Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. február 28., 20.06

Romániát Kelemen Hunor tudná jobbá, élhetőbbé tenni!

Írta: Balta János
2019. november 06., 09.00 Szerda / Arad

Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével az országos elnökválasztási kampány időszerű kérdéseit boncolgatjuk.

 

– Elnök úr, miért választották kampánytémául éppen a környezetvédelmet?

– A környezetvédelem csak az egyik nagy témánk, amit az oktatás, a többség és kisebbség viszonya, illetve az infrastruktúrák kérdése mellett azért választottuk egyik fő témának, mert azt tapasztaljuk, hogy a társadalom jövőjét meghatározó környezeti erőforrások manapság minden nemzedéket foglalkoztatnak. Az, hogy milyen lesz a holnapi nap, a fenntartható fejlődésnek a felelőssége, hogy ez a nemzedék ne használja el az összes erőforrásainkat, hanem hagyjunk a következő nemzedéknek, a gyermekeinknek, az unokáinknak is, az ma a fiatalokat, a középnemzedéket, de az időseket is foglalkoztatja. Természetesen, azt is tudjuk, hogy egyetlen országból, Romániából sem lehet megoldani a globális klímagondokat, de az, ahogyan élünk, ahogyan gondolkodunk, a tény, hogy környezettudatosabban tudunk-e élni holnap, mint ma, hogy jobban odafigyelünk-e arra, amit magunk mögött hagyunk, az mindannyiunkon múlik. Minden ember felelős a holnapi napnak a minőségéért. Egyszerű dolgokból kell kiindulnunk, és ezek rajtunk is múlnak – ezért választottuk a környezetvédelmi, illetve a klímagondokat a kampányban egyik fontos témánkká. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: az a nemzedék, amely az 1989-es kommunista diktatúra megbukása után született és ma már felnőtté válva alkotóerejének a teljében van, vagy ahhoz közeledik, teljesen másképpen viszonyul a világhoz. Nincs közvetlen tapasztalata a szabadság hiányáról, ezért más területeket tart fontosnak. A szabadságban született, azt nap, mint nap megéli, őt nem annak a megszerzése, esetleg annak a megtartása és bizonyos területeken a felelős életmód az, ami foglalkoztatja. A környezetvédelmet azonban nem lehet megkerülni, nem lehet engedni, hogy a baloldal vagy liberális oldal kisajátítsa a környezetvédelmi kérdéseket, mert akkor a környezetvédelemnek az lenne a halála. A környezeti kérdések nem baloldaliak, vagy jobboldaliak, nem konzervatívok vagy liberálisok, nem szociáldemokraták vagy kereszténydemokraták, hanem életbevágó kérdések. Azt gondolom, hogy e témának a kampányunkba történt beemelése, helyes dolog volt.

– A környezetvédelemmel kapcsolatos témára vannak-e pozitív visszajelzések?

– Igen, gyakran találkozunk olyan emberekkel, olyan visszajelzésekkel, olyan megjegyzésekkel, amelyek bennünket megerősítenek: jól döntöttünk. Természetesen, olyan visszajelzések is kerülnek, amelyek szerint nem érdemes nekünk ezzel foglalkozni, ez nem a mi dolgunk. Az ilyen véleményekkel nem értek egyet, viszont azt látom, hogy példának okáért, az erdő védelme, az erdősítés problémája, a szelektív hulladékgyűjtés, az édesvíz kérdése, tehát mindazok a dolgok, amelyek rajtunk is múlnak nap, mint nap, azok érdeklik az embereket, ezért a velük kapcsolatos visszajelzések is pozitívak.

 


Csak Kelemen Hunornak van kisebbségi programja

 

– A többi elnökjelölt a programjában megszóltja-e a magyarokat?

– Senki. Egyetlen egy elnökjelöltnek sincs semmiféle programja, javaslata a romániai kisebbségek, így a magyar kisebbség felé sem. Harminc év óta egyszerűen azt tapasztaljuk, hogy a román politikusok nem foglalkoznak a kisebbségi kérdésekkel. Ennek több magyarázata lehet: nem elég bátrak bevállalni vagy egyáltalán nem érdekli őket, nem tekintik fontos kérdésnek, esetleg jónak tartják a mostani állapotot vagy hallgatólagosan az asszimilációt támogatják. Természetesen, egyik sem áll elő olyan javaslattal, kisebbségi problémamegoldó elképzeléssel, miszerint ezt és ezt javasolom az identitásotok megőrzése érdekében, mert ti nem csak retorikailag, hanem a gazdasági életben is egy gazdagságot, egy többletet jelentetek az országnak. Egyik jelölt maximum annyit mondott, hogy lépjünk át a nemzetiségi kérdésen és az mindenkinek jó lesz. Nem azt mondja, hogy oldjuk meg, hanem azt érzékelteti: mindannyian legyünk románok és az mindenkinek jó lesz. Ilyen hozzáállás nem elfogadható, nem megoldás számunkra. Ezért kell a magyar ügyet nekünk képviselnünk, a többség-kisebbség viszonyát a kölcsönös tiszteletre, a bizalomra helyezve, illetve arra az elvárásra, hogy tiszteljék a mi nyelvünket, a kultúránkat, azt a különbözőséget, amit mi jelentünk. Természetesen, mi is tisztelni tudjuk a többség nyelvét és kultúráját úgy, ahogyan az van.

– Băsescunak a magyarellenes megnyilvánulásaiból nem azt kellett volna-e kiemelni, amikor azzal fenyegetőzött, hogy szükség esetén újra elmennek a Tiszáig?

– Sok mindent ki lehetne emelni Băsescuval kapcsolatban, aki folyamatosan olyan dolgokat mond, amelyeket csakis negatív példaként lehetne kiemelni. Ő az egyik olyan román politikus, aki nagyon látványosan becsapta a magyar közösséget, amelynek folyamatosan élvezte a támogatását. Utána viszont a legvisszataszítóbb módon fordult a közösségünk ellen, folyamatosan támadja a magyarokat, holott kétszer, de inkább háromszor a magyarok szavazataival mentette meg a mandátumát.

 

 

„Száz év után illene már, hogy egy magyar ember is vezesse ezt az országot…”

 

– A jelenlegi kampány miben különbözik az előzőektől?

– Minden kampány más. Egyrészt az elnökválasztási kampány abban mindenképpen különbözik a többi kampánytól, hogy a teljes társadalomnak a megszólításával zajlik, amikor olyan jövőképet kell megrajzolni magyaroknak, románoknak, sváboknak, szászoknak, szerbeknek, cigányoknak, ami hihetően mutatja meg azt az utat, amit együtt járva egy jobb ország polgárai lehetünk, Mert mindenki egy jobb országban szeretne élni. Másrészt, teljesen megváltozott a környezet, körülöttünk minden megváltozott. Manapság egészen más eszközökkel kell kampányolni, amelyek a mostanit megkülönböztetik az előző kampányoktól. Egy biztos: ebben a kampányban a mi javaslataink lényegesen különböznek azoktól, amiket eddig mondtunk, de tartalmában ugyancsak a tiszteletre, a bizalomra, a jövő felé fordulásra vonatkoznak. Ez a kampány abban is különbözik, hogy a jelöltek menekülnek a vitától. Egyetlen vita volt, amikor Paleologuval vállaltuk a megmérettetést, a kérdéseket. A demokráciának nagyon rossz, azt aláássa a tény, hogy a jelöltek egy része úgy gondolja: neki nem kell vitáznia, a polgárok elé állnia, nem kell az érveket ütköztetnie, az elképzeléseit a másokéval összemérni. E hozzáállás nagyon rossz. Ebben mindenképp különbözik a mostani. Nagyon kártékonynak tartom, hogy a jelöltek menekülnek a vita elől, Iohannistól kezdve az utolsó jelöltig.

– Ön a hazai magyarság szavazatának a hány százalékára számít?

– Minden jelölt azt szeretné, ha megnyerné a választást. Amikor megszámolják a szavazatokat, véleményt fogok mondani, most azonban nem óhajtok számokat mondani. Azt hiszem, az üzenetünk korrekt, tisztességes magyaroknak, románoknak egyaránt pozitív, jövőbe mutató üzenet. Abban reménykedem, hogy sikerült meggyőznünk sok embert, vagyis: 100 év után illene már, hogy 5 vagy 10 évig egy magyar ember is vezesse ezt az országot…

– Hogyan érzékelik, előny-e a Facebook, illetve a WhatSapp használata?

– Nem az a kérdés, hogy előnyös-e vagy sem, hanem megváltozott a világ, tehát az emberek nagy része a tájékozódást a jelzett eszközök révén teszi. Nemcsak a visszajelzésekből, de a magunk életéből is látjuk, hogy egyre kevesebb tévét nézünk, a híreket a telefonon vagy a számítógépen olvassuk, gyakran vesszük igénybe a közösségi médiát. Az a politikus, aki ezzel nem számol, biztosan hátrányban van. Tehát nem lehet azt tenni, hogy miközben a világ halad, mi egy helyben topogunk. Vagyis mindenki megbolondult, csak mi haladunk jó irányba. A rendelkezésünkre álló eszközöket tisztességesen, korrektül kell használni. Mi az elmúlt kampányokban megpróbáltuk megtenni, nem is sikertelenül.

– Nem gondolja, hogy az RMDSZ honlapján talán jobban kellene népszerűsíteni az elnökjelöltet?

– Mivel ez a kampánystábnak a dolga, én erre nem igazán tudok válaszolni, de szerintem elég jól benne vagyunk a közösségi médiában, ezért ha rákeresnek, megtalálnak. Szerintem erre nem a jelöltnek kellene válaszolnia. Mindenképp arra kérem a szavazókat, a magyarokat és a nem magyarokat, hogy november 10-én bátran szavazzanak rám, mert az lesz a jó választásuk, ha olyan jelöltre adják a szavazatukat, akiről tudják: jó elnöke lenne ennek az országnak és a következő esztendőkben Romániát egy jobb, egy élhetőbb országgá tudná tenni.

– Azt kívánom, hogy tegye jobbá, élhetőbbé, amihez sok sikert kívánok! Köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu