Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 08.33
Déván zárult a Vallásszabadság Lovas Zarándoklat

Szárnyad van lelkem, meg ne tagadd magad!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. július 15., 16.13 Hétfõ / Hunyad

A hétvégén Dévára érkeztek a Vallásszabadság Lovas Zarándoklat résztvevői, akik július 7-én, János Zsigmond fejedelem születésnapján  indultak el a székelyderzsi vártemplom udvaráról, hogy végiglovagolva Erdély történelmi tájait, a több évszázados nemzeti és felekezeti együttélés előtt tisztelegjenek.  A zarándoklat végállomása Déva volt, ahol a lovasok fejet hajtottak Dávid Ferenc vallásalapító unitárius püspök emléke előtt. A lovaszarándoklatot első ízben tavaly szervezték meg, az erdélyi vallásszabadság 1568-as kihirdetésének  450. évfordulója alkalmából. – Akkor sokan  imádkoztak a zarándoklat résztvevőiért és többen bátorítottak arra, hogy legyen ennek folytatása – nyilatkozta még induláskor a Székelyhon.ro munkatársainak Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi unitárius lelkész, a  zarándoklat lelki vezetője.

Útjuk során gyakran megtapasztalták a közel fél évszázados erdélyi lelkiismereti szabadság áldásait. – Engem végigkísért Áprily Lajos Kós Károlyhoz címzett Tetőncímű verse:  Ősz nem sodort még annyi árva lombot,/annyi riadt szót: „Minden összeomlott..(...), melyet Trianon környékén írt. Röviden arról szól, hogy miközben lent a völgyben egy ország tagjaira hullt és emberek gyűlölködtek egymással. amikor ő magyar emberként felment a hegyre, a román pásztor sajttal kínálta. Egész utunkon ezt éreztük, hogy miközben egyik felől zajlik az úzvölgyi történet. miközben ott zajlanak a politikai nyomásra ellehetetlenített magyar közösségi életformát épített és lelki örökségünk megy tönkre és látjuk, hogy szánt szándékkal tesznek róla, hogy így legyen, másfelől az egyszerű emberi találkozásban egyáltalán nem számít, hogy ki milyen nemzetiség vagy milyen nyelven beszél, hanem az számít, hogy ember emberrel találkozik – számolt be úti tapasztalatiról Demeter Sándor, példaként említve, hogy esti sátorozásaik alkalmával ideiglenesen használt telkek tulajdonosai ismeretlenül is kedvesen fogadták a zarándokokat, friss sajttal kínálták, a lovaknak frissen kaszált lucernát hoztak.

A lovas zarándokokat Déván a Dávid Ferenc Unitárius Zarándok- és Szórványközpontban fogadta nagy szeretettel a Koppándi Júlia és Koppándi Zoltán lelkészházaspár, illetve a helyi gyülekezet. Körükben a csapat vezetője számokba tömörítve is ismertette a zarándoklat adatait. Így derült ki, hogy az utat hét lovas és egy kisegítő lovas vállalta, akik hét ló hátán tették meg a 233 kilométert napi 39 kilométeres átlaggal. A nagyobb csomagokat és a lovak ellátmányát kísérőautó szállította. A nyeregtáskába pedig a napi szükségletek kerültek. A zarándoklat taktikai vezetését  Demény Elemér vállalta, a Lófő Lovasudvartól.

A Szenterzsébetet, Magyarzsákodot, Erzsébetvárost, Szászsebest, Piskit, Dévát érintő útvonalon unitárius, református, örmény katolikus és német evangélikus templomokat is meglátogattak, illetve igyekeztek minél több helyi közösséggel találkozni.

A zarándoklat jelmondatát Dávid Ferenctől választották: „Szárnyad van lelkem, meg ne tagadd magad.” – Megelőlegeztük magunknak induláskor, hogy a lelkünk szárnyalni fog, és így az utolsó nap én azt érzem: úgy megyek haza, hogy nem volt hiábavaló ez a zarándokút. A lélek táltos paripája elindult egy másik világba, és magával röptet bennünkat – fogalmazott a zarándoklat végén Demeter Sándor lelkipásztor.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu