Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. február 21., 10.44
Lélekmelengető ajándék a szórványnak

Sikeres háromszéki előfutár

Írta: Gáspár-Barra Réka
2010. február 15., 02.29 Hétfõ / Hunyad

Gazdag kultúrprogrammal lepte meg a  hétvégén a Kovászna megyei tanács a dévai és vajdahunyadi magyar gyermekeket.

A Téglás Gábor Iskolában már kora délelőtt ostorcsattogástól volt hangos a folyosó és a hetyke kis ostorokat „gyártó” kötélverőgép körül valósággal hemzsegtek a kisdiákok. Nem volt kisebb a népsűrűség a gyöngyfűző lányok körül sem és a szalmafonást oktató Rádu József is egyaránt gyorsan kellett mozgassa kezét és száját, hogy megfelelő iramban mutassa, magyarázza a szalmafonás csínját-bínját.

– Adott pillanatban annyi volt a gyermek, hogy magunkat sem láttuk – fogalmazott székely tömörséggel a kézműves foglalkozásokat irányító Rádu József, aki a kézdiszentléleki Csiporkázó Játszóház képviseletében jött el negyedmagával régi magyar mesterségekre oktatni a szórványbeli gyermekeket. Mint kiderült, otthon, Székelységben, kürtöskalácssütéstől, kosárfonásig és bőrdíszművességig sok mindent tanítgatnak az érdeklődőknek. S bár a köréjük gyűlő gyermekek fel sem fogták micsoda kincsek birtokába jutottak e délelőttön, játszva sajátították el a kézművesség számos titkát.

Eközben azonban az iskola aulájában is egyre mozgalmasabb lett az élet, a nézőtérre begyűlt diákok kíváncsian várták a színpadra készülő, Kelekótya együttes fellépését. A hamarosan felcsendülő Kaláka, Dévai Nagy Kamilla, Halász Judit, Bojtorján, stb. dalokat ugyan nem üdvözölte régi ismerősként az ifjú hallgatóság, bátortalanul dúdolgatva még Bőrönd Ödön és a Fakatona dalát is, a sűrűn felzúgó taps egyértelműen jelezte: szívesen hallgatják a baróti Kelekótya előadását. A fiatal zenészek pedig úgyszintén szívesen énekeltek. Mint kiderült, az együttes 2001-beli megalakulása óta bejárta már Erdővidék minden zegét-zúgát, sőt ennek határain túl is egyre gyakrabban örvendeztetik meg közönségüket az ismert gyermekdalokkal. Pontosabban azokkal a gyönyörű, megzenésített gyermekversekkel, melyek ott kellene muzsikáljanak mindannyiunk szívében. Ez sajnos, mint a Hunyad megyei előadások során kiderült még nincs így, sok szórványbeli kisiskolás, gimnazista számára az Icinke Picinke története is újdonságként hangzik. Remélhetőleg azonban hamarosan változni fog a helyzet. Kelekótyáék, saját bevallásuk szerint, mindenképpen szívesen tennének ennek érdekében.

Hasonló jó szándékkal léptek színpadra a dévai Téglás iskolában a kézdiszentléleki Perkő táncegyüttes tagjai is, akik felcsíki, kalotaszegi, mezőségi, széki táncokkal örvendeztették meg a közönséget. – Úgy érzem sikerült egy kis ízelítőt nyújtani a magyar néptánc és -zene kultúrából és remélem, hogy lesz ennek még folytatása – fogalmazott az előadás után Gergely Zoltán a Perkő táncegyüttes vezetője.

A játszóház, koncert és néptáncelőadás a délután folyamán Vajdahunyadon folytatódott. Az érdeklődés itt sem volt halványabb, sőt a helybeli diákok saját produkcióval is meglepték a kovásznai vendégeket.

A Kovászna megyei tanács által kezdeményezett és támogatott gazdag  rendezvénysor amúgy egyfajta előfutára volt a Háromszék és Hunyad megye közti együttműködést szentesítő szerződés mai, hivatalos aláírásának. Egyszóval ez csak a kezdet – ami viszont nagyon jóra sikeredett.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Dedi / Szombat, 2014. június 28., 21.12 Válaszoljál rá!

Salut Le9xibule,je suis revenue te donenr des nouvelles ! J'ai teste9e tes spirales au chocolat et e0 la menthe et je peux te dire que c'est une tuerie (j'ai meame une photo)!!!!c9videment,comme e0 mon habitude,je fais toujours un peu trop de ze8le :s,j'ai dose9 la pe2te en extrait de menthe et j'ai rajoute9 du cacao (qu'est que tu veux,ce n'est pas e0 mon e2ge que je vais changer:( ),c'e9tait certes un tout petit peu fort genre bonbon e0 la menthe,mais qu'est ce que c'e9tait bon, ! :)Alors je te remercie since8rement pour cette superbe de9couverte !Bisous.Ps : On est copines sur Foodies,je viens de le de9couvrir,c'est samoucha !

Hozzászólt: Radu Agnes / Hétfõ, 2010. február 15., 13.31 Válaszoljál rá!

A cikk nagyon olvasmanyos, es koszonjuk a kedves szavakat a jatszohazzal kapcsolatban, egy ropke kiegeszitesem megis csak volna, afele hibaigazitas, a Csiporkazo Jatszohaz Egyesulet Csernatoni, nem Szentleleki.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu