Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. január 22., 18.47
VII. Újszentesi Tokányfesztivál

Sikeres főzőverseny, rekord részvétellel

Írta: Pataki Zoltán
2019. július 22., 17.36 Hétfõ / Temes

A megyeszékhellyel szomszédos Újszentesen az elmúlt hét végén immár hetedik alkalommal szervezték meg a Tokányfesztivált. A hagyományos bográcsos főzőversenyre ezúttal közel 40 csapat jelentkezett, köztük magyarországi és szerbiai vendégcsapatok. Az újszentesi szervezők, Miklós Árpád újszentesi alpolgármesterrel és Bálint József kultúrház igazgatóval az élükön, ezúttal is kitettek magukért: a községháza óriás üstjében mintegy 1000-1500 adag sertéstokány rotyogott, ínycsiklandó illatokat árasztva, amit ingyen osztottak szét a helybeli és a temesvári fesztiválozók között.

A Tokányfesztiválra határon túli vendégek érkeztek a magyarországi Szentesről, Szirbik Imre polgármester és Molnár József képviselő vezetésével, a vajdasági Tordáról, Dobai János polgármester és felesége vezetésével, a vajdasági Tamásfalváról és Szerbittabéról. Az egyre népszerűbb főzőversenynek egy első alkalommal egy francia résztvevője is volt, aki a bográcsos mellett nyárson sült juhpecsenyét is készített. A testvértelepülések csapatai mellett egy zsombolyai magyar csapat is benevezett a főzőversenyre, akárcsak a helybéli Közösségi Gáz és Szociális Egyesületek csapatai, a Butykos néptáncegyüttes és a Szépkorúak csapata, a Mihály család és a Templer&Rácz csapat. A versenyzők bográcsaiban sertéstokány és sertéspörkölt, pacalpörkölt, babgulyás és más finomság főtt, míg a községháza óriás üstjében Kosztolányi Kálmán és Kertész Mihály főzték 90 kilogramm húsból az tokányt, amelyből minden fesztiválozónak jutott kóstoló. A rekord számú résztvevőt megmozgató főzőverseny kiváló hangulatban zajlott, az üdítővel, sörrel, borral, pálinkával, megöntözött bográcsos ételkülönlegességeknek, az otthon elkészített sütinek nagy keletje volt. Az Újszentesi Háziasszonyok csapata első alkalommal nem vett részt a főzőversenyen, aminek Dénes Ildikó helyi tanácsos szerint prózai oka volt: a csapattagok többsége pihenőszabadságát töltötte a fesztivál idején. A jelen levő „háziasszonyok” azért kivették a részüket a vendégfogadásból és előkészítették az össznépi tokányba való burgonyát, hagymát, stb.

A helyi elöljárókból verbuválódott zsűrinek nehéz dolga volt, mert 38 versenyző csapat főztjét kellett megkóstolni és osztályozni. Az Arany merőkanál díjat Kosztolányi Kálmán, az Óriás üst főszakácsa érdemelte ki. A főzőverseny győztese a Vox Domini közösség csapata lett, a második helyett a vajdasági Tordáról érkezett Orgonavirág csapat szerezte meg, amelynek szakácsa a Kónya házaspár, Ilonka és János voltak. A harmadik helyet Szilágyi Géza volt polgármester csapata, az Újszentesi Közösségi Gáz és Szociális Egyesület érdemelte ki, Dénes Róbert „mesterszakács” vezetésével. A Butykos néptánccsoport különdíjat vihetett haza, mert övék lett a legmutatósabb sátor, de különdíjat kapott  Manea Gheorghe és Borzasi Deverdici Angela is, utóbbi a legcsípősebb tokányért. Miklós Árpád újszentesi alpolgármester értékelése szerint az idei Tokányfesztivál volt az eddigi legsikeresebb, a rekord számú versenyzőnek és résztvevőnek, a kiváló hangulatnak köszönhetően.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu