Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 24., 12.08

Sosem késő felelősségteljesen viselkedni

Írta: Takáts D. Ágnes
2020. augusztus 03., 18.20 Hétfõ

Amennyiben a lakosság kötelességtudóan, felelősségteljesen viselkedik, és betartja az óvintézkedéseket, két hét múlva az esetszámok csökkenéséről számolhatunk be – erről beszélt Virgil Musta virológus, a Temesvári Victor Babeș Járványkórház osztályvezető főorvosa egy vasárnapi televíziós műsorban, ahol a koronavírus-járvány volt a téma. A szakember a járvány alakulását taglalta, miután 12 napja már, hogy a fertőzöttek száma napi ezer fölött van.

A fertőzések folyamatos növekedése június 1-jén kezdődött, két héttel a korlátozások első lazítása után, a sürgősségi állapot május 15-i megszüntetését követően. Azóta naponta növekszik az új esetek száma.

„Ideális esetben az óvintézkedéseket már korábban be kellett volna vezetni, még mielőtt a járvány ilyen erővel visszatért volna. Ez most már mindegy, de ha mostantól betartjuk a szabályokat, körülbelül két héten belül csökkenni kezd a fertőzöttek száma” – mondta el a főorvos, aki szerint logikusabb és hatásosabb lenne az óvintézkedéseket az esetszámok függvényében bevezetni a településeken, mintsem általánosan kiterjeszteni az egész ország területére.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője ugyanakkor arra figyelmezteti a lakosságot, hogy a tünetmentes betegek a legveszélyesebbek, ugyanis ők gyanútlanul terjesztik a betegséget. Éppen ezért nagyon fontos az óvatosság, és a lakosság kötelessége betartani az óvintézkedéseket: maszk viselése, kézmosás/fertőtlenítés, távolságtartás, a zsúfolt helyek kerülése.

Azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzetet elemezve várható, hogy a következő napokban megnő az intenzív osztályokon kezelt koronavírusos betegek száma is.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy hiába, ha a lakosság 70–80 százaléka betartja a szabályokat, de ha csak egy kis százalék az, aki nem veszi komolyan, azok pedig önfeledten jönnek-mennek, terjesztik a vírust, ez veszélyes mindenkire nézve. Sokan úgy gondolják, hogy egy tünetmentes ember egészséges. Nem. A tünetmentesekben ott van a vírus, és terjesztik, erről mostanáig már nagyon sok tanulmány készült. Én személyesen is olvastam ezekből néhányat, melyet egy egyesült államokbeli kollégától kaptam, egy olyan orvostól, aki a tűzvonalban van a COVID-betegek kezelésénél. Minden tanulmány arra figyelmeztet, hogy a tünetmentes emberek is terjesztik a vírust” – figyelmeztet Arafat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a COVID–19-pandémia nem szezonális járvány. A szervezet ismét arra figyelmezteti az északi félteke országait, hogy ne kényelmesedjenek el, mert a járvány nem az influenza receptjét követi.

Margaret Harris, a WHO szakértője egy genfi virtuális sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az első hullámban vagyunk most.

„Az emberek még mindig évszakokban gondolkoznak. Fel kell fognunk, hogy ez egy új vírus, és másként viselkedik. És nyáron is aktív. Ez a vírus minden időjárást szeret” – fejtette ki Harris.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu