Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. június 02., 13.16

Sikerült beazonosítani Jávor Pál aradi szülőházát

Írta: Sólya Emília
2017. május 09., 16.08 Kedd / Arad

Bognár Levente aradi alpolgármestertől megtudtuk, hosszú kutatómunka eredményeként, szakemberek segítségével sikerült beazonosítani azt a házat, melyben a régi dokumentumok szerint Jávor Pál híres magyar színész született. Bognár hétfőn találkozott a híresség múltját, életrajzi adatait kutató magyarországi (szombathelyi) küldöttséggel, melynek tagjaival tisztázták, melyik az az aradi utca és épület, ahol Jávor 1902-ben napvilágot látott. Mindez azért fontos, mert az elkövetkezőkben egy emléktábla elhelyezését tervezik az épületen, ezt a kezdeményezést pedig nagyon pontos és hiteles adatokkal kell alátámasztani (elsősorban az engedélyeztetés miatt).

Azért éppen szombathelyiekkel működik együtt Arad, mert a régi írásos dokumentumok szerint Jávor Szombathelyen fejezte be középfokú tanulmányait. Arad és Szombathely egyébként tagja azEurópai Kulturális Városok Hálózatának (AVEC), Jávor Pál emléke pedig még közelebb hozza egymáshoz a két települést.

Amint azt már a Nyugati Jelenben olvashatták, idén a témával kapcsolatban már volt egy megbeszélés a Jelen Házban. Az aradi alpolgármester márciusban Feiszt György levéltárossal, volt szombathelyi alpolgármesterrel és Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa elnökével ült le megvitatni a szükséges lépéseket. Akkor még nem tudták 100%-os bizonyossággal, hogy melyik házról van szó. Kedden Bognár a Nyugati Jelen érdeklődésére elmondta, a régi és az új utcatérképek összehasonlítása alapján (tekintve, hogy az utcanevek több ízben változtak) most már biztos: Jávor Pál az aradi egykori Alsó-Molnár utca 11. szám alatt született, az utca mostani neve: Grigore Alexandrescu, az új számozás alapján a 25-ös számról van szó.

Bognár alpolgármester elmondta, a régi dokumentumokból kiderült, hogy Jávor Pál (eredeti nevén Jermann Pál Gusztáv) szülei – édesapja, Jermann Károly Pál, édesanyja Spannenberg Katalin – házasságkötésük után (szerk. megj.: miután az édesapa elismerte a gyermeket) egy másik, az egykori Török Ignác utca 11. szám alá költöztek (most Dorel Sibii utca). A színművész édesapja az egykori Lipót utcában halt meg.

Bognár szerint, a mostani Grigore Alexandrescu utcában lévő szülőház (társasház) részben állami, részben magántulajdonban van. Az elkövetkezőkben a tulajdonosok beleegyezését kell megszerezni az emléktábla elhelyezésére. Tervezik továbbá egy Jávor Pál-nap, ezen belül pedig egy konferencia megrendezését is Aradon, ezzel a törekvéssel párhuzamosan a szombathelyiek a városukban lévő filmszínházat neveznék el a színművészről. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Marjai József / Kedd, 2017. május 09., 20.57 Válaszoljál rá!

Lehoczky Attila Az aradi utcanavek változásai című könyve szerint is Hunyadi Jánosnak nevezik magyarul a Grigore Alexandrescu utcának e részét (az alsó részét pedig: Bercsényi Miklósnak).

Hozzászólt: Szerkesztő / Kedd, 2017. május 09., 17.45 Válaszoljál rá!

Jávor születésének idejéből származó térképen ez volt az utca régi neve. A térkép másolata megtalálható a Városházán.

Hozzászólt: Beregi Kálmám / Kedd, 2017. május 09., 17.16 Válaszoljál rá!

Tehát, a Strada Grigore Alexandrescu nr. 25. alapján, a Hunyadi János utcáról van szó, mivel a szóban forgó ház a Csernovics Péter utcától (Strada Preparandiei) északra eső részbe esik.
De akkor honnan vették az Alsó-Molnár nevet?

Hozzászólt: aradi / Kedd, 2017. május 09., 17.06 Válaszoljál rá!

Pontosítva, a Strada Grigore Alexandrescu magyarul:
– Hunyadi János utca, ha a Szabadság tér (románul: Piața Avram Iancu) és a Csernovics Péter utca (Strada Preparandiei) közé eső részéről beszélünk
– Bercsényi Miklós utca, ha a Csernovics Péter utca (Strada Preparandiei) és a Maros közötti részéről van szó

https://www.google.hu/maps/place/Strada+Grigore+Alexandrescu,+Arad,+Rom%C3%A1nia/@46.1668602,21.3147924,17z/data=!4m5!3m4!1s0x47459903285bb51f:0x5cde2420803989e3!8m2!3d46.1668082!4d21.3157473

Hozzászólt: aradi / Kedd, 2017. május 09., 16.39 Válaszoljál rá!

A Strada Grigore Alexandrescu magyarul: Hunyadi János utca, nem pedig Alsó-Molnár utca.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu