Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 18., 18.56
Beszélgetés ERDŐS BÁLINT szintyei polgármesterrel

Szűkös anyagi keretből is fejleszteni a településeket

Írta: Balta János
2019. június 04., 17.48 Kedd / Arad

Erdős Bálinttal, az Ágyát és Szapályligetet is magába foglaló Szintye Község polgármesterével az elmúlt évi adminisztratív tevékenységet értékeljük, illetve most már a községi költségvetés tudatában, az idei terveket, elképzeléseket vesszük számba.

 

Polgármester úr, a község három településének a szemszögéből milyennek tekinthető az elmúlt év?

– A tavalyi költségvetésünk a fele volt az ideinek, ezért eléggé szűkösen gazdálkodhattunk. Ennek ellenére, sikerült kiviteleznünk az utcaaszfaltozási projektünket, ami településenként nagyjából 2-2, tehát összesen 6 kilométernyi utca aszfaltburkolattal történt bevonását jelentette. Ezenkívül, az utcavégeket pályázaton kívül, saját költségvetésből tudtuk befejezni. Ugyanakkor pályázatot készítettünk egy multifunkcionális markológépnek a beszerzése érdekében. A 337 ezer lej értékű pályázat benyújtása, az elfogadtatása a végéhez közeledik, ezért reméljük, még idén használatba vehetjük a jelzett erőgépet, ami nagyban megkönnyíti a három településen a közterületek karbantartását, illetve télen a községi utakon a hó eltakarítását. Ugyancsak tavaly pályázatot nyertünk a községi közvilágítás korszerűsítésére. A több mint 406 ezer lej értékű fejlesztéssel ezúttal Szintye település közvilágításának a korszerűsítését kívánjuk befejezni. Sajnos, egyelőre nem nyertünk elég pénzt ahhoz, hogy mindhárom településen LED-es világítótesteket szerelhessünk fel, ugyanis a megszerzett összeg az ágyai közvilágításra sok lett volna, a szapáryligetire viszont kevés. Természetesen, amint a községközpont közvilágításának a korszerűsítése befejeződik, ugyancsak pályázati forrásból óhajtjuk korszerűsíteni Ágya és Szapáryliget közvilágításának a korszerűsítést is. Addig is a Szintyéről leszerelendő gazdaságos égőkkel feljavítjuk a másik két település közvilágítását.

– Van-e valamilyen, a községbeli polgárok életét zavaró tényező?

– Annak nevezném a községbeli ivóvízhelyzetet. Mert ugye néhány évvel ezelőtt a község mindhárom települése rácsatlakozott a Kisjenői Vízüzem hálózatára. A vízüzem viszont időközben feloszlott, ami azt jelenti, kapunk ugyan ivóvizet, amit ki kell fizetnünk, ráadásul az összes karbantartási, üzemeltetési költség minket terhel. Ez számunkra azért előnytelen, mert nekünk a Kisjenőn alkalmazott díjszabások szerint adják a vizet. Vagyis nálunk az ivóvíz drágább lesz, hiszen az árát terhelik az itteni karbantartási, üzemeltetési költségek is. Ennek a hivatalossá tételéhez nekünk is gazdasági társaságot kellett alakítanunk, amelyen keresztül hivatalosan zajlik a szolgáltatás. Az említett okok miatt emelnünk kell az ivóvíz árát, ami 4,25-4,75 lej köbméterenkénti érték között fog mozogni. Másik gondunk a szennyvízlefolyó, aminek a megépítésére tavaly aláírtuk a finanszírozási szerződést, időközben azonban megváltoztak az értékviszonyok, a minimálbér és az euró árfolyama között, ezért az adott pénzügyi keret mellett egyetlen cég sem vállalta a kivitelezési munkálatokat. Az egészet újra kellett számítani. Ez azt jelenti: Ágyán az adott pénzből megépül a víztisztító állomás, az oda vezető köves utat önerőből megépítettük és a szűkös pénzkeret közepette egyelőre Szintyén indul meg a csatornarendszer megépítése, de reménykedünk a másik két településen történő folytatásban. Ezzel párhuzamosan, a szapáryligeti óvoda-felújítási projektjével hosszú munka után jutottunk el a kivitelezői versenytárgyalásig. Ennek a teljes összege 908 040 lej. Ugyanakkor az ágyai egykori községházát, a jelenlegi orvosi rendelő épületét is teljesen felújítjuk, belső módosításokat hajtunk végre rajta mintegy 150 ezer lej értékben. Ezenkívül a szintyei kultúrotthon felújítását a megyei tanácstól kapott támogatással végezzük el. Tavaly kormánytámogatással mintegy 628 ezer lej ráfordítással befejeződött az ágyai kultúrotthon teljes felújítása, korszerűsítése. Ezzel párhuzamosan Szintye és Szapáriliget központjaiban térkővel kirakott járdákat és autóparkolókat építettünk. Hasonló munkálatokat idén tervezünk Ágyán is, de a térkővel történő burkolást megnehezítette a kormányrendelet, miszerint a térkövezésre is projektet kell készíteni, ami azonban elviszi a költségeknek a 40%-át, vagyis annyival kevesebb járdát lehet adott összegből térkővel burkolni. Mivel az aszfaltos utat ott még nem vettük át, újabb beruházást csakis a hivatalos átvétel után lehet kezdeményezni. Tehát Ágyán idén szándékozunk járdákat térkövezni, illetve autóparkolót építeni az iskola és a kultúrház előtt. Mind Ágyán, mind Szapáryligeten térfigyelő kamerákat szereltünk fel közel 50 ezer lej beruházással, ugyancsak tavaly 46 ezer lej ráfordítással befejeztük az ágyai ravatalozó építését. Kilátástalannak tűnő gondunk a községben a szemételszállítás.

– A községbeli kulturális életre jut-e idén pénz?

– Az Arad Megyei Kulturális Központtól a községbeli civilszervezetek 30 ezer lej támogatást kaptak, ami fele-fele arányban oszlik meg, ugyanis Ágyán június 29-én kerül sor a néptánctalálkozó, illetve szeptemberben Szapáryligeten kerül sor hasonló, egész napos programra. Augusztus 20-ra meghívást kaptunk Békésre, ahol már fellépett az ágyai Tőzike néptánccsoport.

– Hogy állnak a testvértelepülési kapcsolatok kiépítésével?

– Attól tartok, hogy ezzel kicsit elkéstünk, de azzal próbálunk gazdálkodni, amink van…

– Köszönöm szépen a beszélgetést.

– Én köszönöm a lehetőséget.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu