Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 20., 14.29
Temesvári út 58. szám

Száraz tónak nedves partján

2008. február 22., 13.00 Péntek / Arad

Az Arad Megyei Önkormányzat hosszú ideje képtelen rendet teremteni saját, újaradi ingatlan-együttese körül. Az orvosi műszerjavítóval nincs érvényes szerződés, a könyvtár félig összecsomagolva várja, hova költözhet a kerületi fiókjuk.

A megyei önkormányzat várhatóan a jövő héten ismét napirendre tűzi a könyvtár újaradi részlegének beköltöztetését a Temesvári út 58. szám alatti ingatlanba, az ott működő cég szerződésének szövegét. S habár első látszatra ez már tavaly, amikor először került napirendre sima ügynek mutatkozott, az idő teltével a szálak egyre inkább összegubancolódtak.

A problémakör talán legpikánsabb része, hogy a megyei önkormányzat eddig képtelen volt keresztülverekedni akaratát egy olyan ingatlanban, amely a megye közvagyonát képezi, magyarán, „szinte” az önkormányzat saját tulajdona.

A kicsiny hógolyó akkor kezdett gurulni lefelé a lejtőn, amikor a megyei könyvtár, kényszerű okokból – az épületet, ahol eddig működtek, visszakapta a korábbi tulajdonos – ide be szerette volna költöztetni újaradi részlegét. Csakhogy az épületben működik az Orvosi Műszerek Megyei Központja (CJAM), amely, felső utasításra várva, a mai napig vonakodik aláírni a tulajdonossal a bérleti szerződést. Ugyanakkor annak sem tapsolnak, hogy a könyvtár oda beköltözik, de erről majd később.

– Megalázó a helyzet, hogy térden állva könyörgünk egy megegyezés miatt a mi tulajdonukban – vázolta a helyzetet tömören Búza Gábor, a megyei önkormányzat alelnöke. – Ez a cég a régóta ott van, s valahol a senki emberei, igazán senkinek nem kellenek. Szerintem ma már komoly orvosi műszereket magáncégek javítanak, de ők megmaradtak valahogy. Nem értettem a korábbi tanácsi ülésen, miért botrányos, hisz ez egy sima ügy kellene legyen. Első szakaszban szó sem volt róla, hogy kilakoltatnánk a központot, ahogyan egyes tanácsosok ezt beállították. A lényeg, hogy legyen végre világos: a CJAM ott van, mi szeretnénk kötni velük egy szerződést, de kisebb területre, mint amit most használnak, és akkor az első részbe beköltözhetne a megyei könyvtár újaradi részlege.

Vitte őket az ár

A műszerjavító központ a megyei önkormányzat és a megyei kórház között 2000. február 1-jén kötött szerződés-egyezség hullámtaraján tartózkodik az épületben, ám ez már időközben lejárt, és új, vagy meghosszabbítás nem történt. A CJAM 2005 októberében átiratot küldött a megyei önkormányzatnak, s ebben kérték: kapják saját kezelésbe az épületet, amelyben ők dolgoznak. Megjegyzendő, hogy a Temesvári út 58. szám összesen hat épületből és 4302 négyzetméternyi telekből áll, de a „műszeresek” kizárólag a főépületet használják, annak sem minden szobáját. Kérelmük nem volt alaptalan, hisz egy 2003-as kormányhatározat értelmében a megyei érdekeltségű, közegészségügyi egységeknek megyei önkormányzati határozattal kezelésbe kell adni az épületet, amelyben működnek, valamint a hozzá tartozó telket. A kérelem az önkormányzat valamelyik fiókjában landolt, mert a CJAM sem direkt kezelésbe nem kapta az épületet, sem szerződést nem kötött vele a tulajdonos. Hogy miért húzták az ügyet mostanáig, arra senki sem tudott érdemi választ adni lapunknak. Állítólag, „így alakult”.

Szívesen elköltöznének

A műszerjavító körül kialakult vitának maguk az érdekeltek sem igazán tapsolnak. A központ nevében lapunknak nyilatkozó Ovidiu Ţărean elmondta, ők bármikor csomagolnának és elmennének egy jobb, korszerűbb épületbe, mert jelenleg nagyon messze vannak minden kórháztól. Ugyanakkor megjegyezte, „nem igazán jó, ha elől egy könyvtár működne”, mert akkor ők képtelenek lesznek betartani a műszerek belső mozgatásának szabályait.

A megyei önkormányzat által előkészített, és a soron következő ülésen a plénum elé kerülő szerződés-tervezet szerint a CJAM a főépületben, orvosi műszerek javítására 144,46 négyzetméternyi helyet kap, a szerződés addig érvényes, amíg a cég érvényes működési engedéllyel rendelkezik. Ugyanakkor köteles fizetni a közüzemi számlákat, gondoskodni a kezelésbe kapott épület(rész) külső-belső karbantartásáról, engedélyekről, tűzvédelmi előírásokról stb. A kiszabott feladatok sora messze túlhaladja a megyei önkormányzat kötelezettségeit, de a felsorolásban a tortán a meggyszemet az utolsó paragrafus jelenti: a kezelésbe kapott javakat a szerződés megszűnése után a CJAM „jó állapotban szolgáltassa vissza”. Miközben jelenleg az épület teljesen lepusztult, láthatólag évtizedek óta nem tatarozták, azonnal sürgős felújításra szorul. Ezért aztán kérdés, mi húzódik a kőkemény feltételek megszabása mögött, hisz a CJAM-nek vélhetően sosem lesz elegendő pénze az épületrész karbantartására, ezért aztán a szerződés, ezzel az indokkal, bármikor felmondható. Ráadásul, amint elmondták, ők is szívesen elköltöznének onnan, tehát mivel központi költségvetésből kapják a pénzt – a közegészségügyi hatóságon keresztül – parányi a valószínűsége, hogy ilyen célra is utalnak számukra keretet.

Gazdaszellem

A határozat-tervezettel kapcsolatban a korábbi üléseken egyedül Duka Attila emelte fel a hangját.

– Döbbenetes, milyen állapotban van az épület, a megyei önkormányzat egy lejt sem költött rá – hívtak fel a figyelmet a lapunknak nyilatkozó Duka Attila. – Érdemes megnézni a hátsó részen lévő három épületet, ezeken nincs vakolat, düledeznek össze. Hátul valaki disznókat nevel, kíváncsi lennék, milyen szerződés alapján. Így gondoskodnak a megyénél a saját vagyonukról? Felmentem a padlásra, a gerendák jó állapotban vannak, tehát nem kellene akkor összegeket költeni a teljes felújításra. Semmi kifogásom, hogy oda költözzék a könyvtár, hátul maradjon meg az orvosi műszerjavító, sőt, javasolom, hogy az egész épületegyüttes szolgálja a város, a megye művelődési életét.

Duka úgy véli, az aradi frankofon színtársulatnak is lehetne ott próbatermet, színpadot kialakítani, de attól fél, a megyei tanácsnak más céljai vannak az épülettel – erre utalt a tanácsülésen is –, hisz közel fél hektárnyi üres telek is jár az ingatlanokkal.

Az előjelek alapján, a jövő heti megyei tanácsülésen, ha napirendre tűzik a kérdést, akkor lesz, miről vitatkozzanak a tanácsosok és a végrehajtó hatalom.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu