Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 22., 11.46
Régiós falusi turisztikai szeminárium Algyógyon

Szeptembertől pályázhatnak

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. augusztus 24., 19.00 Vasárnap / Hunyad
Nagy volt az érdeklődés a hétvégén immár harmadik alkalommal megrendezett algyógyi falusi turisztikai szemináriumon.


Akárcsak a korábbi években, idén is az uniós pályázatokkal foglalkozó megyei kifizető ügynökséggel, illetve egy szaktanácsadó céggel karöltve szerveztük meg a szemináriumot, melynek ezúttal a főtémája a szeptemberben beinduló 313-as turizmus-támogató uniós alap volt – mondta Borbély Márton, a Hunyad megyei mezőgazdasági szaktanácsadó hivatal igazgatója, a rendezvény kezdeményezője és főszervezője.

Mint mondta, idén szeptember közepén a vidék- és mezőgazdaságfejlesztésre szánt uniós alapok (FEADR) öt programja indul be. A 312-es fejlesztési rendszer a vidéki kisvállalkozók támogatását célozza, a 112-es a fiatal gazdálkodókat hivatott támogatni, a 142-es a gazdaegyesületek létrehozását, működését szorgalmazza, a 141-es az önellátásra szakosodott gazdaságokat, végül a 113-as fejlesztési rendszer a turizmus-fejlesztésre összpontosít. Itt azonban kizárólag a vidéki, azaz falusi, hegyvidéki turizmusról beszélhetünk A városi székhelyű turistaközpontok a strukturális alapokból kaphatnak támogatást – hangsúlyozta Borbély Márton, megemelítve, hogy e kategoriába sorolhatók  például a csernakeresztúri vállalkozók is, akik közigazgatásilag Dévához tartoznak. Ezért számukra egy külön szemináriumot szándékszunk szervezni, ahol a külvárosként számon tartott falvakon zajló turizmus által megpályázható strukturális alapokról tartunk majd előadást, illetve megbeszélést – mondta Borbély.

A 113-as fejlesztési rendszer 58 millió eurós keretéből azonban bőven pályázhanak azok a vidéki, falusi turizmussal foglalkozó vállalkozók, akik új panziót szándékoznak építeni, vagy már meglévő vendégfogadó házukat akarják felújítani, sőt a vendégek szabadidejének kitöltését célzó létesítmények, például lovasturimus kialakítására is pályázni lehet.  A kitétel, hogy minimum 4, maximum 8 szobás panzióban gondolkodjanak, azaz egy és három margaréta közötti minősítéssel rendelkező vendégfogadók jöhetnek szóba. A megpályázandó összeg vállalkozónként 5 és 200 ezer euró között mozoghat. Ehhez persze fedezni kell a 35-50% közötti önrészt. Hogy az önrész honnan teremthető elő és egyáltalán mire kell odafigyelnie egy falusi turizmussal foglalkozó vállalkozónak, minderről Flavia Arşoi, a szeminárium szervezői közt szereplő szaktanácsadó cég képviselője tájékoztatta az érdeklődőket. Ez utóbbiakból pedig nem volt hiány. A Hunyad megyeiek mellett idén is szép számban képviseltették magukat Fehér, Temes, Arad megyei vállalkozók, illetve néhány vidéki önkormányzat küldötte is.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu