Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. február 18., 17.29
Átalakul a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat

Skapinyecz Péter: Az aradi iroda az első öt között

Írta: Balta János
2018. szeptember 18., 19.00 Kedd / Arad

Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője a szombati Magyar–Magyar Gazdatalálkozó szakmai előadásában többek között arról beszélt, hogy a térségben jelenleg 22 irodájuk működik, köztük az aradi, amelynek a tevékenységéről elégedettségének adott hangot, ezért a gazdafórum végén megkerestük.

 

 

– Ha jól értettem, az aradi irodáról pozitív véleményt formált, illetve vele kapcsolatban bizonyos változásokról beszélt. Megkérném, részletezzük!

– Az aradi iroda életében és tevékenységében változás nem történt. Ami változás volt, az a magyarországi háttérszervezet életében következett be, ugyanis a legutóbbi választások után a kormány értékelte a környezetvédelem tulajdonlásában dolgozó cégek tevékenységét, és úgy látta: a hálózat jól működik, ezért megérdemli, hogy bővüljön, önállósodjon. Eddig a Magyar Nemzeti Kereskedő Ház tulajdonában volt, vele együttműködve alakítottuk a tevékenységünket, szakmailag a külügyminisztériumnak számoltunk be. Úgy vélték, hogy a tevékenységünket bővíteni lehet egyrészt területi szempontból. Eddig a Magyarországot körülvevő 7 országban és Lengyelországban tevékenykedtünk, de hamarosan megnyitjuk az irodánkat Csehországban is, ahol a piac már elérhető a magyarországi vállalkozók számára. A tevékenységünkben névbeli változás, hogy kereskedelemfejlesztésről gazdaságfejlesztésre módosítottuk, ezért a gazdaságfejlesztési teendőket is el kívánjuk látni. Tulajdonképpen eddig sem kizárólag kereskedelemmel, hanem befektetésekkel, a helybeli cégalapításokkal, partnerkapcsolatok kiépítésével foglalkoztunk. E tevékenységünk a jövőben tovább fog erősödni, a Magyar Kormány határon túli gazdaságfejlesztő programjában egyre nagyobb szerepet fog játszani a cégünk. E tevékenység érinti Erdélyt és Romániát ugyanúgy, mint a többi határon túli területet.

– Említette, hogy összesen 22 irodát működtetnek. Közöttük az aradinak a tevékenysége, az eredményei alapján hova rangsorolható?

– A top-irodáink közé rangsorolható. Hál’ Istennek, az első 5 közé tartozik. Természetesen vannak olyan üzletkötések, amelyek nagyot lendíthetnek egy-egy iroda eredményein, de a mögöttünk lévő 2,5 év átlagát számítva, az aradi az irodáink egyik legjobbika. Azt is hozzá kell tenni, hogy határ mentén lévén, szerencsés helyzetben van. Stratégiai szempontból nagyon jó helyen található, itt húzódik az autópálya, amit, Erdélyben gondolkozva, a legtöbben használnak. Mivel az északi autópályán még most sem lehet eljutni Erdélybe, ezért a legtöbben a déli autópályát használják. Mindent egybevetve, mind szakmai felkészültség, mind pedig gazdasági eredmények szempontjából elégedettek vagyunk az itteni iroda munkájával. A mai Magyar–Magyar Gazdatalálkozót is a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének az Arad megyei szervezetével az aradi irodánk közösen szervezte, ami nagyon szép példája a közös gondolkodásnak. Az itteni magyar gazdák érdekében a magyarországi források segítségével igyekszünk biztosítani az információk eljutását hozzájuk. Jelen helyzetben a gazdálkodók nem tudnak közvetlenül pénzt kapni, viszont olyan információkkal tudunk szolgálni, amelyek a magyar cégekkel való partnerség, vagy azoknak a helyi adminisztrációval történő zavartalan kapcsolattartásának a biztosításával történik. Az biztosíthatja a zavartalan együttműködést a magyarországi cégek és a helybeli vállalkozások között. Arra is volt példa, hogy a Felvidékről a Vajdaságba közvetítettünk vállalkozást az aradi irodánkkal. Hasonló együttműködéseket szeretnénk kialakítani Kárpát-medencei vagy Közép-európai szinten is.

– Ezek szerint a változtatásokat a gazdasági tevékenységnek a további fellendítéséért hozták?

– Természetesen, szeretnénk minden olyan kérdésben segítséget nyújtani, ami egy-egy vállalkozás tevékenységében felmerülhet. Olyan komoly támogatásokat lehet szerezni román, illetve uniós forrásokból, mint majdan a magyarországi fejlesztési programban. Ha valaki komoly termékeket állít elő, azokat el is kell adni, mert manapság a termelés mellett egyik legnagyobb kérdés az értékesítés. Mert mindig jönnek olyan természeti csapások, kedvezőtlen gazdasági vagy állategészségügyi helyzetek, mint jelenleg a sertéspestis, ami keresztbe tesz az értékesítésnek. A gazdálkodók számára igen fontos a gabonatároló, hogy a terményüket akkor adják el, amikor kedvező árat kapnak érte.

– Gyakorlatilag az irodáknak az eddigi tevékenységüket kell folytatniuk, lehetőleg még nagyobb hatékonysággal?

– Természetesen, az Erdélyben működő 7 irodának a tevékenysége kibővült, megerősödött formában, csupán a név fog változni, ugyanis a cégtulajdonos a Külgazdasági és Külügyminisztérium lesz, aminek a cégjegyzékbe történő bevezetése folyamatban van. Még ki kell találnunk az új logónkat, a rövidített nevünket, amit publikussá kell tennünk. Az eddig használt Nemzeti Kereskedő Ház aránylag egy jól felépített trend, amit az emberek ismertek, tudták, hova számítsák.

– Titok-e, hogy az aradi iroda évente vagy eddig összesen mekkora értékű üzletközvetítést bonyolított le?

– Tavaly 1,6 millió euró értékű üzletközvetítés fűződik az aradi irodához. Zöldségfélék és gabona tekintetében nagyon jó eredményeket értek el, ezenkívül számos olyan szolgáltatást nyújtanak, amit pénzben nem lehet kifejezni. Gondolok itt a jogi, a könyvelési tanácsadásra, illetve a befektetési ajánlatok kikínálására. Országhatárhoz közeli irodaként jellemző rá, hogy szám szerint sok, de értékben kevesebb üzletet lehet közvetíteni, miközben más régiókban szám szerint kevés, de nagyobb értékű üzletek, projektek tudnak megvalósulni, de minderről, inkább Kranowszky Nagy Andrea irodavezetőt kell megkérdezni.

– Őt is meg fogom keresni, köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu