Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 30., 18.02
https://www.facebook.com/RMDSZ/

RMDSZ-reagálás a vitafórumra

2009. április 23., 07.00 Csütörtök / Arad

Még húsvét előtt, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének kezdeményezésére vitafórumot szerveztünk a Nyugati Jelen honlapján arról, ki, mit javasol a szövetségnek tevékenységük, a megye magyar közösségével való kapcsolatuk javítására. A vitafórum következtetéseit Király András megyei elnök, Tóth Csaba ügyvezető elnök, Cziszter Kálmán alelnök vonta meg.

Király András: „Úgy éreztük, szükségünk van arra, hogy megtudjuk, miként látják a magyarjaink kívülről az RMDSZ munkáját, hogyan képzelnének el egy jobban működő szervezetet. Ehhez képest kaptunk 37 hozzászólást, illetve beszólást, amelyeknek egy része tényleg kapcsolódik a témához, a többi amolyan viccelődés, kötekedés, ezekkel nem is tudunk mit kezdeni.

Megmondom őszintén, mennyiségileg többre számítottam, de így is találtunk megszívlelendő hozzászólásokat.

Az egyiket mi is tudjuk és érezzük: kommunikációs problémái vannak a szervezetnek. Ezen nem csak elgondolkodunk, hanem meg is oldjuk, mert egy hivatalos szóvivőt, sajtófelelőst fogunk kinevezni,

A másik dolog, ami számomra megszívlelendő, a nyitás. Érdekes, amikor elmondtam választmányon, hogy nyitás és stratégiaváltás kell, akkor olyan hangok hallatszottak, hogy mi van, most ki akarunk tenni embereket? Szó sincs erről, a nyitás nem emberek kitevését jelenti, hanem ellenkezőleg: minél több embert kell a szervezet közelébe húznunk.

Úgy érzem, sajnos 2000 után egyre komolyabb ellenszélben dolgozik az RMDSZ, amit hátulról fújnak, de ezzel is meg kell birkóznunk. Ha elmondjuk, mit tettünk, akkor szemünkre vetik, hogy dicsekszünk, holott az infrastrukturális fejlesztés nem más, mint az emberekkel való törődés. Ha tevékenységünk kulturális részére gondolnak, ezen is javíthatunk, habár ilyen rendezvényekből volt elég, a szociális rész a dolognak viszont pedig nehezebb kérdés. Sajnos nem csak mi, hanem nagyobb pártok sem tudnak igazán foglalkozni ezzel a kérdéssel, és fáj, hogy a magyarság rossz anyagi helyzetben van, de amit meg tudunk tenni, azok a nagy erőfeszítést igénylő szociális rendezvényeink.

Ami viszont meglepett, de inkább a rossz indulatú hozzászólásokhoz teszem, hogy vidékre mi csak pénzért megyünk ki. Mi vidékre nem pénzért járunk, hanem hogy emberekkel találkozzunk, megoldjuk, megbeszéljük a helyi szervezet problémáit. Az sem helytálló, hogy csak négyévenként járunk ki, mert évente megyünk szervezeteinkhez. De ne feledjük, hogy minden helyi szervezetnek kötelessége kapcsolatot tartani az emberekkel: amennyire megmozgatják őket, annyira tükröződik választásokon. Ebben szeretnénk, ha partnereink lennének az egyházak, civil szervezetek, hisz stratégiakérdés számunkra az erős közösség, a jól működő intézményrendszer, az emberek kapcsolódjanak be a civil szervezetek munkájába, és akkor máris egy nyelven beszélünk. És ezeket a dolgokat, megvalósításokat időben le kell kommunikálnunk.

Amennyiben ez a fórum fél évvel a választások előtt fut le, segített volna, mert szerintem szükség van ilyenekre, hisz mindig akad megszívlelendő ötlet, gondolat. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a román pártokkal ellentétben mi tesszük a legtöbbet a közösségért, de Tokay Györgynek van igaza, aki egyszer azt mondta: Nem elég jó polgármesternek lenni, annak is kell látszani.”

Cziszter Kálmán: „A hozzászólások jelzik, van érdeklődés a vita iránt, de sajnos a vitakultúránk messze áll a mélyen gyökerező demokráciával rendelkező társadalmaktól. Az emberek álnevek mögé bújnak, pedig az egészséges vita fontos, mert előre viszi a dolgokat. A lényegtelen beköpések mellett azért volt néhány megfontolandó hozzászólás is. Például, megszívlelendő ajánlások a munkamódszerre: a betérőre mosolyogjanak az RMDSZ-nél. Ha nincs itt a titkárnőnk, aki bárkit kedvesen mosolyogva fogad, akkor megtörténhet, hogy egy olyan valakivel találkozik az utcáról betoppanó magyar ember, aki nem ad neki érdemi választ, esetleg arra kéri, jöjjön vissza más alkalommal. Ezt el szeretnénk kerülni a jövőben, és úgy érzem, a kommunikációnk nem csak a médiában, hanem az emberekkel való közvetlen kapcsolatban is kellő empátiát igényel.

Sajnos abból a munkából, amit az emberek évek óta lelkiismeretesen elvégeznek itt, nagyon kevés jelenik meg. Felmerült több hozzászólásban is a fiatalítás, hát azért nézzék meg, a legújabban megválasztott állandó bizottságot, a fiatalítást, amely elmondható valamennyi testületünkre.

Szóvá teszik az egyik javaslatban, hogy a megválasztandó tisztségviselők lehetőleg nyolc osztálynál többel rendelkezzenek. Én azt mondanám, hogy az iskolai osztályokon kívül rendelkezzenek az élet iskolájával, és ezt a megszerzett élettapasztalatot periodikus továbbképzéssel mi, RMDSZ biztosítsuk számukra. Zárójelben elmondanám, hogy az Állandó Tanács első munkaülésén felvetődött, hogy a szakbizottságok felelősei készítsék el saját, kétéves programjukat, cselekvési tervüket ami biztos támpontot nyújt a további munkára.”

Tóth Csaba: „Három dolog volt, amit a vitafórumból kiemelnék. Az egyik, amire Király András és Cziszter Kálmán is utalt, a kommunikáció. RMDSZ-t illetően a kommunikáció legnagyobb hiányosságának tartom, hogy a kampányban berúgjuk a motort, és amennyire lehet, bőgetjük, viszont vannak hétköznapok, amikor szintén fent kell tartani ezt, mi pedig elhanyagoljuk a sajtójelenlétet.

A másik, amire érkeztek kritikák, megjegyzések, maga a szervezet működése. Lehet, hogy vannak, olyan apróságok, amelyek a betérőnek rosszul esnek, például, hogy a jövőben igyekezzünk minden problémát minél hamarabb orvosolni, viszont voltak megjegyzések, amelyek a működésünk nem ismeréséből fakadtak, például, a vidékre járás. Szerintem az összes párt körül mi járunk a legtöbbet vidékre és igyekszünk minél több emberrel találkozni.

A harmadik dolog pedig, ez a nyitás, fiatalítás. Véleményem szerint ez nem olyan egyszerű, mert olyan, mint a focicsapat, amelybe nem jönnek csodacsatárok, és akkor nehéz őket betenni a csapatba, de szerintem azok, akik tenni akarnak valamit a közösségért, azok megtehetik, olyan nem volt, hogy valaki dolgozni szeretett volna, és ezért a többiek rossz szemmel néztek rá. Többször elmondtam már, hogy a legjobb példa erre Pénzes Gyula, aki bejött a szervezetbe, azt sem tudtuk, kicsoda, de olyan lelkesedéssel, alapossággal végezte el a feladatait, hogy most városi tanácsos. És nem véletlenül, hanem, mert azért jött, hogy a munkáját elvégezze. Ha pedig tud segíteni, miért ne tegye.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: úgy van / Szerda, 2009. június 03., 21.02 Válaszoljál rá!

..mert inni csak mértéktartóan lehet....de ne lopj, ne csalj, ne hazudj, mert az rmdsz nemtűri a konkurenciát!

Hozzászólt: brunonak / Péntek, 2009. április 24., 16.24 Válaszoljál rá!

aki kapaszkodas nelkul bir fekudni a foldon,az nem reszeg

Hozzászólt: Bruno / Péntek, 2009. április 24., 11.28 Válaszoljál rá!

Es a piasokkal mi lesz? Igyanak tobbet, es reszegen is kepviseljek az RMDSZ-t?

Hozzászólt: 123 / Péntek, 2009. április 24., 09.00 Válaszoljál rá!

Kit érdekel a vidéki proli??? Mert Király úr elfelejti, hogy kit választanak a megyei vezetésbe az első ülésen már nem tudja ki az az XY ezért nem is olvastatja fel a nevét. Így megválasztott érezve a nagy "fogadtatást" csendben kivonult és távozott az ülésről.
Tisztelettel:XY

Hozzászólt: sandor / Csütörtök, 2009. április 23., 15.11 Válaszoljál rá!

De mar jobb ha nem is jarnak sehova. Kinek van mar szuksege rajuk?

Hozzászólt: ,,,,????? / Csütörtök, 2009. április 23., 13.33 Válaszoljál rá!

És Zerindre ???,

Hozzászólt: csatlakozom Z -hez / Csütörtök, 2009. április 23., 13.11 Válaszoljál rá!

Hát Majláthfalvára hányszor jönnek ki uraim? Évente egyszer - talán túloztam most egy kicsit.

Hozzászólt: "Z" / Csütörtök, 2009. április 23., 11.46 Válaszoljál rá!

A vidékre járásról csak annyit ,mondják meg uraim hogy Simonyifalvára hányszor mennek ki egy évben,EGYSZER.És akkor is csak a pénz érdekli önöket,nem pedig a választoinak a baja.Ennyit a vidékre járásról,és ne mondja senki hogy odafigyelnek a vidéki emberekre.

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2009. április 23., 10.14 Válaszoljál rá!

A cm telitalálat.
Az RMDSZ (?) reagált egy vitafórumnak keresztelt hozzászólás-, beszólássorra. De nem az oda írt konkrétumokra. Mert akkor az kellett volna írnia a válaszolók valamlyikének, hogy XZ-nak ezért van igaza, abban pedig téved. Nem ez történt.
Elbeszélnek egymás mellett a szövegelők. Vagy ez a cél, vagy csak ennyire telik. De ennyiből nem lesz rézgálic!

Hozzászólt: B.Robi / Csütörtök, 2009. április 23., 09.19 Válaszoljál rá!

ne szolj szam nem faj fejem

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu