Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 07.04

Román nyelvű tanulmánykötet jelent meg a Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulatról

Írta: Gáspár-Barra Réka
2022. augusztus 05., 09.11 Péntek / Hunyad

Abszolút hiánypótló kötetként jelent meg a nyár derekán Bodó Krisztina régész román nyelven megírt, több száz oldalas tanulmánya a Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulatról (HTRT). A Din activitatea Societăţii de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara címet viselő, levéltári kutatásokon, gazdag könyvészeten és a korabeli sajtó tükrén alapuló kötet a kolozsvári Argonaut Kiadó gondozásában látott napvilágot, a dévai Dák- és Római Civilizáció Múzeumának anyagi támogatásával. „A megyei múzeum munkatársaként sok évig tanulmányoztam a társulat évkönyveit és a vele kapcsolatos levéltári forrásokat.  A könyv megírásában a legnagyobb kihívást a strukturálás jelentette, hiszen egy nagyon gazdag és rendkívül szerteágazó tudományos-közéleti munkásságot kellett összefoglalni” – állítja a szerző.

A könyv a HTRT jelentőségét méltató rövid bevezetővel indul, majd a társulat szervezeti életét követhetjük nyomon, 1880-as megalakulásának az előzményeit, az alapszabályzatot, a bizottsági és közgyűlések fontosabb határozatait, megismerhetjük a szervezet felépítését, a folyamatosan bővülő tagságot, a tudományos munkásság finanszírozására fordított költségvetést. A kötet további fejezetei részletesen foglalkoznak a HTRT alapította múzeum és könyvtár történetével, a tagság magas színvonalú és szerteágazó (régészeti, történelmi, néprajzi, geológiai stb.) munkásságával, mely a többkötetesre tervezett Hunyad megyei monográfia megírásában teljesedett volna ki (csak az első kötetet sikerült megjelentetni), majd összefoglalót találunk a társulat emlékműállító és műemlékvédő tevékenységéről is.

A Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulatról az elmúlt években több kisebb-nagyobb tanulmány jelent meg, de egy ilyen átfogó és részletes bemutatásra eddig nem került sor magyar berkekben sem. „Én jól beszélem a magyar nyelvet, és a kutatás 90 százaléka magyar nyelvű források tanulmányozását jelentette. De tény, hogy a román szaknyelvben otthonosabban mozgok. Ezért is írtam románul. De leginkább azért, mert fontosnak tartottam, hogy minél szélesebb körben megismerjék azt a rendkívül értékes munkát, amit a 19. század végén, a 20. század elején, bő 40 évnyi tevékenysége alatt a HTRT kifejtett. A kötetet 2020-re terveztem, a Társulat megalakulásának 140. évfordulójára. Sajnos akkor a körülmények közbeszóltak. De a múzeumban sikerült egy nagyon szép kiállítást rendezni ebből az anyagból, ami még mindig megtekinthető. Bízom benne, hogy ez a kötet is hozzájárul ahhoz, hogy szakmai körökben és azon kívül is többen megismerjék az említett korban egész Erdélyre jellemző pezsgő kulturális, tudományos életet, ezeknek a nagyszerű embereknek a munkáját, hiszen nagyon sokat tettek a megyénkért” – összegzett a szerző.

A kötet a megyei múzeumban szerezhető be. Remélhetőleg sokan fellapozzák majd, hiszen a Társulat tevékenységéhez méltó, tudományos igényességgel, de olvasmányos hangnemben megírt kötet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu