Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 02.59
Lezárul az általános iskolai felmérés

Sakkban tartott kisdiákok

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. június 12., 13.00 Csütörtök / Hunyad

Nem sok meglepetést hozott a tanítók számára az általános iskolások országos felmérése. A második, negyedik és hatodik osztályosok számára idén első ízben szervezett egységes tesztelést a tanügy-minisztérium. Bár a dolgozatok megírása már egy hete befejeződött, az eredmények összesítése, országos kiértékelése még várat magára. – Valójában nem is tudom, hogy pontosan milyen formában fogják összesíteni a felmérések eredményeit, hiszen a dolgozatokat nem osztályozták. Az iskolák azonban a tanítók osztályszintű értékelése alapján összeállítottak egy jelentést, amit a tanfelügyelőség dolgoz fel, és továbbít. Ez még folyamatban van – fogalmazott Máté Márta tanfelügyelőnő.

A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban a tanórákon történő osztályozáshoz igen hasonló eredmények születtek az országos tesztelésen. – A gyermekek teljesítménye teljesen megegyezett az osztályban nyújtottal, alig egy-két kellemes, illetve kellemetlen meglepetés ért. Utóbbit én elsősorban a vizsgadrukk rovására írom. Szülők, pedagógusok egyaránt úgy éreztük, hogy a gyermekekre túl nagy nyomás nehezedett azzal, hogy ennyire zsenge korban már vizsgázniuk kellett. Hiába magyaráztuk, hogy ez csak egy ugyanolyan dolgozat, mint az összes többi, különösen a ciklust záró negyedikesek nagyon komolyan vették, érezték azt, hogy nekik most itt fel kell mutatniuk valamit – osztja meg tapasztalatait Osváth Piroska, a téglásbeli negyedik B. osztály tanítója.

Ami magát a feladatlapokat illeti, a pedagógus elsősorban azt nehezményezte, hogy minden tantárgyból két különböző tételsor érkezett, és a gyermekeknek soronként jutott az egyes vagy kettes teszt. – Magyarból és románból nem volt túl nagy az eltérés, de matematikából komoly szintkülönbség volt a két teszt nehézségi foka között. Ezt így nem nevezhetjük egységes felmérésnek – véli a tanító. A feladatok tartalmát illetően pedig szintén a matematika terén mutatkozott gond. Egyrészt rengeteg mindent belefoglaltak a felmérésbe: az alapműveletek mellett törteket, mértékegységeket, mértani ismereteket, sőt olyan feladat is volt, amelyhez ismerni kellett a sakklépéseket. Ezt ugyan logikai feladatként kapták a gyermekek, de akinek fogalma sincs a sakkról, az nem tudott hozzászólni. A sakkjáték oktatása pedig egyetlen kerettantervben sem szerepel – nehezményezi az oktató.

A tesztek értékelése egészen sajátos módon történt. Ugyanis a javító pedagógusok minden egyes feladatot külön pontoztak, és a végén nem történt egy összesítés, a gyermek nem kapott semmiféle minősítést a munkájára. A tanítók viszont miután kézhez kaptak valamennyi kijavított felmérőt, minden gyermek számára ki kellett töltsenek egy értékelő lapot, melyen feltüntették, hogy melyik tantárgyból hogyan teljesített a gyermek, és pontosan milyen feladatoknál mutatkoznak hiányosságok. – A javítókulccsal sem tudtunk teljes mértékben egyetérteni, hiszen az volt az előírás, hogy ha a feleletválasztós feladatoknál a gyermek először téves megoldást jelöl be, majd ezt áthúzza, és bejelöli a jót, akkor erre egyetlen pontot sem kaphat. Márpedig mi folyamatosan arra tanítjuk a gyermekeket, hogy mindig nézzék át a munkájukat, s ha hibát észlelnek, húzzák át, javítsák ki. Ha egy gyermek felfedezi saját hibáját, és megtalálja a jó megoldást, azt mindenképp pontozni kellene – tolmácsolja kollégái és saját meglátását Osváth Piroska tanítónő.

Hogy a pedagógusok javító szándékú véleményét mennyire veszi figyelembe a minisztérium az majd elválik. Egyelőre a diákok és tanítóik részéről elég nagy erőfeszítést igénylő országos tesztelés kiértékelése kellene megszülessen. Talán ebből az is kiderül majd, hogy általában hányadik osztályban következik be az a törés, amely a nyolcadik, illetve a tizenkettedik végén akkora eltérést produkál az iskolai osztályzat és a képességvizsga, illetve érettségi eredményei között.  

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu