Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 00.20

Távoktatás televízióban és interneten

Írta: Takáts D. Ágnes
2020. március 16., 15.11 Hétfõ / Arad

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében az oktatást a tanintézményekben ugyan felfüggesztették, ez viszont nem jelenti azt, hogy a diákoknak nincs lehetőségük felzárkózni a tananyaggal, gyakorolni az oktatást. Bár az idei érettségi szimulálást és a nyolcadik osztályosok képességeinek próbavizsgáját egyelőre elhalasztották, március 16-tól kezdődően a televízió és az internet segítségével készülhetnek az érettségire, illetve a képességvizsgára a tanulók. Az oktatási tartalmakat a román közszolgálati televízió kettes csatornája (TVR2) sugározza.

A nyolcadik osztályos tanulók számára az órák a következő időpontokban zajlanak: 9 órától a román nyelv és irodalom, 9.30-tól matematika, a XII. osztályosoknak 15 órától román nyelv és irodalom, 15.30-tól matematika.

A XII. osztályosoknak heti két-két kurzust tartanak románból és matematikából, és egy-egy kurzust biológiából, kémiából, fizikából, történelemből és földrajzból. A tanfolyamok a TVR 2-n, az interneten, a TVR YouTube-csatornáján és a www.tvr.ro honlapon is követhetők.

A műsorok hétfőtől péntekig nézhetők. Monica Anisie tanügyminiszter arra kérte a tanárokat, hogy amíg az oktatás szünetel az iskolákban, a technika és az internet eszközei révén járuljanak hozzá a diákok tanulási folyamatához. A tanárok a CRED (Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi) nevű program infrastruktúráját felhasználva tölthetnek fel egy felhőbe oktatási tartalmakat, amelyeket minden tanár és tanuló elérhet.

A magyarországi M5-ös csatorna is segíteni szeretné az otthon tanuló diákok munkáját. Közleményük szerint március 16-tól minden hétköznap reggel 8.00-tól 14.30-ig (magyar idő szerint – szerk. megj.) a következő tematikájú műsorokkal készülnek: 8 órától 11 óráig az V–VIII. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben.

11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak. Itt a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéjét adják egymás után. 11.30-tól öt nyelven, 5–5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal.

12 órától a középiskolás korosztály számára sugároznak érettségi műsorokat. Magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem minden nap lesz, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal.

Az oktatási sáv hétköznap 14.30-kor végződik. A műsorok elérhetőek lesznek a www.mediaklikk.hu/digitalisoktatas oldalon is – áll az MTVA közleményében.

Az interneten számos honlapon lehet találni korosztálynak megfelelő tananyagokat, játékos feladatokat, vagy akár – leginkább óvodásoknak – szórakoztató, otthon játszható játékokat. Ezekből szedtünk össze néhányat a magyar anyanyelvű gyermekeknek: videotanar.hu (több tantárgy), khanacademy.org (angol), tudasbazis.sulinet.hu (minden tantárgy), matika.in (matematika), feladat.matematikam.hu (matematika), okosdoboz.hu (több tantárgy) stb.

A közösségi hálón indított Online otthonoktatás nevű csoporthoz is lehet csatlakozni. A csoport az otthoni online oktatás és otthoni online tanulás jó gyakorlatainak összegyűjtése érdekében jött létre.

„Programok, alkalmazások, online platformok, virtuális tantermek, digitális oktatással foglalkozó portálok, kiadványok, megoldások és kérdések: ezeket várják itt. És értelmes, konstruktív és pozitív légkörű beszélgetéseket. Mert minden rendben lesz, és addig is tanítunk és tanulunk a neten keresztül” – olvasható a csoport leírásában.

 

 

A Csiky Gergely Főgimnáziumban is online tanulnak

 

Spier Tünde igazgatónő elmondása szerint az iskola életében eddig is volt arra példa, hogy digitális formában küldtek diákoknak feladatot, leckét, most azonban ezt a módszert, ezt a fajta kapcsolattartást egy kicsit fel kell fejleszteni.

„Különböző online felületeken tartjuk a kapcsolatot diákjainkkal, ami úgy néz ki, hogy a tanárok elküldik nekik a leckét, a feladatot, a többi a diákon múlik. Én abban reménykedem, hogy mivel nem mehetnek sehová a szigorítások miatt, eljutnak arra a pontra, hogy ráveszik magukat az önálló tanulásra, utánanéznek, -olvasnak a leckéknek maguktól. Én ebben egyfajta előnyt, pozitívumot is látok. A hátránya az, hogy nem tudjuk úgy követni ezt a fajta tanulási folyamatot, mint amikor az iskolában személyesen zajlik a lecke leadása. Ennek a tanulásnak a hatékonysága attól függ, hogy a diákok mennyire veszik komolyan. Most az önálló munkára lesz szükség, tanárok irányításával. Én remélem, hogy ez fog működni, és hosszú távon nem lesz nagyon nagy hátrány belőle” – mondja az iskola igazgatónője.

Az előkészítő osztályosok beíratásának határidejét egyelőre elhalasztották, pontosabban online meg lehet tenni, de ha újraindul a rendszer, akkor majd személyesen kell azt érvényesíteni a tanintézményekben.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu