Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 20.21
„Jogaikat” követelik a kalóz-taxisok

Sokat akar a szarka

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. augusztus 27., 15.15 Szerda / Hunyad

Éhségsztrájkkal fenyegetőznek a petrillai taxisok, akikre az utóbbi két hétben egyre több büntetést rónak ki a szomszédos Petrozsény önkormányzati alkalmazottai.

A nézeteltérés ott kezdődött, hogy a petrozsényi önkormányzat utóbbi ülésén eldöntötte: rendet teremt a taxisvilágban, hiszen az utóbbi hónapokban már a közszállítást biztosító kisbuszok megállói, illetve a személygépkocsiknak fenntartott parkolók is megteltek taxival – magyarázza Marian Popescu, a petrozsényi polgármesteri hivatal ügyvezető igazgatója. Csakhogy, mint mondja a rendteremtés során kiderült, hogy a nagy taxis-invázió a szomszédos településekről idesereglő személyfuvarozóknak köszönhető. Legtöbben Aninószáról és Petrilláról valók, akiknek valóban érvényes működési engedélyük van, de kizárólag az említett városok területén – mondja Marian Popescu. Így aztán a petrozsényi önkormányzat ellenőrei tucatjával osztogatták a büntetéseket az „idegen vizeken evező” taxisoknak.

Ez utóbbiak tűrték, amíg tűrték, de kedden déltájban végül spontán tüntetésbe kezdtek a petrozsényi polgármesteri hivatal előtt, „igazságot” követelve. A taxis-igazság szerint ugyanis az érvényes működési és személyszállítási engedély birtokában nekik bárhol joguk van közlekedni, parkolni és egyáltalán taxizni.

A polgármesteri hivatal képviselője szerint azonban a törvény előírja, hogy a taxis-engedély kizárólag azon a településen érvényes, melynek önkormányzata kibocsátotta az engedélyt. Tehát az aninószaiak Aninószán, a petrillaiak pedig Petrillán taxizhatnak – magyarázza már szinte szájbarágóan Popescu.

A taxisok viszont úgy gondolják, ez valamiféle bosszúállás a helyi közszállítást végző ZMK cég részéről. Ők fizethették le a tanácsot, hogy kötekedni kezdjenek velünk – állítja Maria Ceuţă, a taxisok képviselője. A szóban forgó közszállítási cég vezetője, Szabó Marga azonban saját állítása szerint, tegnapig nem is tudott az egész taxis-ügyről. Kétségtelen, hogy megszaporodtak a taxik a városban, de ehhez az ellenőrzési akcióhoz nekünk semmi közünk. A polgármesteri hivatal végzi a dolgát és ennyi az egész – nyilatkozta Szabó Marga.

A keddi spontán tüntetés végül azzal zárult, hogy a taxisok két hetes tűzszünetet eszközöltek ki a petrozsényi polgármesteri hivataltól. Ez utóbbi megígérte, hogy a két hét múlva soron következő tanácsülésen újra napirendre tűzik e témát. Mi viszont addig egyetlen büntetést sem fogunk kifizetni, nem írjuk alá a büntetési jegyzőkönyveket és ha a tanács két hét múlva sem tér jobb belátásra, akkor éhségsztrájkba kezdünk – fenyegetőzött Maria Ceuţă.

A polgármesteri hivatal képviselője azonban úgy véli, ez a két hét haladék arra, hogy a taxisok észhez térjenek. A tanács nincs mit változtasson a hozzáállásán, hiszen csupán a törvényesség betartását akarja elérni. Az éhségsztrájkkal való fenyegetőzés pedig alaptalan és üres beszéd – véli Marian Popescu.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu