Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 02.15

Resicabányán az óvodai karaván

2012. május 30., 18.51 Szerda / Krassó-Szörény

2012 a külhoni magyar óvodák éve. Resicabányán  az egy éve indult hosszúprogramú magyar óvodába látogatott az a lelkes csapat, mely a Nemzetpolitikai Államtitkárság megbízásából keresi fel a Kárpát-medencei magyar óvodákat. 

Május 24-én óvodások, szülők és jövőbeni ovisok és szüleik kíváncsian várták a vendégeket. A Nemzetpolitikai Államtitkárság két munkatársa, Hajnal Virág programfelelős, stratégiai főreferens és Tóth László kapcsolattartási referens vett részt a programon.  Fábián Éva népzenész pedagógus szőtte a mese fonalát, és kiválóan alkalmazkodott a jelenlevőkhöz, a gyerekcsoporthoz. Őt kísérte furulyán és dudán Szabó Zoltán néprajzos, a Hagyományok Háza osztályvezetője. Az ovisok kezdetben megilletődve hallgatták a tornyocskáról és annak lakóiról, a békáról, az egérkéről, a süniről, a kakasról és a rókáról szóló mesét. A bátrabbak bekapcsolódtak a játékba is, a többiek a kívülről szemlélődés élményével maradtak. A jelenlévő szülők számára emlékezetes maradt az esemény, hiszen abban erősítette meg őket, hogy mekkora kincs az anyanyelv. Az óvodai környezet az a hely, ahol a vegyes családból származó gyerekek is elsajátíthatják anyanyelvi szinten a magyar nyelvet. A következő tanévtől szeretettel várjuk mindazokat az ovisokat, akiknek szülei vagy nagyszülei fontosnak tartják az anyanyelven való tanulást.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Ismeretlen ismeros / Szerda, 2012. június 06., 07.23 Válaszoljál rá!

A RESICAI MAGYAR VEZETOSEGROL??? EZEK MINDENT ELTULAJDONITOTTAK AMI AZ RMDSZ- KAPOTT. Hol az auto amit kapot az RMDSZ? Ha egy magyar elmegy az o gyulesukra ki lesz uzve. A Kolozsvariak meg csak kuliznak ezek a resicai magyar vezetoseg elott. A winkler annak hiaba meselsz valamit hogy ezek itt Resican mit csinalnak ...egyszeruen nem erdekli...vagy a tobbi vezeto Bukarestbol..ugyan olyanok mint a VATRA ROMANEASCA sammivel se kulonbek ...amit el lehetet tulajdonitani azt eltulajdonitottak. ES A REGI MAKAI BOTOND A LEGROSSZABBAT CSINALTA AMAGYAROKNAK...HAT NE IS CSODALKOZZUNK pap ES MINDEN SZENTNEK MAGA FELE HAJLIK A KEZE.

Hozzászólt: Sándor / Hétfõ, 2012. június 04., 13.41 Válaszoljál rá!

Abban egyetértünk, hogy vissza kellene állítani a kereszthegyi magyar csoportot a magyar cigányoknak, és hogy a jelenlegi iskolai magyar csoportból nem lehet kiszorítani őket, sőt támogatni kell, hogy járjanak továbbra is magyar iskolába.
A párhuzamos magyar csoport kiépése nem egyszerű, annak sok feltétele van:
- rá kell bírni a nem cigány szülőket adják majd oda a gyermeket: ezt kezdtétek el, és valóban jól csináljátok, nézzük meg lesz-e hatás egy-két év alatt
- rá kell bírni a magyarcigány szülőket, hogy ők ne akarják oda adni, hanem maradjanak a Diaconovici-Tietz-ben. Ehhez le kell ülni a cigányokkal, és cserébe valamit juttatni nekik is a magyarországi adományokból, és felajánlani, hogy a valóban tehetséges gyereket átveszi majd a magyar csoport, még ha cigány is.
- a tanácson, tanfelügyelőségen meg kell intézni, hogy engedélyezzen egy másik magyar csoportot is a városban, noha gyerek nincs két csoportra való. Ez hogy lesz, mint tervezitek, nem tudom, mert törvényellenes lenne, és nem hiszem aláírják a magyaroknak.
Ha ebből a három dologből akár az egyik nem talál, az egész összedől, és több lesz a kára, mint a haszna. Ez nagy felelősség, mert a resicai magyarság jövője áll vagy bukik rajta.

Hozzászólt: sándornak / Hétfõ, 2012. június 04., 09.34 Válaszoljál rá!

A cigányok szaporodnak mint a nyulak. Lesz utánpótlás. Csak az a baj, hogy például a Kereszthegyen megszünt a magyar óvoda. Ezt nem kellett volna hagyják a magyar vezetőink. A magyar cigányokat nem kell félteni, hogy elrománosodnak, mert otthon magyarul beszélnek. A cigány osztály biztosított.
A cigány osztállyal párhuzamosan kell kiépíteni egy magyar tagozatot, mert bármennyire is tiszteljük egymást, összevont osztályba, nem iratnák a gyerekeiket a magyar szülők. Reménység szerint van esély arra, hogy magyar tagozat induljon kb. 3 év múlva. Ez a terv.

Hozzászólt: Sandor / Vasárnap, 2012. június 03., 23.15 Válaszoljál rá!

De - ezt mindenki tudja - már sohasem lesz Resicabányán annyi magyar gyerek, hogy 2 magyar osztály induljon. (Egy a cigány magyaroknak, egy másik a "normális" magyaroknak.)
A cigányokat a református óvodátoktól még valahogy távol tarthatjátok (úgyse hoznák le a gyerkeket a hegyről), de az iskolától nem. Azon talán a célotok, hogy most először megszűntetitek a létező "cigány-magyar" tagozatot, és aztán alapítotok egy "normális magyart"? De miért vagytok oly biztosak, hogy a "normális magyar" tagozatba beíratkoznak majd a "normális magyarok"? Ha véletlenül mégsem, akkor aztán már semmilyen magyar oktatás nem lesz a városban, hála a munkátoknak?
Ha mégis beindul a "normális" magyar osztály, hogyan tartjátok távol a cigányokat? Akik közül ráadásul sokan nemsokára megkapják a magyar állampolgárságot? Az ő szavazatuk is épp annyit ér majd a Fidesznek, mint a "normális" magyaroké.
Személyeskedés helyett ezeket a kérdéseket kellene először végiggondolni, és egy okos terv szerint cselekedni. A magyar cigányokat pedig ember számba kell venni, mert talán szóba állva még tárgyalni is lehetne velük.

Hozzászólt: "sándornak" alias boti bácsinak / Vasárnap, 2012. június 03., 13.12 Válaszoljál rá!

A maga idejében mért nem hozott létre a református parókián ovodát? Mért nem gyűjötte össze a gyerekeket, a fiatalokat, mért nem foglalkozott velük úgy, mint a mostani pap? Igenis csak a református egyházban folyik magyar nyelven gyerek és ifjúság nevelés. A z iskolában a magyar tagozat nem magyar, hanem cigány tagozat, ahova normális magyar szülő sosem fogja beiratni a gyerekét. Amikor pap és RMDSZ elnök volt, mért nem érdekelte a magyar ügy, hogy magyar gyerekek járjanak magyar szakra? Jobb ha hallgat és magába néz, a mostani pap legalább dolgozik és már sok mindent felmutatott, amivel maga nem dicsekedhet. A pestiek pedig nagyon jól ismerik a resicai helyzetet és az idén is bőven fogják támogatni az óvodát és az ifjúsági munkát. Ezt csak megnyugtatásként mondom. A szegedi önkéntesekkel pedig tovább folytatódik a nevelői munka.

Hozzászólt: Sandor / Szombat, 2012. június 02., 22.30 Válaszoljál rá!

A 3 kérdésre válasz nem érkezett, csak a 'lökött vagy', 'öreg tata vagy' 'szekus vagy' 'jobb, ha hallgatsz'.
Tudtommal most fejeződött be májusban a beiratkozás az iskolába.
Úgy tudom - a tanfelügyelőségről - hogy egyetlen magyar (vagyis nem cigány magyar) gyermek nem jelentkezett magyar tagozatra. Mert az okosabbak a németre a maradék a románra iratkozott. Így maradt három cigánygyerek.
Ott a baj veletek, hogy szédítitek ide a pestieket, szegedieket, mondván "segítsetek, nincs itt lehetőség magyarul tanulni", tartsatok vasárnapi iskolát, koncertet az óvodásoknak, adjatok pénzt, támogatást, mi vagyunk a magyaroknak a templom és egyben az iskola. S közben arról hallgattok, hogy van a városban - a román állam pénzéből - meghírdetve magyar tagozat, lenne lehetőség magyarul tanulni, csak akarni kellene. Nem magyar vasárnapi iskolába kell vinni a gyereket, hiszen ott van a normál, hétköznapi magyar iskola. Csak oda nem iratkozott református magyar ember már több mint 10 éve egy se... Ezt is elmondtátok a pestieknek?

Hozzászólt: Lökött vagy te Sándor / Szombat, 2012. június 02., 01.34 Válaszoljál rá!

Az első óvodai év sem fejeződött be az újonnan beindúlt óvodában. Az óvodából még senki sem ment iskolába. Az iskolába járók pedig nem járhattak az új óvodába. Nem kell össze vissza beszélni. Jobb, ha hallgatsz és jobb ha befejezed végre végérvényesen a ködösítő szekus módszereket használó hozzászólásaidat, mert nagyon jól ismered a resicai helyzetet. Tudod, hogy csak egy éve működik az óvoda s közben jösz fonák mesékkel.

Hozzászólt: Sandor / Szombat, 2012. június 02., 00.18 Válaszoljál rá!

Kedves Ismeretlen!
Személyeskedés helyett három konkrét kérdés:
1 - Ebből az óvodából hányan is iratkoztak eddig magyar tagozatra?
2 - A mostani magyar osztályba járó elemista gyermekek közül hányan jártak ebbe az óvodába?
3 - Ön szerint mely gyermek érdemesebb a magyar állam támogatására: az a magyar származású gyermek, aki román iskolába jár és asszimilálódik (mint azt a népszámlálási adatok mutatják), vagy az a magyarcigány aki magyar anyanyelvét megőrzi, és magyar osztályba iratkozik?
Nehéz kérdések ezek, és nem hiszem, hogy személyeskedéssel kellene ezt megoldani.

Hozzászólt: Hajnal Virágnak / Péntek, 2012. június 01., 15.48 Válaszoljál rá!

Kedves Virág!

Oda sem kell figyelni az ilyen rosszindulatú Sándor féle hozzászólásokhoz. Ahol van munka, eredmény, óvoda, ott a ördög is megjelenik áskálódásaival. Reméljük lesz magyar gyerekekből álló első osztály is a jövőben. Épp ezért jött létre az óvoda. Ha pedig nem sikerül, akkor is a gyerekek megtanúlnak magyarul.
Különben Resicabányán mindenki nagyon jól ismeri "Sándort" , hogy a múltban, de a jelenben is furkálódik a református lelkész ellen, aki ezt az óvodát is és még oly sok mindent tett az itteni közösségért. Öreg, nyugdíjas tataként nem tudja elviselni, hogy az ő idejében nem volt sem támogatás, sem eredményes munka. Ez bántja nagyon a csőrét. Ha meg annyira érdekli a magyar gyerekek jövője, akkor a kedves "Sándor" meg Sándor félék mért nem tettek illetve tesznek valamit annak érdekében, hogy magyar gyerekek is járjanak magyar tagozatra.

Hozzászólt: Sandor / Péntek, 2012. június 01., 10.58 Válaszoljál rá!

Kedves Hajnal Virág!

Pont arra céloztam, hogy Resicabányán hiába van magyar óvoda, ha onnan a gyermekek mindig román iskolába mennek.
Magyar iskolába a városba senki más nem adja a gyermekét, csak a magyar cigányság, csakhogy az ő magyar óvodai csoportjuk megteremtésével senki sem törődik, őket nem hívják meg a programokra, stb. Így már ők is román osztályba iratkoznak, s egy-két év és meg is szűnik a magyar iskola.
Megítélésem szerint nem érdemes egy olyan magyar óvodát támogatni, amely pont annak a célnak nem felel meg, hogy felkészíti a gyermekeket a magyar iskolára.

Egyébként munkájuk fontos, és ahhoz sok sikert találok. De vigyázni kellene, hogy azokat az óvodákat támogassák a szórványban, ahonnan tényleg magyar kisiskolások kerülnek ki.

Hozzászólt: Hajnal Virág / Csütörtök, 2012. május 31., 18.32 Válaszoljál rá!

Kedves Sándor!
A 2012 a külhoni magyar óvodák éve program célja, hogy segítséget nyújtsunk pedagógusoknak, szülőknek és gyermekeknek ahhoz, hogy a magyar nevelési nyelvű óvodát, majd az óvoda után a magyar nyelvű iskolát válasszák. Programunkról bővebb tájékoztatót a www.kulhoniovodak.hu oldalon olvashat.

Üdvözlettel:
Hajnal Virág

Hozzászólt: Sandor / Csütörtök, 2012. május 31., 09.40 Válaszoljál rá!

S azt megkérdezték-e budapesti nénik és bácsik, hogy a magyar óvodába járó kis óvodások közül hány választotta óvoda után ősztől a magyar osztályt?
Egy se? No nem baj, azért ez is jól mutatja, hogy 'síppal, dobbal, dudával' asszimilálódunk.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu