Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 20., 15.10
Ludovic Orban Aradon és Temesváron

Szerződés-aláírások miniszterelnöki asszisztenciával

2020. augusztus 23., 15.13 Vasárnap / Arad, Temes

Pénteken és szombaton az ország nyugati régióját vette célba a miniszterelnök, előbb Temesváron, majd Aradon látogatott meg különböző objektumokat, vett részt a két megye számára fontos szerződések aláírásán, illetve erősítette pártját a már készülő választási kampány előtt.

Aradon – mint minden bel- vagy külföldi delegáció – nem hagyhatta ki az ASTRA vagongyár meglátogatását, ahol megszemlélve egy Váradnak készült, szállításra kész villamost, kiemelte: „Lám, Romániában szinte bármit le lehet gyártani. Itt például villamosok, vagonok, de mozdonyok is készülnek. A szerelvény 70%-a itt készül. Az itt gyártott szállítási eszközök biztonságosak és, ami nagyon fontos, környezetkímélők. Ilyen járművekre van szükségünk, és lám ezek Romániában előállíthatók.”

Az Arad Megyei Tanácsnál az új koronavírus-járvány kapcsán osztogatott elismerő szavakat Ludovic Orban, dicsérve a megye hivatalosságait és egészségügyi személyzetét, amiért a rájuk nehezedő nyomás ellenére – itt főleg a határátkelőknél kialakult állapotokra utalt – sikerült jól kezelniük a helyzetet. Ígéretek is elhangzottak, konkrétan az, hogy a 2021–2027-es uniós alapokból több mint négymilliárd eurót az egészségügy fejlesztésére fordítanak – országos szinten.

Szintén uniós forrásokat feltételez a miniszterelnök egy másik ígérete, amely már kimondottan Aradra vonatkozik, éspedig az aradi várat érintené. „Az aradi vár egy ékszer, amely az eddigi kormányok ostobasága miatt nem lett méltón értékelve és előtérbe hozva, ami nemcsak az aradiak számára lett volna előnyös, de Románia számára is” – mondta Orban. „Ez a vár élő történelem, nagyon fontos történelme eseményeknek adott helyet. Kár lenne, ha Aradon is nem történne meg az, ami Gyulafehérváron, az ottani várral. Látni kell, mennyire megváltozott, fellendült Gyulafehérvár, a turizmusa, miután felújították és előtérbe került a vár. Ez történt Váradon is, és remélem, az elkövetkezendő években sikerülni fog az aradi várat is egy látványközponttá alakítani.”

Miután asszisztált az Arad keleti körgyűrűje finanszírozása kapcsán született protokoll aláírásánál, még egy Arad megyei beruházást nézett meg közelebbről. A Kürtös–Piski vasútvonal battai építőtelepén is megállt kíséretével, megszemlélve a vasúti alagút munkálatait. Itt azt hangsúlyozta, hogy kormánya számára prioritást jelent a vasúti infrastruktúra fejlesztése.

Egy nappal korábban, pénteken Temesváron is a két fő téma az egészségügy és a város körgyűrűje volt, ott is szerződések aláírását nyomatékosította jelenlétével, illetve a szomszédos Krassó-Szörény megyében részt vett Móricföld (Măureni) községben egy felújított, leaszfaltozott út átadásán.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu