Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. május 28., 17.53
Aradi Magyar Napok

Tartalmas családi hétvége

Írta: Takáts D. Ágnes
2019. szeptember 29., 18.57 Vasárnap / Arad

Jónak bizonyult az eddigi, megszokott helyszín megváltoztatása a szervezők részéről. Akik az elmúlt hétvégén ellátogattak a Megbékélési parkba, saját szemükkel láthatták és tapasztalhatták ennek előnyeit.

Az Arad Megyei RMDSZ szervezte programsorozat péntek délutántól kiköltözött a térre, ahol szombaton egész napos szórakozási lehetőségek várták az érdeklődőket. A rendelkezésre álló területet remekül „berendezték” a szervezők, a látogatók pedig elfoglalták, belakták, ki-ki a maga igénye szerint.

A tér egyik sarka a gyermekeké volt, akik a Budakesziről érkezett Kenderkóc Népi Játszóházban számtalan játék közül válogathattak. A családi vállalkozásként működő játszóházban a kreatív, ügyes kezű gyermekek készíthettek bőrből ízléses karkötőket, pénztárcát stb., magokból szép képeket, csuhéból különböző érdekességeket, és gyöngyöt is fűzhettek – kinek mihez volt kedve.

Aki megunta az asztalnál üldögélve végezhető foglalkozásokat, az minden bizonnyal az ügyességi játékok közt megtalálta a magának megfelelőt. Ki lehetett próbálni a gólyalábon járást, páros síelést, különböző egyensúlyozó játékokat, hordólovaglást, az óriás malom társasjátékot, ahol egy 16 négyzetméteres táblán a gyerekek maguk viszik a zsákbábukat, és sok egyéb mozgás- és koncentrációfejlesztő népi játékot, melyeknél nemcsak ügyességnek, hanem a kitartásnak és a türelemnek is fontos szerep jut.

A kislányok körében nagyon népszerű volt a helyszínen méretarányos elemekkel berendezett népi babakonyha és mosoda. A konyha volt egy kerekes kút, ahol a gyerekek egy mosóteknőben ruhákat moshattak, amiket a kút körül felállított kis fakerítésre teregethettek ki.

A lisztes játszóban a gyermekek a kenyérkészítés folyamatát játszhatták el az aratástól a kenyérsütésig, megismerték és kipróbálhatták a szakajtót, a lisztszitát, dagasztóteknőt, mindazokat az eszközöket, melyeket a kenyérsütéshez használnak.

Szombaton délben, pontban 12 órakor a Szabadság-szobor előtt elkezdődött a bábszínház. A kolozsvári Keljfeljancsi Komédiás Kampánia János Vitéz történetét hozta el a gyermekeknek Demeter Ferencz tolmácsolásában. A remek, zenével, bábokkal, színészi játékokkal tűzdelt előadás nem csak a gyermekek tetszését nyerte el.

A téren helyet kapott még Kádár Ferkó múltidéző fotószínháza, mely szintén népszerűnek bizonyult, ezt leginkább a felnőttek, családok, baráti társaságok, szerelmes párok vették igénybe. A múltidéző képes háttér előtt korhű ruhákba bújva elkészült fényképek a 100 évvel ezelőtti idők hangulatát hozzák. A fotózkodók a helyszínen kézbe is kapták a fényképeket.

A tér másik felét a lacikonyhák, sörsátrak, kézműves termékeket és különböző csecsebecséket kínáló kuckók foglalták el.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu