Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 03.09

Rendhagyó felvételi a kolozsvári színire

Írta: Takáts D. Ágnes
2020. június 15., 17.39 Hétfõ / Arad

A Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kara felvételit hirdet színészképzés és teatrológia szakon. Színművészet szakon 10 ingyenes és 5 fizetéses, valamint teatrológia szakon 7 ingyenes és 3 fizetéses hely áll az érdeklődők rendelkezésére.

A teatrológia szakon idén online felvételi lesz, a színművészetin részben online, részben pedig személyes jellegű a vizsga. Hogy mindez most, ebben a különleges helyzetben hogyan valósítható meg, Váta Lóránd színművészt, egyetemi tanárt kérdeztük.

 

– Az idei helyzet miatt online felkészítőket fogunk tartani a megfelelő internetes felületeken, hogy bátorítsuk a fiatalokat az idei felvételire. Három ilyen felületen lehet figyelni a felvételivel kapcsolatos híreket: az egyetem facebook oldala Magyar Színházi Intézet, Színház és Film Kar, BBTE néven található; van még az admitere.ubbcluj.ro és a szinikolozsvar.wordpress.com. A felvételi első fordulója online lesz, egy úgynevezett self-casting, ami nagyon bevett szokás a filmes szakmában. Ez egy rövid, személyes bemutatkozó videó kell legyen minimum 8, maximum 15 perces, ami három részből kell álljon. Az első rész egyszerű bemutatkozás: név, származás, életkor, tanulmányok, munkahelyek, mi a motiváció, amiért a színire felvételizek stb. A második részben a kötelező repertoárból (erről majd bővebben az internetes felületeken nemsokára – szerk. megj.) legalább egy anyagnak az elmondása, lehet ez vers, próza, monológ, bármi, de lehet több is. A második résznek még tartalmaznia kell legalább egy dalt, ami lehet kísérettel, kíséret nélkül, tánccal, tánc nélkül – ez a best of me, tehát a legjobb, amiben ő a legjobb. A harmadik rész egy saját kompozíció, ahol a felvételiző fantáziája kell működjön. Ez lehet bármi, ami a színészettel kapcsolatos, bármi, amiről úgy gondolja, hogy az az ő erőssége, és meg akarja mutatni a felvételiztető bizottságnak. Kíváncsiak vagyunk a fantáziájára. Ezt a saját videó anyagot fogjuk elbírálni július 14-én az első fordulóban, amely kizáró jellegű lesz.

A második forduló július 15-én lesz. A sajátos körülmények miatt idén sajnos nem lehetséges a csoportos találkozás, de szemtől-szemben, élő, egyéni felvételi vizsga lesz a második szakasz, ahol már jegyeket adunk, és az fogja eldönteni, hogy ki jut be az egyetemre.

 

– Említsünk meg néhány nevet a tanári karból…

– Az egyetem mozgásoktatása egy nagyon színes és sokoldalú mozgásalapot biztosít a hallgatóknak. Györgyjakab Enikő kontakt alapú mozgástechnikát tanít, Kozma Gábor a Tadashi Suzuki technikát tanítja, ez a légzés, hangadás és mozgás izgalmas technikája. Jómagam a step tánc alapú technikát, Simina Oprean a Kolozsvári Magyar Opera balerinája klasszikus balett alapokat tanít. De itt van Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, ő mozgást oktat, saját bevallása szerint a tantárgyat a testi kifejezés képzésének nevezi, és Köllő Csongor, aki mozgásakrobatikát, improvizációt tanít.

 

Az idén induló színművészet szakon az osztályvezető tanár Váta Lóránd, a teatrológia szakon pedig Bogdán Zenkő az osztályvezető tanár.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu