Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 09.20
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Beszélgetés KELEMEN ATTILA RMDSZ-es parlamenti képviselővel az élettársi kapcsolatot szabályzó törvénytervezetről

Szembe kell nézni a realitással!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. október 03., 17.36 Vasárnap / Hunyad

A képviselőház szeptember 27-én véglegesen elutasította a törvénytervezetet, amely jogi megoldást nyújtana azoknak a pároknak, akik nem a házasság intézményében képzelik el kapcsolatukat, hanem bejegyzett élettársi kapcsolatot szeretnének. Az erre vonatkozó tervezet már a képviselőház gazdasági, illetve jogi bizottságában elbukott. A törvénytervezetet elutasító javaslatra 229-en szavaztak igennel, 57-en nemmel, és hatan tartózkodtak. Az RMDSZ a PSD, az AUR és a PNL mellett többségében az elutasításra szavazott. KELEMEN ATTILA Krassó-Szörény megyei képviselő azonban leadott voksa alapján nem utasítaná el az élettársi kapcsolat törvényes szabályozását Romániában.

 

– Ez egy 2019-es tervezet, ami most került visszautasításra. Én azért szavaztam a visszautasítás ellen, mert meggyőződésem, hogy a realitással szembe kell nézni. Romániában nagyon sok olyan pár van, akik évek óta együtt élnek, különböző okok miatt nem vállalták a házasságot, s emiatt elég sok hátránnyal kell szembenézniük. Például egy hitelfelvétel esetén csak az egyikük fizetését veszik figyelembe, annak ellenére, hogy gyakorlatilag egy háztartásban élnek.  Továbbá fontos tényező az is, hogy az utóbbi négy év statisztikája szerint a Romániában született gyermekek 30 (!) százaléka házasságon kívüli. Őket is számos negatív hatás éri emiatt társadalmi beilleszkedésük során. Ezért különösen fontosnak tartom szembenézni ezekkel a helyzetekkel, és valamilyen módon jogilag szabályozni az élettársi kapcsolatot.

– Az Európai Unió meglehetősen sürgeti ez a lépést...

– Igen az Unió számos országában létezik már ilyen jellegű törvény. Magyarországon is. Ha nem tévedek, hét uniós tagállam nem szabályozta még ezt a kérdést, de előbb utóbb meg kell tennie.

– Ez a törvénytervezet zöld utat nyithat az egyneműek élettársi kapcsolatának, netán házasságának elfogadása irányába?

– Ez egy sokkal összetettebb kérdés, amit még meg kell vitatni. De a jelenlegi törvénytervezet nem vonatkozott az egyneműekre. Ez egy nagyon általános kerettörvény lenne, ami kimondja, hogy a házasság mellett létezik élettársi kapcsolat is, amit jogilag elismernek. Hogy kire vonatkozik és milyen jogokkal, kötelezettségekkel jár ez a kapcsolat, azt további jogszabályok pontosítanák.

– Az RMDSZ 18 parlamenti képviselőjéből 13-an szavaztak az elutasítás mellett, egy képviselő tartózkodott és csupán négyen voksoltak a jogszabály elutasítása ellen. Miért nem sikerült szövetségi szinten konszenzusra jutni?

– Úgy gondolom, ez egy olyan kérdés, amelyet egyénileg, mindenki a lelkiismerete szerint kell eldöntsön. De meggyőződésem, hogy ez a törvénytervezet, ha más formában is, napirendre fog még kerülni, hiszen mint említettem, ez egy reális problémát kell megoldjon, ami nem fog magától eltűnni. Gondolom egy újabb parlamenti vitáig szövetségen belül is sikerül egységesebb szemléletre jutni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu