Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 11.11
Születőben a hárompilléres romániai sportstratégia

Rendteremtéssel az élvonal felé

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. május 06., 17.28 Csütörtök / Hunyad

Többnapos látogatásra érkezett Hunyad megyébe Novák Eduárd-Károly ifjúsági és sportminiszter. Csütörtök délelőtt megbeszélésen vett részt a prefektúra vezetőivel, a megye és Déva önkormányzatának képviselőivel, valamint az RMDSZ helyi tisztségviselőivel. A neves dévai sportiskola meglátogatását követően pedig a Szent Ferenc Alapítvány vendége volt. Itt kérdeztük Hunyad megyei látogatása céljáról, illetve a kidolgozás alatt álló országos sportstratégiáról.

 

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy sportminiszter lehetek, és alaposabban megismerhetem a romániai sport minden vonatkozását.  Úgy gondolom, most megvan a lehetőség ebben a koalícióban, hogy több időt legyünk kormányon, és tényleg segítsük új útra terelni a romániai sportot. Két okból vagyok most itt.  Meg akartam ismerni a kollegáimat, a helyi sportot, Dévát, amely rengeteg nagy bajnokot adott, főleg tornában. Ma meg is látogattam az edzőtermet. Számomra ez szinte szent hely, hiszen a világ legnagyobb tornászai kerültek innen ki, és ezt meg kell becsülni, nem szabad elfelejteni, hogy volt egyszer egy ilyen hatalmunk, és lehet van esélyünk ezt újra visszahozni. Ugyanakkor már nagyon régen szerettem volna Csaba testvérrel és tevékenységével, a gyerekekkel megismerkedni. És hát a mai nap végére ez egy nagyon pozitív mozzanat volt, nagy energiát adott számomra, hogy betekintést nyerhettem az alapítvány életébe. Szombat–vasárnap fogok versenyezni első ízben kerékpáros miniszterként a dévai körversenyen. Körülbelül két hete kezdtem el a felkészülésemet, és ez egy fontos célkitűzés számomra, hogy első sportminiszterként érmet nyerjek a paralimpián.

– Csaba testvérnél alkalma adódott az alapítvány gyermekeit is felkaroló két sportklub tevékenységét megismerni, aerobic- és ökölvívó-bemutatót tartottak a gyermekek. Az edző is, Csaba testvér is elmondta: mennyire fontos lehetőséget adni a gyermekeknek a rendszeres sportolásra, hiszen ez a fizikai erőnlét növelésén, a teljesítményen túl jellemformáló erővel bír. Többször említette már, hogy a hazai sportklubokat hatékonyabbá, teljesítményorientáltabbá kell tenni. A gyermekek mindennapi mozgására, a tömegsport felkarolására van-e konkrét terve a minisztériumnak?

– A sportstratégia, amin már szinte két hónapja dolgozunk, három fontos célt fogalmaz meg. Az egyik az, hogy Romániát visszahelyezzük a legjobb országok közé, ahol a helye van, és úgy érzem, hogy megvan az esély, hogy a 2032-es olimpián az első tíz ország között legyünk. A másik, hogy a társadalomnak az aktívan sportoló 5 százaléka 30 százalékra növekedjen. A harmadik célunk pedig, hogy a gyermekek az iskolában mindennap valamilyen sportot gyakoroljanak. Vagy tornaóra legyen, vagy elmenjenek valami sportklubba, ahol közösen fociznak, korcsolyáznak, úsznak stb. És alapjában reformálni kell a tornaórát, mert úgy érzem, hogy ez a jelenlegi tanterv már nagyon elavult a mai igényekhez képest.

– Mindhárom cél megvalósításához komoly anyagi forrásra van szükség. De maradjunk a harmadiknál: a gyermekek, diákok napi mozgásánál. Számos iskolában nincs megfelelő tornaterem, illetve sportpálya sem, úszómedencéről nem is beszélve. Van elképzelés az anyagi háttér megteremtésére is?

– Én úgy látom, hogy infrastrukturális szinten jelenleg is sok mindenünk van, de mivel nincs egy konkrét stratégia, hogy ki hol mit kell csináljon és mi az irány, ezért sajnos csak kapkodunk mindenfele. A sportstratégiával a legnagyobb célunk az, hogy meghatározzunk egy pár olyan sportágat, amelybe a privát szektor is érdekelt legyen, hogy befektessen és az önkormányzatok, illetve az állami szektor is, és támogatásukkal tudjuk olyan szintre emelni ezeket a sportokat, hogy nemzetközi eredményeket érjünk el. A gyermekek számára jelenleg a legjelentősebb infrastrukturális alapot a sportiskolák jelentik. Ezeknek a tevékenységén is szeretnénk módosítani, mert itt is évről évre már-már hagyományszerűen ugyanaz a kínálat, de nincs semmi céltudatos, konkrét terv, hogy mit miért. Mert a sportiskolákból kikerülő jó sportolók a sportklubokba kell kerüljenek, a klubokból a legjobbak a válogatottba. Ez lenne a járható út. Ezeket a láncszemeket újra össze kell kötnünk, mert valamikor ez jól működött, csakhogy most szét van esve. Már elkezdődött a decentralizáció, ami azt jelenti, hogy a sportigazgatóságokat a megyei tanácsokhoz fogjuk adni és a sportpályáinkat a helyi önkormányzatokhoz, azért hogy tudják ezeket karbantartani, modernizálni, minél hatékonyabban kihasználni. Az biztos, hogy nem fogunk tudni mind a 70 sportágban élvonalba kerülni, de a stratégiában szereplő három irányvonalra mindenképp életképes programokat akarunk kidolgozni.

– A kerékpározás terén minden bizonnyal van lehetőség élvonalba kerülni. Ezt Ön már bebizonyította. Ahhoz azonban, hogy ez valóban tömegsporttá váljon, illetve a bicikli mindennap használatos járműként legyen jelen a hazai társadalomban, kerékpárutak kellenek. Lakossági nyomásra az önkormányzatok igyekeznek, többnyire uniós finanszírozásból, kiépíteni a városi bicikliutakat. Minisztériumi szinten van-e elképzelés e törekvés támogatására? Országos bicikliutak, netán hálózat kiépítésére?

– Van két projekt. Az egyik az Eurovelo, amelyik a Duna mellett halad, Németországból indul s a Fekete-tengerig fog tartani. Ez egy uniós projekt, ami már folyamatban van. Szerbiáig elkészült, és gyakorlatilag most már a román és a bolgár szakasz van hátra. De ez is meglesz szerintem 2-3 éven belül. Ezzel a fejlesztési minisztérium foglalkozik. A másik pedig a Via Translvanica, Erdélyben van, 1000 kilométeres távon. De ez Romániához képest még kevés. Jó lenne, ha minden város kiépítené a maga kerékpárútvonalait, amely a városi közlekedést is segítené.

– Tud-e ebben anyagi támogatást nyújtani a minisztérium?

– Közvetlenül nem, mert a költségvetésünkből jó, ha fedezni tudjuk a saját sportlétesítményeink fenntartását, fizetni tudjuk az edzőket. Fejlesztésre nekünk nincs keretünk, de az országos sportstratégiába belefoglalhatunk egy olyan programot, amely a kerékpáros közlekedés felkarolását, népszerűsítését célozza, és akár a fejlesztési minisztériummal közösen támogathatnánk a települések kerékpárút-építő törekvéseit.

– Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok a kerékpáron és a szaktárca élén is!

 

Fotó: A tárcavezető megbeszélést tartott a Prefektúra, valamint a Hunyad megyei és dévai önkormányzat vezetőivel és az RMDSZ választott tisztségviselőivel

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu