Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 08., 00.05
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
„Elhúzódó” választmányi ülés

Szerb, bolgár, ukrán és olasz jelöltek is lehetnek az RMDSZ listáján

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. március 30., 15.30 Vasárnap / Temes

Létszámhiány miatt nem volt döntőképes a Temes megyei RMDSZ szombati választmányi ülése, de a részvevők – belátva, hogy talán egy későbbi időpontban sem lennének elegen – egy áthidaló megoldást találtak arra, hogy ne legyen hiábavaló az ottlétük.

A szavazásra bocsátott kérdésekben utólagosan a hiányzók véleményét is kikérik (szerdán 17 óráig küldhetik el voksaikat írásban), így a hétvégén hozott határozatok még nem véglegesek, azokról feltételes módban kell beszélnünk, még ha kevésbé is valószínű, hogy valamiben is megfordul a kocka…

A legtöbb hozzászólást kiváltó napirendi pont az idei helyhatóságokon való önálló, vagy valamilyen koalícióban történő indulás volt. Halász Ferenc RMDSZ-elnök előbb ismertette, hogy az elnökség miért vetette el a csatlakozást a liberális-parasztpárti tandemhez, amely végül a német érdekvédelmi szervezetet vette be harmadiknak a pártszövetségbe. A koalíció nemcsak a megyei tanácsosi és a temesvári tanácsosi jelöltállításra vonatkozott volna, hanem a megye minden településére, és ez az RMDSZ szempontjából – az elnök fogalmazásával élve – nem mindenütt lett volna nyerő; úgy vélték, hogy saját listával, saját jelvénnyel, önálló kampánnyal jobb eredményt érhetnek el. De a tárgyalások nem szakadtak meg a szövetséggel, s a választások után, a helyi tanácsok megalakulásakor együttműködési megállapodásokat köthetnek.

Egy másik változata az együttműködési formának a szerb, bolgár, ukrán és olasz (nem elhanyagolható számú, szavazati joggal rendelkező itáliai él a megyében) kisebbségek javaslata, miszerint jelöltjeik kerüljenek fel az RMDSZ választási listáira, cserébe ők szavazatokat „hoznak” közösségeik soraiból. Ez az együttműködés a megyei és a temesvári tanácsosi listára vonatkozna (illetve megegyezés szerint néhány olyan településen, ahol megérné a feleknek a közös jelöltállítás). A vetésforgó elvét alkalmaznák: az 1. hely az RMDSZ-t illetné meg, a 2. egy másik nemzetiséget, a 3. ismét az RMDSZ-t, a 4-6. pedig a többi nemzetiségeket. A listavezető kivételével négyévente váltanák egymást a tanácsosok, azaz a többi nemzetiségnek is lenne képviselője legalább egy évig a temesvári, vagy a megyei testületben. „Ez először ad esélyt a többi nemzetiségnek, hogy bejussanak a tanácsba, nekünk meg növeli az esélyt az ötszázalékos küszöb eléréséhez, a négy éve elvesztetett temesvári és megyei tanácsosi helyek visszaszerzéséhez” – érvelt Halász. Szász Enikő megyei tanácsosjelölt kijelentette: a jelenlegi nemzetközi helyzetben, a Koszovó függetlensége kapcsán tett állásfoglalások miatt nem valószínű, hogy a magyar szervezet számíthat a szerb nemzetiségű szavazók támogatására. Szerinte „dupla vagy semmi” alapon kellene indulniuk, és odáig ment, hogy egy ilyen listához nem adja majd a nevét (utóbb hozzátette: lehet, hogy meggondolja…). Fazakas Csaba református esperes, megye tanácsosjelölt azt firtatta, hogy mennyire vehetők vajon biztosra a más nemzetiségűek szavazatai. Albert Ferenc agronómiai egyetemi tanár szerint viszont ez lehet a bánsági magyarságnak az utolsó esélye képviselőt bejuttatni e két testületbe. „Példa erre a mai jelenlétünk: még a választmány se jött össze. Nem azt kell nézzük, hogy melyik a jó döntés, hanem hogy melyik a kevésbé rossz” – mondta.

A jelenlévők végül nagy többséggel elfogadták a közös lista állítását, és megszavazták, hogy az RMDSZ Halász Ferenc személyében jelöltet indít a megyei tanácselnöki tisztségre, viszont polgármesterjelöltje nem lesz Temesváron, mint volt négy éve, amikor épp az elnök szállt versenybe. Végezetül jóváhagyták a megyei, valamint a temesvári tanácsosjelöltek rangsorát. Ezek így festenek: Halász Ferenc, Fazakas Csaba, Szász Enikő, Kaba Gábor, Köles János (megyei lista), illetve Szabó Ferenc, Bárányi Ferenc, Kiss András, Schwarz Dukász Péter, Köles János. Mint megegyeztük, a szombati döntések akkor válnak véglegessé, ha a többi választmányi tag is megerősíti szavazatával.

Kapcsolódó hírek

Más nemzetiségű jelöltek az RMDSZ listáin
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: laborc / Péntek, 2008. április 11., 03.56 Válaszoljál rá!

Igen: hajra Szabo Ferenc! es hajra Fazakas Csaba!

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. március 31., 15.03 Válaszoljál rá!

Pár száz szavazat akkor kell, ha komoly kampány lesz. Olyan, amelyik meg is mozgatja a helyi magyarokat. Engedtessék meg nekem, hogy szkeptikus legyek ennek megvalósításával kapcsolatosan…
Továbbra is marad a kérdés: miért hisszük, hogy tömött sorokban vonulnak a kisebbségek szavazni a magyarok listájára? „Ennyire jóban vagyunk?” Adja Isten, hogy tévedjek…
Mellesleg gratulálok, és siker esetén eredményes munkát kívánok Szabó Ferencnek. Végre egy új arc, akit fel tud mutatni a magyar közösség. Fiatal(os), értelmes, tettre kész, „jó arc”, akire lehet kampányt építeni. Olyan valaki, aki nem fárasztotta még el a közösséget…

Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Hétfõ, 2008. március 31., 13.52 Válaszoljál rá!

A dolog egyszerű. Csak a magyar szavazatok nem juttatják be az rmdszt a tanácsba. Kell még valami. Ez a valami a többi kisebbség, akik megelégszenek 1 jelölttel és hajlandóak az rmdsz listán indulni. Marad az 5%-os küszöb hisz nincs szó semmilyen koalíciról és ha ez a felállás, hoz pár száz szavazatot, és még be is jutunk a tanácsba, akkor rendben van.

Pörereá meá :)

Hozzászólt: Koppány / Vasárnap, 2008. március 30., 22.07 Válaszoljál rá!

Felfoghatatlan számomra, hogy milyen sikerorientált taktika alapozza meg ezt a döntést? Elsősorban: hogyan is lehet annak a szerb közösségnek, valamint ennek érdekvédelmi szervezetének, érdemi támogatására számítani (ezt készpénznek venni), mellyel nemrég az RMDSZ homlokegyenest ellenkező álláspontot képviselt Koszovó ügyében? És nem arról volt szó, hogy leaszfaltozzák-e X avagy Y utcát, hanem a szerbek nemzeti és/vagy államérdekét sértő álláspontról… Képzeljenek el egy szerepcserét, és rögtön felfogják, hogy miről is van szó. Továbbá: miért hisszük azt, hogy a Temes megyében számbeli kisebbségben élő közösségek tagjai megszavazzák az RMDSZ listáját, a magyarokat? Volt az utóbbi akárhány évben intézményes kapcsolat szervezeteink között? Nem volt. Programközpontú kapcsolat volt? Nem volt. Egyáltalán, az utóbbi években valamit is intéztünk közösen azért, hogy most nyugodt szívvel mondhassuk: „jól megvagyunk mi mindenféle közösségek itt Temesváron, segítjük egymást, közösek a célok már évek óta…” (...) A kisebbségek nem hoznak szavazatot az RMDSZ listára. Fogjuk ezt fel.

Hozzászólt: József / Vasárnap, 2008. március 30., 20.24 Válaszoljál rá!

A temesvári szerb nemzetiségű újjobboldalasok tutira megszavazzák az ugyemerét. Bravó, naccerű...

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu