Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 04.17
Uniós finanszírozású felzárkóztatási program

Tantermi oktatással pótolják a hiányosságokat

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. március 22., 17.44 Hétfõ / Hunyad

Igaz ugyan, hogy egyelőre az ország számos iskolájában online oktatás folyik, a tanügyminisztérium uniós finanszírozással osztálytermi jelenléttel zajló felzárkóztató programot indított azon diákok számára, akik a járvány idején lemaradtak a tanulásban. Az Iskola iskola után néven meghirdetett programról dr. Máté Márta, Hunyad megyei főtanfelügyelő-helyettest kérdeztük.

 

– Ez a program az elemi és általános iskolásoknak szól, nevezetesen azoknak a diákoknak, akik az elmúlt hónapokban egyáltalán nem vagy csak kis mértékben tudtak részt venni az online oktatásban, illetve az otthoni tanulás során lemaradtak és szemtől-szembe történő felzárkóztatásra szorulnak. A program alkalmazási módszertana február végén jelent meg a Hivatalos Közlönyben, Hunyad megyében március elejétől el is indítottuk. Összesen 2952 helyet hirdettünk meg és erre az első héten 2709 kérelem érkezett. A megye 91 iskolájából 55 tanintézményben indították el a felzárkóztató programot.

– Hogyan zajlik ez gyakorlatilag? Hiszen számos iskolában pillanatnyilag is vörös forgatókönyv szerint tanítanak.

– A vörös forgatókönyv nem zárja ki e program gyakorlatba ültetését. Minden iskola szabad kezet kapott a felzárkóztatás megszervezésére, ami azt jelenti, hogy a szülők és a pedagógusok közös megegyezés alapján állítják össze a program órarendjét. Egy diák havonta 20 órán vehet részt, illetve ez a javasolt óraszám. Hogy az adott iskola ezeket napi felosztásban tartja vagy tömbösítik heti egy-két alkalomra, esetleg szombatra, azt mindenki maga dönti el. A lényeg, hogy ezek az órák a tantermekben zajlanak, fizikai részvétellel, még akkor is, ha vörös forgatókönyv szerint tanulnak a diákok. Csak ott kell ideiglenesen megszakítani a felzárkóztató programot, ahol 6 ezrelék fölé emelkedik a járványmutató.

– De egészségbiztonsági szempontból mi a különbség a délelőtti és délutáni oktatás között? Miért nem járhatnak mondjuk a hatodikosok délelőtt iskolába, de részt vehetnek a délutáni felzárkóztatásban?

– A program keretében 12 fős csoportok kialakítását javasolják. Ilyen létszám mellett megoldható a biztonságos távolságtartás. És a gyakorlatban a legtöbb csoport ennél is kisebb létszámú lesz.

– Ki jelentkezhet ezekre a kisegítő órákra? Csak azok a diákok, akik nem vettek részt az online oktatásban? És hogyan lehet őket elérni? Hiszen sokan nem a digitális eszköz hiánya miatt maradt ki az oktatásból, hanem sokkal inkább nemtörődömség okán...

– Elsősorban azoknak szól ez a program, akik nem vettek részt az online oktatásban. De azoknak is, akik ugyan részt vettek, de lemaradtak a tanulásban, megbuktak az első félévben vagy nagyon visszaesett a tanulmányi eredményük. Volt már jelzés iskolaigazgatók részéről, hogy néhány diákot nem sikerül elérni. De meg kell próbálni megoldást találni ezekre a helyzetekre is. Tudatosítani kell a diákokban, hogy ezek az órák egészen másképp zajlanak, mint a hagyományos tanórák. Itt a pedagógusok megpróbálnak az egyéni hiányosságokra figyelni, és alapjában olyan kompetenciákat fejleszteni, melyek segítséget nyújtanak a szóbeli és írott kommunikációban, az alapvető gyakorlati készségekben, hogy a diákok boldogulni tudjanak a mindennapi életben.

– Hogyan fogadták ezt a programot a tanárok, tanítók? Hiszen havi 20 óra érezhető többletmunkát jelent...

– Kétségtelenül többletmunka. Nem is kevés. De a meghirdetett program szerint bruttó 100 lej jár egy ilyen óráért a tanárnak. Ez azért nem kis összeg. Tehát az anyagi motiváció megvan. És Hunyad megyében nem is jelentett gondot a tanerők biztosítása.

– Milyen időtartamra terjed ki a felzárkóztatás?

– Alapjában erre a tanévre. Beleértve a vakációt is. Az már mindenki számára világos, hogy az online oktatással telt hónapok hiányosságait valamikor pótolni kell fizikai részvétellel zajló tanítással. Azoknál a diákoknál, ahol komolyabb lemaradások vannak, már most ezzel a programmal elkezdtük a felzárkóztatást.

– A megye magyar tannyelvű iskolája, tagozatai hogyan viszonyulnak ehhez a lehetőséghez?

– Pozitívan. Valamennyi tagozatunk nyitott a programra. A Téglás Gábor Elméleti Líceumban két csoportot szerveznek, Petrozsényban is beindult már egy csoport. Ott ahol alapítványnál nevelkedő gyermekek vannak, különösen hatékony lehet ez a felzárkóztatás. A program továbbra is nyitott, ha valahol igény mutatkozik, igyekszünk támogatni a csoport megszervezését, illetve egy-egy diák bekapcsolódását. Ez azonban nagymértékben függ az iskola vezetőségétől. Ha felismerik a kínálkozó lehetőséget és a pedagógusok, a szülők bíznak a program hatékonyságában, akkor véleményem szerint szép eredményeket tudunk elérni.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu