Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. szeptember 24., 17.22
Tizenötödik tanévnyitó a Téglás Gábor Elméleti Líceumban

Tanulni jó!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. szeptember 09., 17.43 Hétfõ / Hunyad

A hétvégi szentmisén és istentiszteleten megfogalmazott gondolatokra épült hétfő délelőtt a Téglás Gábor Elméleti Líceum hivatalos tanévnyitó ünnepsége.

Szász-Barra Zsófia kisebbségi és informatikai tanfelügyelő Rátoni Csaba lelkipásztor szavait idézve biztatta pedagógustársait, hogy gyermeki nyitottsággal forduljanak diákjaik felé, igyekezzenek játékos megközelítéssel felkelteni érdeklődésüket a nyelvek, tudományok iránt. Hiszen aki diákként megismeri az új dolgok felfedezésének örömét, vállalja ezért a munkát, felnőttként is bátran áll a kihívások elé, keresve az új lehetőségeket, új megoldásokat – utalt Csíkszentmihályi Mihály, Széchenyi-díjas pszichológus tanácsára a tanfelügyelő.

A tanévnyitó ünnepség fénypontját ezúttal is a 18 előkészítős kisdiák bevonulása, diákká avatása jelentette, amikor elsős társaik néhány kedves vers kíséretében átadták nekik az iskola nyakkendőjét.

Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató Böjte Csaba ferences atya hétvégén elhangzott beszédére utalva, arra szólította fel a diákokat, hogy ne hátráljanak meg a kihívások elöl, hiszen a pedagógusok munkája is csak úgy hozhatja meg gyümölcsét, ha szavaik nyitott fülekre találnak, és a diákok kitartó tanulással szilárdítják meg az iskolában szerzett tudásukat. Csaba testvér rengeteg példával támasztotta alá, hogy tanulni jó. Ha valaki tanul, akkor lesz belőle valaki, akkor felnéznek rá. Nem biztos, hogy mindenkinek matematikából kell csillognia, vagy történelemből. De fontos, hogy felfedezze adottságait, és azon a területen a legjobbat hozza ki magából. Ehhez nagyon sok munka kell, amihez minden diákunknak kitartást kívánok – fogalmazott az iskolaigazgató, rámutatva, az elmúlt tanév eredményei, a 81 százalékos siker az érettségin idénre is magasra helyezi a mércét. Elmondta továbbá: a Téglás Gábor Elméleti Líceum idén három rangos országos versenynek lesz a házigazdája, és ez is komoly kihívást jelent a tanintézmény teljes közössége számára.

Palkó Cecília, a dévai Szent Ferenc Alapítvány igazgatója, a nyári dévai hittantábor jelszavát idézte fel: Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok! és arra buzdította a diákságot, hogy teljes odaadással tegyék a jót, tanuljanak, dolgozzanak, mert csupán ez hozhatja meg számukra a sikert.

A siker megtapasztalásának öröméről beszélt Széll Lőrincz, a Hunyad megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője is, megemlítve, hogy idén újabb modern eszközök állnak a dévai magyar diákság rendelkezésére a hatékonyabb tanulás segítésére. A Dream Your Way Egyesület révén, a Bethlen Gábor Alap támogatásával három okostáblát sikerült beszereznünk az iskolának, továbbá a Communitas Alapítvány támogatásával fejlesztő társasjátékok is segítik majd a délutáni foglalkozások eredményességét.

Borsai Zoltán, a Kőműves Kelemen Szülői Bizottság elnöke lelkesítő szavakkal fordult a diákokhoz, majd Balogh-Botár Károly Csaba igazgatóhelyettes ismertette röviden azt a széleskörű fejlesztést, amelyet idén nyáron eszközöltek az iskolában a színvonalasabb oktatás érdekében. Mindenekelőtt megemlítette a Magyar Kormány óvodafejlesztő programjának keretében történt óvodafelújítást, illetve az elemista kisdiákok számára kínálkozó ingyenes délutáni foglalkozást. Továbbá bejelentette: az iskolabuszok idén is rendszeresen hozzák majd a környékbeli diákokat iskolába. 

A tanévnyitót a hagyományhoz híven a történelmi egyházak lelkipásztorainak imája, áldása zárta. Fr. Főcze Bonaventúra plébános és Rátoni Csaba református lelkész rövid felszólalást követően Isten áldását kérte az új tanévben a diákságra, oktatókra, szülőkre, hogy mindenki a maga területén helytállva megvalósíthassa kitűzött céljait és sikerrel zárja majd az idei tanévet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu