Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 13., 02.25
Országos felmérés az általános iskolában

Szövegértésre koncentráltak

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. május 28., 21.00 Szerda / Hunyad

Bár a diákok szempontjából semmiféle tétje sincs az idéntől bevezetett általános iskolai országos felmérésnek, a negyedikes kisdiákok némelyike mégis reszkető kézzel kezdett bele tegnap reggel a román teszt feladatainak megoldásába. A dolgozatírás végére viszont, többnyire elégedett mosoly ült az arcokon, és a „nem is volt olyan nehéz!” felkiáltással hagyták el a gyermekek az osztálytermet.

 

A tanügy-minisztérium idéntől vezette be a II., IV. és VI. osztályos diákok tudásszintjének országos felmérését. Ez a megszokott tesztelési rendszer szerint történik. A gyermekeknek románból, matematikából, illetve anyanyelvből kell bizonyítaniuk, hogy elsajátították a koruknak megfelelő alapismereteket. A teszten elért eredményt nem vezetik be az osztálynaplóba, és gyakorlatilag csupán arra jó, hogy a szülők, pedagógusok, de maga a gyermek is szembesüljön reális tudásszintjével. – Ezen felül úgy gondolom, a minisztérium a tanterv és a tankönyvek anyagának módosításában is hasznosítani fogja az országos teszten elért eredményeket. Hiszen itt derül majd ki, hogy melyek azok az elvárások, amiknek esetleg a gyermekek nagy része képtelen megfelelni, milyen fejezetekre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, hosszabb tanulmányozási időt beépíteni – magyarázza Szabó Ildikó, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum negyedik osztályának tanítója.

Az osztálya által tegnap reggel megírt felmérés tételeit azonban csak érintőlegesen tudta értékelni. – Más pedagógus ügyelt fel az osztályra. Úgyhogy csak meséltek a gyermekek a tételekről. Számukra nem volt semmi meglepetés. A minisztérium már hónapokkal korábban feltöltötte a teszttípusokat a világhálóra és a jelek szerint a mai tételek tökéletesen illeszkedtek ebbe a sémába. A lényeg itt a szövegértésen van. Egy közepes hosszúságú szöveget kell a gyermekeknek elolvasniuk, értelmezniük és ennek alapján kell felismerni, tömören jellemezni a szereplőket, időrendi sorrendbe állítani a cselekményre vonatkozó mondatokat. Általában fogalomtársítást vagy nagyon rövid választ kérnek. Csupán a tesztkérdések végén van esetleg egy kreativitást, több mondatos fogalmazást igénylő feladat – ismerteti a román és magyar tételek szerkezetét a tanítónő. Számtanból a negyedikeseknek a négy alapművelet jó ismeretére, és a logikai gondolkodásra alapulnak a tételek. A kidolgozási idő II. osztályban 25 perc, IV. és VI. osztályban 60 perc. Valamennyi korosztálynál románból külön tételt dolgoztak ki a kisebbségi oktatásban részesülő diákok számára.

Az első megmérettetésen tegnap délelőtt a negyedikesek estek át, akik román tudásukat kellett bizonyítsák. Ma számtanból tesztelik őket, holnap pedig magyar nyelvből.

A másodikosok június 2–4. között esnek át az országos felmérésen, a hatodikosok pedig június 5–6-án.

Hunyad megyében összesen 11 167 általános iskolai kisdiák vesz részt a tesztelésen. Tegnap a Téglás Gábor Elméleti Líceumban 35 negyedikes vizsgázott. Eredményeiket jövő héten értékeli ki a tanítónő szülői értekezlet keretében. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu