Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 08.19
Magyar közösségi nap Lupényban

Sport, gulyás, muzsika

Írta: Chirmiciu András
2014. június 10., 22.00 Kedd / Hunyad

Szombaton ismét nagyszerűen mulatott együtt a lupényi magyarság. Fiatalok, középkorúak és idősebbek, mindenki jól érezte magát, mindenki talált valami érdekeset a gazdag kínálatból.

A közösségi nap programja már reggel elkezdődött a Sztrázsa focikupával, melyen a helyi Barbárock és az ifi Barbárock mellett a dévai magyarság csapata és a híres budapesti Ferencváros vett részt. Nyilván nem a nagycsapat, hanem a fradista szurkolók kispályás csapata. S noha Détári Lajos, az utolsó magyar klasszis labdarúgó nem jött el, a nagyfocis jelleg nem hiányzott, a fradisták soraiban Mátyus János harmincnégyszeres egykori magyar válogatott játékos, a REAC jelenlegi vezetőedzője is fellépet, aki aktív játékos korában a budapesti Honvéd és Ferencváros mellett a színvonalas német Bundesligában is kergette a labdát.

Jubileumi, 25. bajnokság volt, a Barbárock megalakulásának 25. évfordulóján. Ugyanazok a lelkes lupényi magyar középkorúak alakították, akik a kilencvenes évek elején fiatalként létrehozták a MADISZ-t, majd azóta is összetartanak, immár családostól, az RMDSZ és helyi a magyarság tartópillérei, s akiknek fiatalabb hozzátartozói megalakították az ifi Barbárock focicsapatot.

A bajnokság szoros volt, de végül a dévaiak diadalmaskodtak az ifi Barbárock és a Ferencváros előtt. Udvarias házigazdaként, a szervező Barbárock az utolsó helyen végeztek, de nem annyira nagyvonalúságból, mintsem a pályán nyújtott vártnál gyengébb eredmény miatt. A fradisták is gyengébben szerepeltek, valószínű a pénteki Budapest–Lupény út, illetve a péntek esti közös bulizás kifárasztotta őket.

Közben teniszbajnokság is zajlott, a sportnak ugyanis kiemelt szerep jutott szombaton.

 

Szabadtéri mulatság

 

Mire a focisták felértek a szabadtéri mulatozás helyszínére, az 5 SUD szabadidőközpontnál már nagyban folyt a munka. A 400 literes üstben készült a gulyás, a hangszórókból magyar zene szólt, a helyi magyarok, pedig egyre nagyobb számban érkeztek.

Ebéd után a szervezők – a Barbárock és a helyi RMDSZ – nevében Józsa Imre, Benedekfi Dávid és Dézsi Attila díjazták a foci-, illetve teniszbajnokság győzteseit, a focisták külön kupákat kaptak Széll Lőrincz, a Hunyad megyei ifjúsági igazgatóság ügyvezető igazgatója jóvoltából, aki nem feledkezett meg lupényi gyökereiről. A többiek pedig elismerő okleveleket kaptak a szervezőktől, természetesen a szakácsnők és a vendégek is. Többek között a csernakeresztúri hagyományőrző néptánc-együttes, amely ezúttal nem bukovinai székely őseik hagyatékával lépett fel, hanem a többnemzetiségű Erdély néptáncaival, magyar, román, német és cigány táncokkal aratott nagy sikert, megfelelő öltözetben.

A nap fénypontja a Romantikus Erőszak budapesti rockegyüttes hazafias koncertje volt, melyen a nagyszámú helyi közönség és a fradista vendégek gyakran együtt énekeltek az előadókkal. Többször vissza is tapsolták a budapesti művészeket, és sok-sok közös fotó is készült.

Estére elkészült a finom óriásgulyás is, amely hamar elfogyott, a közönségnek nagyon ízlett, sokan dupláztak is.

Szombaton Lupény ismét nagyszerűen vizsgázott összetartásból, újból bebizonyítva, hogy ott van a bányavidéki magyarság fővárosa. Benedekfi Dávid helyi RMDSZ-elnök – aki nemrég műtéten esett át – és lelkes csapata ismét kitettek magukért, a magyarság számára oly szomorú Trianon évfordulója környékére időzített közösségi napon az ezeréves határ tövében élő szórványmagyarság erősnek, összetartónak és bizakodónak bizonyult.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu