Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. szeptember 17., 09.36
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Versenytárgyalás az utcaseprésre, hulladékgyűjtésre

Szemét dolgok

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. április 14., 18.45 Hétfõ / Hunyad

Természetesen nem múlhatott el cirkusz nélkül a dévai önkormányzatban a városi köztisztaság biztosításáról kiírandó versenytárgyalás előkészítése sem.

A szikra kiváltója ezúttal is egy jelentéktelen kitétel volt, mely arra vonatkozott, hogy a leendő nyertes cég rendelkezzen legalább kirendeltséggel Déván. Hosszas vita után a városatyák kiegyeztek abban, hogy elég, hogyha a megye területén van kirendeltsége. Az igazság az, hogy nagyon fontos, hogy az önkormányzattal leszerződő vállalat vezetői ne száz kilométerekre legyenek Dévától, mert akkor ugyanaz lesz, mint a craiovai cég által kibérelt parkolókkal: akármi gond adódott, a cégvezetőket soha nem lehetett elérni telefonon. Ezt a köztisztasági cégek versenytárgyalásán el kellene kerülni – magyarázta Pogocsán Ferdinánd, RMDSZ tanácsos.

Az igazi gond azonban csak mellékesen hangzott el az ülésen, nevezetesen az, hogy bár a város központja eléggé tiszta, a külvárosi negyedeket veti fel a szemét. Mircia Muntean polgármester, a város köztisztaságát jelenleg biztosító három cég vezetőjével együtt, az ősszel nagy sajtókísérettel járta végig a külvárost, meghirdetve a tisztaság hónapját, szidalmazva a lakósokat, hogy mennyire nem tartják rendbe a környezetüket.

Megállapítása kétségtelenül igaz, csakhogy a város vezetés teljesen szemet huny afelett, hogy például a Micro 15 negyedben jó esetben havonta egyszer  seperik az utcát. S bár az is igaz, hogy a lakók nem kellene szemetüket csak úgy kihajítsák az ablakon az amúgy is kevéske zöld övezetre, de az is tény, hogy a dévai önkormányzat két évvel korábbi határozatában, az ingatlanadóba épített zöldövezet díj fejében átvállalta a tömbházak körüli füves, fás, virágos helyek rendbenntartását. Akkor azzal érveltek, hogy ez így európai. Persze a dologból semmi sem lett. A lakosság azóta is fizeti az illetéket, a zöldövezetek pedig roskadoznak a szemét alatt. Aki igazán európai megközelítéssel áll a dologhoz, az persze az illeték kifizetése mellett ki is takarítja az ablaka alatti területet, mert úgy érzi jól magát.

A városatyákat azonban ez kevésbé foglalkoztatta. Annál nagyobb figyelmet fordítottak arra, hogy szintén EU-s normákra hivatkozva, a versenykiírásban megköveteljék, hogy a jelentkező cégek szelektív hulladékgyűjtést és átmeneti tárolást biztosítsanak. Az viszont teljesen elkerülte a figyelmüket, hogy a város köztisztasági tervében bizonyos utcákról egyszerűen hiányoznak még a sima kukák is.

Végül is az önkormányzat jóváhagyta a napokban kiírandó versenytárgyalás megtartását, úgyhogy az optimisták bízhatnak benne, hogy egy talpig becsületes, a város tisztaságát valóban szívén viselő cég lesz majd a győztes.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu