Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 22.27
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Románia-EU pénzügyi mérleg

Rozsdás közigazgatás

Írta: Chirmiciu András
2008. április 20., 21.00 Vasárnap / Hunyad

Noha pozitív pénzügyi mérleggel zárta EU tagsága első évét, vagyis több pénzt hívhatott le, mint amennyit be kellett fizetnie a közös kasszába, Románia adminisztratív hatékonysága igen alacsony, szemléltette a tényeket mai, dévai sajtóértekezletén Winkler Gyula EU-parlamenti képviselő.

Románia ugyanis tavaly összesen olyan 1,6 milliárd eurós uniós pénzalapokat hívott le, ami jó félmilliárddal haladja meg az 1,1 milliárdos hozzájárulást.

A pozitív mérleg ellenére, Románia korántsem élt megfelelően a lehetőségekkel. Az EU tavalyi lehívható pénzalapja ugyanis 114 milliárd eurót tett ki, amelyből Románia 1,6 milliárdja épp, hogy meghaladja az 1 százalékot.

Románia elsősorban az EU strukturális alapjait, a csatlakozás után is folytatódó csatlakozás-elősegítési alapokat (Phare, Ispa, Samtid, stb.), illetve a schengeni övezethez való csatlakozás alapjait célozta meg. Strukturális alapokból tavaly 421 millió eurót, előcsatlakozásiakból 845 milliót, Schengen-előkészületiből, pedig 315 milliót hívott le.

Ha azonban eltekintünk a tagság előtti időben is rendelkezésre álló előcsatlakozási alapoktól, s csupán a csatlakozás által elérhetővé váló, tulajdonképpeni pénzalapokat vesszük figyelembe, akkor a lehívott 736 millió euró igencsak elmarad az EU-s kasszába befizetett 1,1 milliárdtól.

Tüskés kérdés

Fokozni kellene az országos és helyi közigazgatás hatékonyságát. Eme roppant fontos tényező, kiemelkedő szerepet kellene kapjon a választási kampányban, noha illúzió lenne ilyesmire számítani, szögezte le Winkler Gyula. Noha már eddig a Borbély László által irányított vidékfejlesztési minisztériumhoz 127 projekt érkezett, összesen 1,3 milliárd euró értékben, a jelenlegi fejlesztési régiók korántsem igazolták a hozzájuk fűzött reményeket, szögezte le Winkler, Danuta Hübner vidékfejlesztési EU-s biztossal történt eszmecseréje nyomán. 2013-ig Románia ugyanis nem kevesebb, mint 19,4 milliárd eurót kellene lehívjon a brüsszeli pénzalapokból. Erre a jelenlegi közigazgatási rendszer aligha képes. Az alacsony hatékonyság ugyanis nagymértékben függ az elavult közigazgatási szerkezettől. Az 1968-ban, a Ceauşescu személyes diktatúrája és a Securitate céljaira szabott megyerendszer nyilvánvalóan képtelen megfelelni az EU-s tagság követelményeinek.

Olyan régiókra lenne szükség, amelyek szerves gazdasági, történelmi, és kulturális egységet képeznek, hiszen az EU-s tapasztalat, illetve a lengyelországi származású Danuta Hübner is ebben látja a kiutat.

Az RMDSZ által szorgalmazott közigazgatási reform ötlete pozitív visszhangra talált a civil szférában és szakmai körökben, illetve a politikusok magánvéleményeiben is. Nyilvánosan azonban a román politikum elveti a gondolatot, mivel a székelyföldi autonómia tabutémájának megsértését látja benne, szögezte le Winkler.

Esély-maximizálási kampány

Pogocsán Ferdinánd és Széll Lőrincz társaságában, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke természetesen a választási kampányra is kitért. Pozitív kampányt terveznek, melynek célja olyan magyar képviselet biztosítása, mely hatékonyan képes kiállni a magyar oktatásért, egyházakért, civil szervezetekért, illetve a mindenkit egyaránt érintő vidékfejlesztésért. A Déva-Vajdahunyad, illetve a zsil-völgyi gócok előkelő szerepet kapnak. Itt lesznek az RMDSZ polgármester jelöltjei: Déván Pogocsán, Lupényban Széll, illetve Vajdahunyadon Györfi Jenő.

Ellenben a megyei tanácsba való visszatérés fogas kérdésére a szövetség úgy döntött: visszavonja Borbély Károly miniszter jelölését a tanácselnöki tisztségre. Ami alighanem a legjózanabb esély-maximizálási döntés. A magyarság mozgósítása ugyanis döntő kérdés: amennyiben sikerrel jár, több – helyi és megyei – képviselői tisztséget lehet szerezni.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu