Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 18.03
Degré Alajosra emlékeztek Lippán

Szentmise, koszorúzás, ismerkedés

Írta: Balta János
2020. január 06., 16.13 Hétfõ / Arad

Ma, vízkereszt ünnepén a lippai római katolikus templomban 10 órakor kezdődött magyar, német és romám nyelvű szentmisén a szentleckéből Czernák Ferenc olvasott fel. Ft. Hiticas Macedon plébános szentbeszédében a teremtés misztériumát járta körbe, kiemelve keresztelő Szent Jánosnak a szerepét. Ezt követően áldást mondott a sóra, amit beleöntött a vízzel telt edénybe, egy nagy kanállal kavarva feloldotta a vízben a sót. Az így nyert szenteltvízzel megszentelte a templomot és a híveket.

Ezt követően, Czernák Ferenc, a lippai Degré Alajos Olvasókör vezetője a szószékből elszavalta József Attila Betlehemi királyok című költeményét, majd a jelenlévőket meghívta a szentmise után tervezett Degré Alajos-emléktábla  megkoszorúzására.

A szertartás végén ft. Hiticas Macedon plébános név szerint köszöntötte Szűcs Lászlót, a Magyarországi Olvasókörök Szövetségének az elnökét, Péró Tamás RMDSZ-ügyvezető elnököt, megyei tanácsost, valamint a Lőrincz Matild vezetésével érkezett gyoroki vendégeket.

 

Koszorúzás

 

A helybeli magyarok és vendégeik a kultúrotthonnal szemben lévő épületre szerelt Degré Alajos-emléktábla előtt gyülekeztek. Őket Czernák Ferenc köszöntötte, név szerint kiemelve Szűcs Lászlót, a Magyarországi Olvasókörök Szövetségének az elnökét, Darabos János történelemtanárt, a gyoroki vendégeket, illetve Kuglis Istvánt, aki egykor Lippán élt és az eseményre ellátogatott. A továbbiakban bemutatta az épületet, amelynek a helyén volt házban született 1819. január 6-án Degré Alajos. Az ő tiszteletére 2005-ben megalapították a nevét viselő olvasókört. Azzal a szándékkal tették, hogy a neve ne merüljön feledésbe, mint az anyaországban, noha a magyar irodalomban kifejtett munkájában csak Jókai Mór előzte meg. Munkáit, amelyekben feldolgozta a forradalom és szabadságharc eseményeit, manapság is forrásként használják. A Tízek Társaságának a tagja, Petőfi Sándor barátja volt. Állítólag Petőfi eredetileg Rajta magyar kezdetű költeményét Degré Alajos javaslatára módosította Talpra magyar formára. Mondandója végén megjegyezte: amikor Degré Alajos emléktáblájának az elhelyezése volt a téma, Lippa Város Tanácsában mindenki mellette szavazott. Mindez bizonyítja: emberi, szép szóval többet lehet intézni, mint ellenségeskedéssel.

A koszorúzás során először Szűcs László, a Magyarországi Olvasókörök Szövetségének az elnöke, majd az RMDSZ Arad Megyei Szervezete nevében Péró Tamás ügyvezető elnök, a gyoroki József Attila Olvasókör nevében Lőrincz Matild elnök, illetve a lippai Degré Alajos olvasókör nevében Czernák Ferenc és Igna Ilona koszorúzott.

 

Degré Alajost méltatlanul elhallgatják?

A koszorúzás után Szűcs László, a Magyarországi Olvasókörök Szövetségének az elnöke kifejtette: Degré Alajosról először Czernák Ferenctől hallott, háromszor is rákérdezett a nevére, mert művelt ember létére bevallja: soha, sehol egy szót sem tanítottak Degré Alajosról. Amikor alaposabban utána nézett, akkor derült ki, milyen temérdek értéket alkotott. Bátorságban, erényben Magyarországon az elsők között volt, méltánytalanul feledték el. Úgy akart Lippára jönni, hogy Degré Alajostól származó idézetet hozzon, de a magyar nyelvű internetes portálokon egyetlen sort sem talált tőle, csak a könyveinek a címeit találta meg. A műveiből néhányat antikváriumból be kíván szerezni, mert azt állítják Degré Alajosról, hogy az írásai nem időtállók. Véleménye szerint azonban, aki ilyen méretűt alkotott, meglehet, nem tudnak hasznot húzni az írásaiból, de amikor a bátorság szót kimondjuk, tudni kell: mindennel szembe kell nézni. Szerinte annyira eltitkolják a dolgot, hogy még a leszármazottjai sem említik, hiszen Komlón Degré András mellett laktak, anélkül hogy tudtak volna a nagy elődjükről. Szűcs László szégyelli, amiért nem hallott Degré Alajosról, de megígérte: antikváriumokból mindenképp beszerzi néhány művét.

Zárszóként Czernák Ferenc annak a reményének adott hangot, hogy az anyaországiak részéről hagyománnyá válik Degré Alajos emléktáblájának a megkoszorúzása, de a művei is előkerülnek az antikváriumok raktáraiból.

Péró Tamás RMDSZ-ügyvezető elnök köszönetet mondott Czernák Ferencnek, az RMDSZ helybeli szervezete elnökének, amiért kezdeményezte az emléktábla elhelyezését, illetve az olvasóköri ülések rendszeres megszervezéséért. Faragó Péter parlamenti képviselő, RMDSZ-megyei elnök tavalyi, a leleplezésen tett ígéretéhez tarják magukat: mindenben támogatják a lippai magyarságot.

A koszorúzás után a magyarországi vendégeket hivatalában fogadta Iosif Mircea Jichici, Lippa polgármestere, ezt követően a vendéglátók városnéző körútra vitték a vendégeiket, majd egy vendéglőben közös munkaebéddel zárult a vasárnapi rendezvény, aminek reméljük lesz folytatása.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu