Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. február 18., 14.10

Schmidt Mária: „Az a kérdés, hogy milyen Európát akarunk?”

Írta: Pataki Zoltán
2019. május 20., 17.59 Hétfõ / Temes

Zsúfolásig megtelt május 18-án, szombaton a temesvári Új Ezredév Református Kulturális Központ előadóterme, ahol a XXIV. Bánsági Magyar Napok keretében Schmidt Mária Széchenyi-díjas magyar történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, a XX. és XXI. Század Intézet főigazgatója tartott előadást Magyarország és az Európai Unió címmel. Schmidt Mária asszonyt Gazda István házigazda lelkipásztor és Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke köszöntötte, majd a főigazgató asszony az Európai Uniós választások valódi tétjéről, a migránskérdés háta mögött meghúzódó érdekekről, a volt szocialista tábor országainak egymásra utaltságáról tartott érdekfeszítő előadást.

Scmidt Mária úgy gondolja, hogy a május 26-ai EP-választások nyomán nem fognak eget rengető változások történni. „Van egy új irány az Unióban, de ez még nem olyan izmos és erős, hogy a hagyományos politikai erőket helyettesíteni tudná – mondta a történész asszony. – Azt várom ettől a választástól, hogy abba az irányba mutassa meg az európai polgároknak a szándékát, ami a változások irányába megy, hogy Európának a XXI. században betöltött szerepével kapcsolatban kezdődjön már el a közös gondolkodás.” Schmidt Mária szerint az eddigi EP-választások nem voltak túl izgalmasak, mert az emberek úgy gondolták, hogy ami Brüsszelben zajlik, az ő életüket nem nagyon befolyásolja. Most azonban más a helyzet, vannak olyan politikai ügyek Európában, amelyek mindenkit érintenek, ilyen a bevándorlás. „A migráció kérdése valójában eltakar egy sokkal fontosabb kérdést: ez a nemzeti szuverenitás kérdése. A kérdés valójában az, hogy az európai föderális birodalom irányába lép-e tovább az Unió vagy pedig megmarad a nemzetállamoknak a szövetsége. Ez két teljesen ellentétes koncepció és nem sok megegyezésre van lehetőség. Amikor a migrációt próbálják a nyugati országok ráerőltetni azokra az országokra, amelyek ezt nem akarják, valójában a nemzeti szuverenitásukat akarják csorbítani és egy központi akaratot akarnak rájuk erőszakolni. Tehát valójában a tét a nemzetállamok megmaradásának a kérdése, az a kérdés, hogy milyen Európát akarunk?” – hangsúlyozta Schmidt Mária, akinek véleménye szerint: „Az Unióban addig kell maradnunk – és itt nemcsak Magyarországra gondolok hanem, az egész térségre, így Romániára is – amíg több az előny mint a hátrány. Le kell arról szokni arról, hogy szerelmi házasságot kötünk, lelkesedésből vagyunk együtt, tiszteljük őket, felnézünk rájuk – ez egy érdekviszony! Ameddig több az előnye, mint a hátránya addig ott a helyünk, ha ez nem így van, lehet gondolkodni arról, hogy milyen más lehetőségek vannak” – mondta a történész asszony.

Schmidt Mária Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolta a temesváriaknak: a romániai magyarok május 26-án szavazzanak az RMDSZ-re, hogy Brüsszelben erősödjön a magyar képviselet. Miután volt, aki nemtetszését fejezte ki az RMDSZ politikájával kapcsolatban, a főigazgató asszony arra kérte, hogy ez alkalommal tegye félre az ellenérzéseit és voksoljon az RMDSZ-re, amelynek a legnagyobb a támogatottsága a magyar pártok közül Romániában. Az előadó hangsúlyozta, hogy a közép és kelet-európai országok a nyugatiak döntése miatt kerültek száz évvel ezelőtt hátrányos helyzetbe és valójában az érdekeik közösek, egymásra vannak utalva. Itt az ideje, hogy a V4-ek, de valójában az egész volt szocialista tábor felismerje, hogy közös érdekeik vannak és összefogjanak, mert ha ez nem így történik, a nyugatiak sorra le fogják járatni és szankciókkal sújtani ezeket az országokat.  A történész asszony az előadás után kérdésekre válaszolt, kitérve az emlékező politika fontosságára: szerinte a szocialista rendszerek összeomlásának 30. évfordulója jó alkalom lenne arra, hogy a kommunizmus bűncselekményeire nyomatékosan felhívják a figyelmet. Erre azért is nagy szükség van, mert a kommunista pártok ma is szalonképesek Nyugat-Európában, miközben a jobboldali pártokra kígyót-békát kiáltanak és igyekeznek őket kiszorítani a szélsőjobb irányába.

Az izgalmas előadás és az ezt követő beszélgetés végén Szász Enikő TMNSZ-elnök megajándékozta Schmidt Máriát  Szekernyés János A magyarság emlékjelei a Bánságban című háromnyelvű kötetével.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu