Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 11.20

Szórványkiszállás

2013. március 20., 15.50 Szerda / Krassó-Szörény

Nándorhegy és Oravicabánya után újabb helységben folytatta szórványkiszállását a Templom és Iskola Szórványegyesület: az Újmoldován élő magyarokat keresték fel március 16-án. A jól sikerült találkozóra a szépen felújított római katolikus templomban került sor, Rebegila Petru plébános jóvoltából.

Általában a vendéglátók szokták üdvözölni a vendégeket, most azonban a Jakab leveléből vett igével Megyasszai Attila resicabányai lelkész köszöntötte a mintegy húsz újmoldovait. A munkanélküliséggel, az asszimilációval és fogyással küszködő szórványlétben élőknek a lelkész hangsúlyozta, hogy mennyire fontosak. Ugyanakkor bátorította őket, hogy Istennel örömmel lehet fogadni, ha különböző nehézségeken mennek is keresztül. 

A Hóvirág Daloskör hat tagja Kossuth-nótákat adott elő, Pénzes Béla elszavalta Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című költeményét,  Székely Zsolt rövid előadást tartott a 48-as forradalomról, majd közösen énekeltek más magyar népdalokat, melyek minden jelenlevőt megérintettek és sokan el is érzékenyültek. Az újmoldovai kis magyar közösség, mely a népszámlálási adatok szerint 100 körüli, örömmel fogadta a resicabányai látogatókat, annál is inkább, mivel ritkán van alkalmuk más magyarokkal találkozni, nincs magyar nyelvű miséjük, nincs magyar sajtó a városban.  A Templom és Iskola Szórványegyesület vezetői és tagjai újabb kiszállást terveznek Újmoldovára és Krassó-Szörény megye más helységeibe, ahol még élnek magyarok. Az eddigi és a jövőbeni kiszállások költségeit a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Czédly József / Csütörtök, 2013. március 21., 12.30 Válaszoljál rá!

Örömmel vettem tudomásul, hogy még élnek magyarok Új Moldován. Nagyapám néhai dr. Schütze József kezdte orvosi pályafutását Ó és Új Moldován. Felvidéki (mai Szlovákiai) szerény kéményseprő család 6-ik gyermekeként, mivel rövid látó volt és nem folytathattta apai mesterségét, ösztöndíjasként végezte el a budapesti Orvosi egyetemet. A Monarhiában akkor érvényes törvények szerint az ösztöndíjasoknak, végzésük után az állam határozta meg orvosi gyakorlatuk első 5 évét hol töltsék el. Így került nagyapám Ó Moldovára, ahol akkor virágzó bányászatból éltek az emberek, a Dunán szállították kitermelt bányakincseiket az osztrák kohók számára.
Édesanyám mesélte, az Ó Moldovai orvosi rendelőben (vajon meg van-e még) nagyapám még vakbéloperációkat is végzett és mivel még nem volt bevezetve a villany, tükrök által irányított gyergyafénynél. Azóta megváltozott a világ, mindez több mint 100 éve történt.

Hozzászólt: Gazda Istvan / Csütörtök, 2013. március 21., 00.19 Válaszoljál rá!

Szívből gratulálok a kezdeményezéshez. Isten áldja meg munkátokat!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu