Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.44
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Elhunyt Marossy Zoltán, volt Temes megyei RMDSZ-elnök

„Szórványban a magyar közösséget szolgálta”

Írta: Pataki Zoltán
2021. október 08., 14.28 Péntek / Temes

65 éves korában eltávozott az élők sorából Marossy Zoltán, a Temes megyei RMDSZ volt elnöke, volt alprefektus és megyei tanácsos. A szomorú hírt felesége tette közzé csütörtök délután a világhálón: „Szertefoszlott egy álom... Értesíteni szeretném mindazokat, akik ismerték, hogy szeretett férjem, Marossy Zoltán, feladta a türelemmel viselt küzdelmes harcot, és csütörtök reggel csendesen örök nyugovóra tért. Családot összetartó, mindenről és mindnyájunkról utolsó percig gondoskodó szeretetének emlékéből próbálunk erőt meríteni a veszteség elviseléséhez. Boldog volt, hogy láthatta második unokáját is, ezt csodaként éljük meg. Emléke legyen áldott!”

Marossy Zoltán a Szeben megyei Erzsébetvárosban született, középiskolai és egyetemi tanulmányait Temesváron végezte, utóbbit a Temesvári Műszaki Egyetem Elektronika és Távközlés Karán. 1990 óta tagja az RMDSZ-nek, a Temes megyei szervezetet 2018 és 2020 között vezette. 2005–2016 között négy különböző időszakban Temes megye alprefektusi tisztségét töltötte be. Köztisztviselői karrierje legfontosabb eredményének tartotta három román–szerb határátkelő megnyitását a Nyugat-Bánság felé, melyek előkészítési munkálataiban fontos szerepet vállalt. 1992–2004 között RMDSZ-színekben a Temes Megyei Tanács tagja volt. Politikai pályafutását megelőzően, 1982-től a Román Vasúti Társaság Temesvári Regionális Igazgatóságán dolgozott mérnökként.

 

*

„Szomorúan értesültem volt kollégánk, Marossy Zoltán halálhíréről. Az RMDSZ Temes Megyei Szervezetének volt elnöke 1990-től volt tagja a Szövetségnek. 31 év alatt négyszer volt alprefektus, ezt a munkát pedig odaadással és szakértelemmel végezte. Szórványban a közösséget szolgálni, a többségi társadalom képviselőivel állandóan megharcolni a magyar érdekért nem egyszerű feladat. Ő mégis nemegyszer vállalta a kihívást, vállalta a konfliktust, ha valamiben hitt. Isten nyugtasson, Zoltán!” (Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke)

 

*

„Sok csatát vívtunk együtt. Néha párhuzamos utakon, néha egymás útját keresztezve, de mindig a kölcsönös tisztelet, a tiszta szándék és a közösség ügye iránti elkötelezettség jegyében. Többnyire ugyanazt akartuk, csak másként és máskor. De mindig a magyarokért! Küldetéses ember volt. Csendes és megfontolt harcos. Megátalkodottan hitt a bánsági magyar jövőben, és ezt a hitet szerette volna látni környezetében is. Élete ennek jegyében telt.

Találja meg békétlen lelked a sokszorosan kiérdemelt békét az örök vadászmezőkön, Zoli! Szeretteidnek pedig részvétet és lelkierőt elfogadni elfogadhatatlan hiányodat.” (Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke)

 

*

Október 8-án, pénteken, 17.00 és 20.00 óra között a Vulturilor utca 1-es szám alatti (a Sági út sarkán található) ravatalozóban lehet búcsúzni tőle. Temetése vasárnap lesz, a pontos időpontról a későbbiekben tájékoztat a gyászoló család.

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu