte össze tudását, tehetségét. A pontversenyben a nagyszalontai Aranycsapat szerepelt a legjobban. 16.30 órától a piactéren térzenét adott nt. Dénes József lelkipásztor vezetésével a nagyzerindi fúvószenekar.

17 órakor a szabadtéri színpadról Simándi Sándor polgármester köszöntötte a sátrak hűvösében, illetve a kellemes napsütésben helyet foglaló nagyszámú közönséget. Miután mindenkinek jó szórakozást kívánt, a műsorvezető, Pap Alma vette át a szót, aki a házigazda Ibolyások felkészülését is a település 850. évfordulójával kötötte egybe, de éppen a 15. rendezvényéhez érkezett a Nagyzerindi és Feketegyarmati Falunapok sorozata is.

Elsőként a Kisibolya Néptánccsoportot kérte a színpadra, amely if. Szilágyi András koreográfiájára, Kiss Csilla vezetésével remek délalföldi tánccal örvendeztették meg a közönséget.

Utánuk a biharmicskei Görböc néptánccsoport 7 párja Nyerges László koreográfiájára lendületes marosszéki táncot adott elő. A továbbiakban az ágyai Tőzike tánccsoport Nagy Rozália és Haász Endre koreográfiájára, Erdős Márta vezetésével, a fiúk magasba ugrásával zárult tyukodi táncot mutatott be vastaps közepette. Ezt követően a kisiratosi Gyöngyvirág néptánccsoport révén, Verbóczky Kinga betanításával előadott kalocsai táncának tapsolt a közönség.

Utánuk a 2016-ban alakult Szatmár megyei Szamoshát táncegyüttes sváb polkáját ünnepelték a nézők. Ezt követően a kisperegi Napraforgó néptánccsoport Pap Csaba koreográfiájára, Hovanyecz Regina vezetésével mutatta be kalocsai táncát, amiben a fiúk a levegőben úszva forgatták meg a lányokat. Utánuk a kisiratosi Gyöngyvirág mezőségi tánca, majd az aradi Viola néptánccsoport sóvidéki tánca következett Hegyi Vilmos és Kecskés Ildikó betanításában.

Ezt követően a Szatmár megyei Szamoshát mezőségi táncának tapsolt a közönség. Utánuk az Erdőhegyi Általános Iskola néptánccsoportja Szilágyi András koreográfiájára, Kiss Csilla vezetésével ígéretes szatmári táncokat adott elő. Ezt követően a Szatmár megyei Szamoshát tánccsoport szilágysági táncainak tapsolt a közönség. A bölöni Kék virágocskák együttes felcsíki táncokkal aratott látható sikert. Ezt követően a majláthfalvi Százszorszép tánccsoport lendületes marosszéki, majd mezőségi táncai váltottak ki vastapsot. Koreográfusuk Orbán László és Bagi Ferenc, vezetőjük Halál Endre. Ezt követően a Szatmár megyei Szamoshát együttes szatmári táncait ünnepelte a közönség.

 

 

Emlékezetes Ibolyás-program

 

A vendégfellépők után a helybeli Ibolya néptánccsoport műsora következett, amit az Apró Ibolyák rábaközi játékai nyitottak meg, vastaps közepette. Utánuk a zerindi Kék Ibolya délalföldi táncai, majd az Ibolya Néptánccsoport, Erdély körül című zenés-táncos fellépése; utánuk a Kisibolya somogyi táncai arattak osztatlan sikert. Csattanóként a zerindi fiúk Elő a kannát című, akrobatikus elemekkel színesített, kannán, de a legények egymás mellén is komikusan taktust verő, a kannák egymáshoz röptetésével, a fiúk szólótáncaival gyakori nyílt tapsot kiváltó schow-műsora élményszámba ment. A néptáncgálát a Kisibolya Néptánccsoport Szigetközi táncai zárták. A program sikerét legjobban példázza, hogy a gála közepén zuhogó eső csapott le a nagyszámú közönségre, de senki nem esett pánikba, az emberek a sátrak, illetve az esernyők alá bújva várták az eső elállását. Az meg is történt, a szervezők azonnal törlőruhákat hoztak, hogy a víztől megszabadítsák a síkossá vált színpadot, majd folytatódott az előadás.

Annak a végén Pap Alma műsorvezető az Ibolya közösség összetartozásának az eszményét domborította ki, köszönetet mondva a támogatásért az önkormányzatnak, név szerint Simándi Sándor polgármesternek és Komlósi Róbert alpolgármesternek, a Pro Zerind Egyesületnek, Prentel Irénkének a sok segítségért, a táncosok szüleinek, Szilágyi András koreográfusnak, és végül, de nem utolsó sorban az Ibolyások sikerkovácsának, Kiss Csilla csoportvezetőnek. Neki a táncosok nevében egy csokor virággal kedveskedett. A néptáncgálát a Kisibolya tánccsoport szigetközi táncai zárták.

A parádés programot, a sok fellépőt, főként a 80-nál több helybeli néptáncos gyermeket és fiatalt szemlélve, a krónikásban önkéntelenül is megfogalmazódik: megyénkben Nagyzerind község az anyanyelvű kultúránknak egyik legfontosabb központja.

 

 

Fesztiválzáró, köszönet

 

A vasárnapi program alatt íjászbemutatót tartott a kisjenői White River Archery, a Máltai Szeretetszolgálat Aradi Szervezetének a munkatársai palacsintát sütöttek, illetve minden-nyerő tombolacsomagokat árultak a karitatív céljaik megvalósításához. Szénási Erzsébet a híres mézeskalácsait kínálta, az elárusító sátrak alatt egész idő alatt kínálták az enni- és innivalót.

23 órától tartotta meg élő koncertjét László Attila, majd az utána következett szabadtéri diszkón DJ Duka szolgáltatta a talpalávalót hajnalig.

A Körösök Völgye Fesztivál nagyzerindi rendezvényének a sikeréért köszönet jár a támogatóknak, a szervezőknek, illetve a vendégek ellátásában közreműködött személyeknek. Közülük is kiemelkednek a konyhán dolgozó asszonyok és férfiak, akik reggeltől estig főztek, mosogattak, vagy felszolgáltak a vendégeknek: Gál Zsuzsanna, Dávid Rozália, Molnár Emese Éva, Erdődi Rozália, Nótáros Irma, Nagy Judit, Bálint Julianna, Molnár Imre, Kerekes József, Kovács Ferenc, Pálóczy Károly, Téglás Róbert és mások mindenképp rászolgáltak az elismerésre.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu