Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. szeptember 27., 12.32

Sikerrel zárult az I. Turán Lovas Viadal

2020. szeptember 14., 17.48 Hétfõ

Több mint 30 lovasíjász mérte össze tudását az elmúlt hétvégén, az Albertirsa közelében fekvő, Rezgőfészek lovastanyán.

Idén a járványhelyzet miatt elmaradt a Kárpát-medencei magyarság és a turáni népek legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe a Magyar Törzsi Gyűlés – Kurultaj, azonban a szervezőknek hiánypótló rendezvényként sikerült első ízben megvalósítaniuk a lovasnomád hagyományokon alapuló Turán Lovas Viadalt a Magyar–Turán Szövetség és az Íjász Útja Egyesület jóvoltából.

A Rónai Attila és Marosvölgyi Katalin biztosította helyszínen, az őseink tudását felelevenítő harci vetélkedőkön mérték össze képességeiket Magyarország legjobb lovasíjászai és hagyományőrzői.

A rendezvény nívóját az is mutatja, hogy illusztris vendégek tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt, így például Mongólia és Kazakhsztán nagykövetei, dr. Batbayar Zeneemyadar és Abdrasov Zsanibek, valamint a hozzájuk csatlakozó küldöttségi tagok is.

Az első napon megszervezett Kassai rendszerű lovasíjász versenyen egyenes pályán az győzött, aki a vágtázó ló hátáról, a pálya középpontjában elhelyezett, forgó célra a legrövidebb idő alatt, a legtöbb sikeres lövést tudta leadni.

A számos induló közül végül Fedor Áronnak sikerült a legjobb eredményt elérnie Árnyék nevű lovával, Kiss Péter és Kurszán a második helyen végzett, míg a dobogó harmadik fokára Vermes Balázs állhatott Rezgő nevű lovával.

A második napon a szervezők által felállított versenypályán, a Turán Lovasharc viadalon több mint harminc lovasíjász mutatta be eleink fegyvereinek használatát, egy olyan egyedileg kiépített, kombinált pályán, amely magyarországi viszonylatban is nagy próbatétel elé állította a versenyzőket és paripáikat. Az indulóknak a futam során, először a szálfegyverek sikeres használatáról kellett meggyőzniük a közönséget és a bírákat, majd vágtában, számos terepakadályt leküzdve szablyával és kopjával ledönteniük a kihelyezett célokat. Ezt követően a labirintusban ember nagyságú bábukra, majd az erdei vadász pályán kihelyezett 3D-s állatokra kellett minél több célzott lövést leadniuk. Az erdei vadászatot követően egy csigarendszerrel ellátott mozgó célra és egy közel 100 méterre kihelyezett hadseregre is nyílzáport kellett szórniuk a versenyzőknek. Mindezt teljes vágtában, számos terepakadály közepette, amelyek a versenyzők technikai tudása mellett a lóval való együttműködés eredményességét is megmutatta. A több órás harc végül Fedor Áron és Árnyék lova győzelmével zárult, míg az összesített pontszámok alapján Kiss Péter és Kurszán állhatott a dobogó második fokára, Vermes Balázs pedig Rezgő lovával a harmadik helyet szerezhette meg.

A győzteseknek járó érmeket és a rendezvény értékes díjait, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke, Bíró András Zsolt adta át.

A kétnapos rendezvényre látogatók az izgalmas versenyek mellett, solymász röptetést, hagyományőrző lovas és gyalogos bemutatókat, illetve tradicionálisan berendezett jurtákat és viseleteket is megtekinthettek.

A Magyar-Turán Alapítvány célkitűzései között szerepel a lovas hagyományok és kultúra minél tágabb közösségekben való népszerűsítése, ezálta ösztönözve a fiatal generációt, a sport és hagyományőrzés útjának megismerésére. Mivel már a versenykiírás is hatalmas nemzetközi érdeklődésre tett szert, ezért az elkövetkező években az alapítvány által megrendezett nagyszabású rendezvények keretei közt, a magyar lovasíjászok mellett, a turáni népek és lovasainak részvételével kívánják majd bővíteni az eseményt.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu