Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 03.18
Főhajtás a Győrödi úti obeliszknél

„Szükségünk van egy napra, amikor egymásra találhatunk”

Írta: Pataki Zoltán
2019. március 14., 18.16 Csütörtök / Temes

A magyar forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján, a temesvári megemlékezések sorát, a sok éves hagyomány szerint március 14-én a Győrödi úti obeliszknél megtartott koszorúzási ünnepség nyitotta meg. A Bartók Béla Elméleti Líceum diákjai, a Temesvári Magyar Nyugdíjasok Klubja és a Győrödi RMDSZ közös megemlékezésén ünnepi beszédet mondott Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes Megyei Szervezetének elnöke és Váncsa Csaba, a Millenniumi templom káplánja. Díszőrséget állt az emlékműnél a Losonczy István Hagyományőrző Egyesület két apró tagja, József és Dani.

Az 1848-as szabadságharcos hősökről megemlékező gyárvárosi és győrödi magyarokat, kisiskolásokat és nyugdíjasokat Pál Krisztina tanítónő köszöntötte. „Amikor március 15-én kitűzzük a kokárdát, valójában 1848 újra és újra megszületik az időben. Hogy mit jelent számunkra a magyar forradalmárok elszántsága, bátorsága? Követendő példát elsősorban és kötelességet. Kötelesek vagyunk mi mindannyian, szülők, pedagógusok, lelkészek, politikusok, civilek, hogy együtt munkálkodjunk a magyar közösségünk megmaradásáért, gyermekeink és fiataljaink jövőjéért, édes anyanyelvünk ápolásáért” – mondta Pál Krisztina.

Ünnepi beszédében Marossy Zoltán Temes megyei RMDSZ-elnök arról beszélt, hogy március 15-e minden magyarnak ünnep, bárhol a világon, Alaszkától Ausztráliáig és Dél-Afrikától Észak Európáig. Nekünk, temesváriaknak március 15. jó alkalom a találkozásra. „Kell hogy legyen egy olyan nap, amikor felekezettől, életkortól, sőt, otthon beszélt nyelvtől függetlenül egymásra találhatunk, és ezek közül az első számú alkalom március 15-e” – mondta Marossy Zoltán. „Szükségünk van egy napra, amikor egymásra találunk, amikor elgondolkozunk azon, hogy miért vagyunk a világon, hogy miért kellene magyarként érezni, magyar nyelvet beszélni, magyar kultúrát művelni. A lényeg az, hogy együtt legyünk, egybe legyünk, mert ha szétforgácsolódunk, mindenféle sértődöttség, önzés, harag egyéni érdek alapján, akkor minket egyszerűen félresöpörnek” – mondta Marossy Zoltán, aki külön megköszönte a nyugdíjasklub tagjainak, hogy megtisztítják, rendben tartják, ha kell, felújítják a győrödi emlékművet, és megköszönte mindazoknak, akik ápolják ezt a szép hagyományt. „Ápoljuk, ami a miénk és örüljünk annak, hogy van, mit ápolni” – mondta befejezésül Marossy Zoltán.

Váncsa Csaba, a gyárvárosi Milleniumi templom káplánja arra kérte az egybegyűlteket, hogy az 1848-as fiatalokra, hőseinkre emlékezve imádkozzanak értük, megköszönve, amit értünk tettek, imádkozzanak népünkért és a magyar jövőért. A győrödi megemlékezés a Bartók Béla Líceum II. osztályosainak rövid és tartásos ünnepi műsorával folytatódott, akik Pál Krisztina tanítónő vezetésével Petőfi-verseket szavaltak és Kossuth-nótákat énekeltek. A magyar nyugdíjasklub tagja, Tasi Tibor nagy átéléssel szavalta el Petőfi Sándor 1848, te csillag című versét. A koszorúzás rendhagyó módon a kisiskolások főhajtásával kezdődött, akik saját készítésű nemzeti színű kitűzőiket helyezték el a honvéd emlékmű talapzatánál. A győrődi obeliszket megkoszorúzták a Temes Megyei és a Győrödi RMDSZ, a Bartók Béla Elméleti Líceum és a Temesvári Magyar Nyugdíjasok Klubjának képviselői. A méltóságteljes ünnepség nemzeti imánk eléneklésével zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu