Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. szeptember 28., 02.14
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Brüsszelbe készülnek a Fáy Béla-kastély őrei

Rivaldafényben az örökségőrzők

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. március 02., 20.57 Vasárnap / Hunyad

A hétvégén Déván újabb vízválasztóhoz ért a „Fogadj örökbe” egy műemléket program. Az RMDSZ kulturális főosztálya által kezdeményezett projektbe a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum már tavaly igen lelkesen bekapcsolódott: hét műemléképületet fogadtak örökbe az osztályközösségek.

Az idei tanévben folytatódott a verseny és Hunyad megyében négy újabb műemléknek került gazdája. Az örökbefogadás azonban ezúttal nem minden esetben vált be. A csapatoknak több mint fele időközben meghátrált. Amelyek viszont maradtak, azok egyre lelkesebben népszerűsítették védencüket. A fiatalos kreativitás idén is fő jellemzője volt a programnak: pezsgett az élet az örökségvédők világhálós közösségi oldalain, készültek a szórólapok, naptárak, golyóstollak. A Fáy Béla kastély őrei többek közt madáretető-készítő versenyt hirdettek, a szászvárosi vártemplomot örökbefogadók saját készítésű süteménnyel és adventi műsorral lepték meg védencük gyülekezetét, a vármegyeház őrei háromnyelvű ismertető CD és szórólap kiadásán dolgoztak, a szászvárosi Szent Erzsébet zárdatemplom őrei édességet gyűjtöttek az itt működő gyermekotthon számára. Egyszóval pezsgett az élet, s közben valamennyi csapat komolyan készült az e hétvégén zajlott megmérettetésre, amikor mindannyiuknak be kellett mutatniuk a közönség és zsűri előtt műemlékvédő tevékenységüket. A bemutató produkciók többsége ezúttal is nagyszerűre sikeredett. A diákok ötletes makettekkel, korabeli öltözékkel, zenével, tánccal, színpadi mozgással idézték fel az általuk örökbefogadott műemléképület történetét, majd hosszan és jogos büszkeséggel sorolták sokrétű tevékenységüket.

Az idei versenyben pozitív újdonságnak számított a bemutatkozásokat követő villámkérdés-próba. Dézsi Attila zsűrielnök múltba tekintő, illetve tájékozottságra alapuló kérdésekkel akarta felmérni a csapatok tudását, rávezetni őket arra, hogy alaposan megismerjék az általuk örökbefogadott műemlék történetét. A kérdések a csapatok többségét felkészületlenül érték. Ez azonban kevésbé befolyásolta az öttagú zsűri döntését. Ennek értelmében az idei első helyet a Fáy Béla kastély őrei, azaz a IX. matematika-informatika-filológia osztály csapata nyerte. Második helyre kerültek a Vármegyeház ezúttal is gazdag tevékenységgel és frappáns műsorral előrukkoló őrei. Harmadik helyezést nyert a verseny legifjabb csapata: a szászvárosi református templom hetedik osztályos őrei, akik védencük történetét bemutató előadásukkal sokak szívébe lopták be magukat. Negyedik helyezést kapott a szintén komolyan előkészített történelmi bemutatóval fellépő csapat: a szászvárosi Szent Erzsébet otthon őrei. A dévai református templomot örökbefogadók ötödik helyre kerültek.

A csapatok mindannyian oklevélben részesültek, az első helyezett pedig idén is pár napig Winkler Gyula RMDSZ-es EP képviselő vendége lesz Brüsszelben. A második helyre rangsorolt csapat a Hunyad megyei Ifjúsági igazgatóság vezetőjének, Széll Lőrincnek ajánlásával egy hétvégét tölthet a kosztesdi ifjúsági táborban.   

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu