Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. december 05., 08.19
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Tolakodás a hunyadi busz-útvonalakért

Roncsderbi

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. március 21., 13.00 Péntek / Hunyad

Pár nap múlva kerül a megyei önkormányzat elé a város- és megyeközti közszállítási eszközök útvonalát és működési feltételeit szabályozó határozattervezet. Legutóbb 2003-ban, illetve 2005-ben írtak ki pályázatot ezen útvonalakra.

Ugyanis, míg a településeken belüli buszjáratok hat évre, a megyeközti járatok csupán három, a  település köztiek pedig öt évre nyerik el egy-egy versenytárgyalás nyomán a kiírt útvonalakat. Ez utóbbiak számára a versenytárgyalás országos szinten történik, elektronikus pályáztatás nyomán. Hunyad megyében az utóbbi kiírások alkalmával  négy cégnek sikerült befurakodnia a megyeközti járatokat biztosító sok száz vállalkozó közé, a megyén belüli 211 útvonalon pedig nyolc cég biztosítja a buszjáratokat. Mindezt nyilvános licit alapján, leszögezett buszjegy-árakkal, szállítási feltételekkel. Így a dolog elvileg jól kellene működjön.

Csakhogy valójában a jótól még nagyon messze állunk. A közszállítást végző cégek és az utasok egyaránt elégedetlenek a jelenlegi Hunyad megyei helyzettel. Igaz ugyan, hogy a legutóbbi liciten a megyén belüli útvonalakra jelentkező nyolc cégnek egyaránt sikerült elnyernie több-kevesebb útvonalat, csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy ki mit nyert el. Egy Déva-Vajdahunyad járatot például soha nem lehet összehasonlítani  mondjuk a Hátszeg-Felsőszállás közti úttal. Egyrészt maga az út minősége nagyon eltérő, másrészt az utasok száma. És végül is a cégek az eladott buszjegyek árából élnek – állítja Dan Burla, az egyik megyei közszállítási cég vezetője. Véleménye szerint az útvonalakat csoportosítva kellene versenytárgyalásra bocsátani, valahogy úgy, hogy mindegyikben legyen nagyváros közti és falvakra vivő járat is.

A másik fájdalmuk a szállítási cégeknek, hogy a megye területén közlekedő járatokra háromévenként rendeznek versenytárgyalást. Ez nagyon megnehezíti az életünket, hiszen egy tisztességes busz megvásárláshoz legalább öt évig kell fizetni a lízinget. Na, most ha három év után már bizonytalan a cég jövedelme, akkor nem igazán érdemes befektetni – állítja Dan Burlea, aki szerint ennek elsősorban az utasok isszák a levét.

Az utasok a maguk során valóban elégedetlenkednek. Bár a járatok sűrűségét illetően sokat javult a helyzet, például Déva és Brád, vagy bármely hasonló jellegű város között délelőtt óránként, kora délutántól félóránként van buszjárat, az utazás minőségén még volna mit javítani. Elsősorban valóban magukkal a járművekkel van gond. A kimustrált csuklós-buszok felszámolása óta, Hunyad megyében gyakorlatilag a 16-18 személyes kisbuszok jelentik a fő közszállítási eszközöket. Ez azonban borzasztóan kényelmetlenné tud válni, különösképpen a vidéki járatok esetében. Hiszen ha valaki bejön a megyeszékhelyre vagy hoz, vagy visz valamit, egyszóval felszálláskor jóformán mindenkinek ott a két-három nagy szatyor a kezében. És ezt valahová le is kell tenni. Innen adódnak aztán a gondok: az emberek már felszálláskor dühöngnek, hogy nincs hova tegyék a cókmókjukat, vagy éppen a más szatyraiba botolnak bele. Ezt a helyzetet valóban csak a nagy buszok bevezetésével lehetne megoldani, hiszen szerte Európában csak ilyenekkel járnak. De akkor változtatni kellene a közszállítási szubvención is, hiszen az egyetlen cégnek sem éri meg, hogy 11-12 embert szállítson egy-egy 40 férőhelyes buszon – állítják a cégtulajdonosok.

A kölcsönös panaszáradat azonban nem merül ki ennyiben. Az utóbbi években számtalanszor volt példa arra, hogy az utasok az önkormányzathoz, illetve a sajtóhoz intéztek felháborodott levelet, melyben elmarasztalják az autóbuszvezetők magatartását. Elsősorban azt, hogy az autók szűkös volta és az előbb említett sok csomag ellenére az ülőhelyek számánál több utast vesznek fel a plusz nyereség kedvéért, másrészt a felelőtlen vezetésért, és gyakran trágár kifejezések használatáért. No, de az utasok sem éppen „szentek” – állítja S. Alin buszvezető, akinek a feje felett nagybetűs tábla hirdeti: „Kérem használják a vizet és a szappant. Köszönöm.” Sajnos nagyon gyakori a mosdatlan utas, s főleg nyáron nehéz ezt tűrni – mondja a sofőr, aki szerint nem ritka a a kötekedő utas sem: Az emberek türelmetlenek, mindenki siet, lökdösik egymást, gyakran kell a rendőr szerepét játszanunk. Véleménye szerint ezekre a gondokra is megoldást jelentene a nagybuszok bevezetése. A hamarosan kiírandó versenytárgyalás feltételei közt azonban a buszra vonatkozóan csak annyi szerepel: legyen legalább négy keréken gördülő, minimum 25km/órás sebességgel közlekedő 8+1 férőhelyes jármű. Erre a célra viszont akár egy nagyobbacska szekér is megfelel...
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu