Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. július 10., 12.33
A VII. Ágyai Néptánctalálkozó sikere

Színvonalas program, szíves vendéglátás

Írta: Balta János
2019. július 01., 16.46 Hétfõ / Arad

Szombaton, miután az Ágyai Olosz Lajos Általános Iskolában a megérkezett néptánccsoportok tagjai átöltöztek, az utcán gyülekeztek. A járdán párosan elmentek a falu bejáratáig, ahol csapatonként a műúton felsorakoztak, majd a tíztagú nagyzerindi fúvószenekar kíséretével elindultak a településeiket jelző táblácskákkal. Elöl a házigazda, a Kistőzike néptánccsoport, utánuk a Tőzike, a szapáryligeti Rózsa, a majláthfalvi Százszorszép, az aradi Viola, a nagyzerindi Ibolya, a kisiratosi Gyöngyvirág, majd az Erdőhegyi Általános Iskola tánccsoportja haladt, az utcabeliek tapsa közepette. A központi útkereszteződéshez érve, csoportonként lassú, majd friss körtáncot jártak, végezetül bevonultak a központi parkban épült, ünnepi díszbe öltöztetett szabadtéri színpadhoz.

 

 

A magyar néptánc gyönyörű, felülmúlhatatlan

 

A gyülekező szép számú közönséget Erdős Márta, a Tőzike Néptánccsoport vezetője köszöntötte, majd a VII. Ágyai Néptánctalálkozó megnyitójaként kifejtette: a magyar kultúra azért különleges, mert néptánca gyönyörű, felülmúlhatatlan. Éppen ezért, nagy örömmel tölti el a gyermekeknek a néptánc iránti érdeklődése.

A vendégeket köszöntve, név szerint megemlítette Faragó Péter RMDSZ Arad megyei elnököt, parlamenti képviselőt, akinek át is adta a mikrofont.

Faragó Péter gratulált a szervezőknek és a segítőknek, akik hosszú hetek óta készültek a nagy napra, és mindenkinek megköszönte a szervezésben, illetve a program lebonyolításában kifejtett munkáját, a programot támogatóknak is, köztük az RMDSZ megyei tanácsosainak is a közbenjárását, aminek nyomán a Megyei Kulturális Központ támogatja a programot. Ugyanakkor köszönetet mondott a pedagógusoknak és a szülőknek is, akiknek a támogatásával a gyermekek felléphetnek a programban, ápolják kultúránkat, hagyományainkat. Végül mindenkinek jó szórakozást, nagyon kellemes együttlétet kívánt.

Erdős Bálint, Szintye Község polgármestere köszöntőszavait követően az együttlét örömére hívta fel a figyelmet, majd megköszönte Gomoi Dorel tanárnak, amiért a programot támogató pályázatot benyújtotta, nyomon követte, de megköszönte mindazoknak is, akik bármivel is hozzájárultak a VII. Ágyai Néptánctalálkozó megszervezéséhez, a sikeréhez. Ezt követően Gomoi Dorel tanár, pályázatkezelő román nyelven köszöntötte a résztvevőket, illetve köszönetet mondott a program támogatásáért az RMDSZ megyei tanácsosainak, a fő szervezőnek, a Pro Ágya Egyesületnek, az Arad Megyei Kulturális Központnak, Szintye Község Polgármesteri Hivatalának és Tanácsának, a szervezőknek, illetve a résztvevőknek. Erdős Bálint polgármester tolmácsolta a szervezésben oroszlánrészt vállalt Dumitru Adoc alpolgármester köszöntését, akit azonban a kötelesség máshova szólított.

Erdős Márta programvezető a továbbiakban a távollétében köszöntötte Péró Tamás RMDSZ-ügyvezető elnököt, a jelen lévő nt. Módi József esperes-lelkipásztort, Duka Julianna helybeli RMDSZ-elnököt és a pedagógusokat, a néptánccsoportokat és művészeti vezetőiket, nem utolsó sorban a nagyzerindi fúvószenekar tagjait. A továbbiakban ismertette a Pro Ágya Egyesület programját, célkitűzéseit, illetve újra köszönetet mondott a civilszervezet támogatóinak. Mondanivalóját követően, mindenkinek jó szórakozást kívánt, majd átadta a mikrofont a műsorvezetőnek, Kiss Evelinnek, aki elsőként Tiba Attila egyetemi tanársegédet, doktorandus hallgatót, a falu szülöttét kérte a színpadra. Tiba Attila aztán színpadra kérte Erdős Mártát, a Tőzike néptánccsoport művészeti vezetőjét és sikerkovácsát, Hadi Erzsébetet, a Pro Ágya Egyesület elnökét, és nt. Módi Kinga tiszteletes asszonyt, akit azonban a kötelesség máshova szólított. A továbbiakban azt a nagy és hatékony munkát értékelte, ami az ágyai falunapok, néptánctalálkozók minőségi fejlődéséhez vezetett. Miután a jelzett programok szervezőinek, támogatóinak ismételten köszönetet mondott, egy-egy csokor virággal kedveskedett a színpadra kért hölgyeknek.

 

 

Népi gyermekjátékoktól a kidolgozott táncrendekig

 

A műsorvezető, Kiss Evelin elsőként az ágyai óvodásokat hívta a színpadra, ahol Hadi Tünde óvónő jóvoltából népi gyermekjátékokat adtak elő nagy tetszésnyilvánítás közepette.

Utánuk a Tőzike nagy sikerrel mutatta be az új táncát, a tyukodi táncot, amelynek koreográfusai Nagy Rozália éa Haász Endre, művészeti vezetője Erdős Márta. Ezt követően a kisiratosi Gyöngyvirág néptánccsoport Verbóczky Kinga vezetősével bemutatott mezőségi táncának tapsolt a közönség. Ezt követően a nagyzerindi Ibolya Néptánccsoport Szilágyi András koreográfiájára, Kis Csilla művészeti vezetésével, a magas színvonalon bemutatott széki táncrenddel aratott osztatlan sikert. Utánuk az aradi Viola néptánccsoport szokásához híven, ezúttal is élő zenére sóvidéki táncot adott elő Kecskés Ildikó és Hegyi Vilmos vezetésével, nagy tetszés mellett. A továbbiakban a majláthfalvi Százszorszép néptánccsoport Bagi Ferenc koreográfiájára, Halál Endre vezetésével igen lendületes mezőségi táncot mutatott be vastaps közepette.

Az Erdőhegyi Általános Iskola Néptánccsoportjának ígéretes szatmári tánca következett Szilágyi András koreográfiájára, Kis Csilla művészeti vezetésével.

Utánuk újra a majláthfalvi Százszorszép marosszéki tánca következett Orbán László koreográfiájára, Halál Endre művészeti vezető közreműködésével.

Ezt követően a nagyzerindi Ibolya szilágysági tánca érdemelt ki vastapsot Szilágyi András koreográfiájára, művészeti vezetőjük Kis Csilla közreműködésével. A Kisperegi Napraforgó néptánccsoport kalocsai tánca következett, amiben a fiúk látványosan, a levegőben úszva forgatták meg a lányokat, Molnár Csaba koreográfiájára, Hubanyecz Regina művészeti vezetésével. A szapáryligeti Rózsa tánccsoport Bibe Otília és Gyarmati Ramóna betanításával ígéretes vegyes táncokat adott elő, látható sikerrel.

A néptáncgála végét, egyben csattanóját képezte a házigazda Tőzike néptánccsoport Haász Endre és Nagy Rozália koreográfiájára, Erdős Márta művészeti vezetésével sikerre vitt kalocsai tánca, amelyben a fiúk előbb a magasba dobták, majd a levegőben úszva forgatták meg a lányokat. Előadásukat hosszan tartó tapssal újrázás-kéréssel hálálta meg a közönség.

 

 

Komolyzene és slágerek vastaps mellett

 

A programban szünet következett, amiben Mészáros István vezetésével megtörtént a Loga-ritmus gyermekzenekar koncertjére a hangszerek bekötése, behangolása, majd 20 órától Szabó Viktória műsorvezető konferálásával egy óránál tovább klasszikus komolyzenével, modern- és társasági zenével, slágerek megszólaltatásával szórakoztatták a gyakran vastapsra ragadtatott közönséget. Szólót énekelt Szabó Viktória, Szabó Hunor és Hadi Erdős Máté. 21.30 órától Hotăran Bernadett Viktória, majd Hadi Erdős Máté énekelt klasszikus slágereket. 23 órától a Felvidéki Mulatós Show – Muzsika TV járatta csúcsra a hangulatot, ahol a sztárok együtt mulattak a nézőkkel. Éjfélkor pazar, hétperces tűzijátéknak örvendhetett a nagyszámú közönség. Utána Mohácsi Brigitta, a Sláger TV felfedezettjének a koncertje, majd a DJ Duka retrobulin mulatott hajnalig a közönség. A VII. Ágyai Néptánctalálkozón az Aradi Máltai Szeretetszolgálat aktivistái tombolacsomagokat árultak, amelyeknek az ellenértékét szociális célokra fordítják: ugyancsak jelen voltak az L R Egészség és Szépség vállalat munkatársai, akik kóstolással egybekötött Aloe Vera-termékeket, illetve a bennük rejlő üzleti lehetőséget népszerűsítették. A rendezvény sikeréért köszönet jár az elején említett támogatóknak, mindazoknak, akik az egész nap üzemelő büfékkel, a vendégek ellátásával járultak hozzá a rendezvény sikeréhez.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu