Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 09.42
Role-muzsika a tanév- és jubileumi esztendő nyitóünnepségén

Tanulással Isten útján

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. szeptember 11., 17.47 Szerda / Hunyad

Nem csupán a tanévet, de a dévai Szent Antal-templom jubileumi esztendejét is megnyitották szeptember 7–8-án, a csíkszeredai Role Zenekar dévai koncertjével, illetve a Böjte Csaba OFM és Főcze Bonaventúra OFM, dévai plébános által celebrált ünnepi szentmisével.

Az 1987-ben alapított csíkszeredai Role Zenekar első ízben muzsikált szombat este a dévai magyar közösségnek. – A Szent Ferenc Alapítványnál már korábban is megfordultunk, de itt, a dévai Szent Antal-templomban először zenélünk. Nagy örömmel hoztuk el Ady, József Attila verseit, a 390 évvel ezelőtt született Kájoni János ferences szerzetes műveit és természetesen a népdalokat, melyeket ugyan szintén rockos hangszerelésben szólaltatunk meg, gondosan őrizzük a ritmikájukat, a szöveget, a dallamot. Nagyon figyelünk arra, hogy ne törjük kerékbe egy-egy dal lényegét, hanem sajátos hangszereléssel inkább egy kicsit megcsillogtassuk azt – fogalmazott Sántha Zsuzsanna, a zenekar egyik énekese. A koncert idején, Nagy Tivadar zenekarvezető avatta be a közönséget a Role és az általuk megszólaltatott szerzők világába. A mélyebb átélés kedvéért itt-ott egy-egy közös éneklést is beiktattak. A lelkes dévai hallgatóság nem csupán a népdalokat énekelte szívesen, de József Attila Ódájába is örömmel bekapcsolódott. – A mai repertoárt természetesen igyekeztünk a templomi helyszínhez igazítani. Vendéglátóink azt kérték, hogy a Magyarnak lenni jó című dalunk mindenképp szerepeljen a mai műsorban, és igazából e köré építettük a teljes előadást. Valójában az egész munkásságunk erről szól, hogy magyarnak lenni jó. Mindig megpróbáljuk elővenni az értékeinket mind a költészetből, mind a Kájoni dalokat és kicsit átformáljuk, de csak annyira, hogy ne veszítsenek az értékeikből és át tudjuk adni őket a mai közönségnek – fogalmazott Sántha Zsuzsanna.

A szombat esti koncerten a közönség kérte többszörös ráadásra végül a régi székely himnusz eléneklésével sikerült pontot tenni. Fr. Főcze Bonaventúra plébános hálásan köszönte a Role Zenekar szolgálatát, és máris újabb meghívást intézett feléjük. – Déván 1936-ban P. Varga Ireneusz OFM irányításával, a helybeliek önzetlen adakozásával és kétkezi munkájával kezdik el építeni a templomot, melyet Páduai Szent Antal oltalmába ajánlanak. A templom 1940-ben készül el. Jövőre a 80 éves jubileumán, a búcsúünnep alkalmával, június 14-én szeretnénk ünnepélyesen felszentelni az addig kívül-belül megújuló templomot. A jubileumi esztendőt a Role Zenekar koncertje nyitotta meg és a következő hónapokban rendszeresen szervezünk hiterősítő kulturális rendezvényeket, hogy lelkiekben is felkészüljünk a jövő évi ünnepre. A rendezvények alkalmával begyűlő adományokat a templom külső-belső felújítására fordítjuk. A június 14-i ünnepi alkalomra pedig már most szeretettel meghívom Dévára a Role Zenekart – fordult a zenészekhez fr. Főcze Bonaventúra plébános.

A Role Zenekar vasárnap, a tanévnyitó szentmisén még egy gazdag ráadással örvendeztette meg a dévaikat, a 390 évvel ezelőtt született polihisztor ferences szerzetes, Kájoni János dalaiból szólaltatva meg néhányat.  Kájoni János nem csupán orgonistaként, énekszerzőként, a Kájoni Kódex alkotójaként, könyvkiadóként, nyomdászként, botanikusként alkotott nagyot, de jelentős szerepet vállalt az 1661-es török pusztítás során tönkretett csíksomlyói ferences iskola újjáépítésében is – ismertette a tudós szerzetes munkásságát Böjte Csaba OFM, aki a tanévnyitó szentmisén elhangzó beszédében a kitartó tanulásra biztatta a közössé apraját-nagyját, hangsúlyozva: maga Krisztus is azt kérte tanítványaitól, hogy menjenek és tanítsanak minden népeket. Nem jótékonykodásra, alamizsnaosztásra, csodatevésre küldi őket, hanem oktatni, nevelni a népet, hogy megismerhessék Isten nagyságát. Csaba testvér nem csupán a diákokat buzdította tanulásra, de a felnőtteket, szülőket tanítókat is. Hiszen nem elég, ha a pálya széléről szurkolunk a gyermekeknek, merjünk beállni a játékba, jó példát mutatni, saját szakmánkban is folyamatosan képezve magunkat. Máté Bence világhírű természetfotós, illetve Puskás Ferenc labdarugó életéből vett konkrét példákkal mutatott rá arra: a nagy emberek is úgy váltak naggyá, hogy keményen dolgoztak ezért.  Ellenpéldaként említette a szegedi Csillag fegyházat, ahol egy-egy elítéltre átlagosan közel 12 évnyi börtön jut, ám az általuk végzett tanulmányok átlagosan 6 év körül mozognak.  Minden bizonnyal, ha többet tanulnának, ha vállalnák a küzdelmet céljaik megvalósításáért, kevesebben lennének a fegyházak celláiban – fogalmazott a szerzetes. Kisboldogasszony ünnepe lévén, Csaba testvér Máriát is példaként állította hallgatósága elé. – A tudósok bebizonyították, hogy a Magnificat valóban Mária verse. Ennek sorai viszont mind egy szálig fellelhetők az Ószövetség különböző fejezeteiben, illetve a Zsoltárokban. Ez azt jelenti: a zsenge korú Mária jól ismerte az írásokat – mondta Böjte Csaba, kitartó munkában, áldásokban gazdag tanévet kívánva a diákoknak, nevelőknek, szülőknek, tanároknak.

Az ünnepi alkalmon került kiosztásra az Emberi Erőforrások Minisztériuma adományozta Pedagógus Szolgálati Emlékérem, melyet Csatlós Zsófia, az RMPSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke nyújtott át az idén nyugdíjba vonult Szabó Ildikó tanítónőnek és Sáfár Csaba testnevelési tanárnak. Mindketten több mint 25 esztendeig végezték hittel, odaadással az oktatói, nevelői munkát. 

A díjazást és a szentmisét záró áldást követően fr. Főcze Bonaventúra plébános egy-egy jegyzetfüzettel ajándékozta meg az összes jelenlévő diákot, pedagógust, hogy az új tanévben lejegyezhessék gondolataikat, terveiket, melyekkel egymást segíthetik az oktatás, tanulás útján.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu