Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 07.23

Temesvári előadás az 1848–49-es forradalom aradi ereklyéiről

Írta: Pataki Zoltán
2019. október 27., 17.31 Vasárnap / Temes

2019. október 25-én a temesvári Új Ezredév Református Központban tartott előadást A ’48–49-es forradalom ereklyéi címmel dr. Zakar Péter szegedi történész. A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi rektorhelyettesét a Baráti esték sorozat házigazdája, dr. Bodó Barna mutatta be, aki megyei tanácsosként évekig gyümölcsöző együttműködést folytatott dr. Zakar Péterrel, a Csongrád Megyei Közgyűlés volt alelnökével.

Dr. Zakar Péter tíz esztendővel ezelőtt részt vett az Aradi Ereklyemúzeum megmaradt gyűjteményének feltárási és dokumentálási munkálataiban, amelynek során román és magyar szakemberek elkészítették a gyűjtemény teljes anyagát felölelő, kétnyelvű adatbázist, digitalizálták az aradi múzeumban őrzött dokumentumokat, ezáltal kutathatóvá tették ezt a páratlan értékű anyagot. „Amikor 2006-ban először nézhettük meg az aradi ereklyegyűjtemény megmaradt anyagát, veszélyeztetett állapotban levő, vizes dokumentumokat és más oda nem illő anyagokkal, pl. Sztálin szoborral összekevert 48–49-es ereklyéket találtunk a pincében” – mondta dr. Zakar Péter. „2009–2010-ben az aradi és a szegedi múzeum, valamint a budapesti Hadtörténeti Múzeum szakembereinek egy határ menti együttműködési pályázaton nyert 200 ezer eurós támogatással sikerült számba venni, konzerválni és a digitalizálás útján kutathatóvá tenni az ereklyegyűjteményt Budapesten, Szegeden és Aradon egyaránt”.

Az előadó vetített képek segítségével mutatta be az aradi ereklyegyűjtemény legérdekesebb darabjait, mint az 1848-as honvéd egyenruhák, a 29. honvéd zászlóalj zászlaja, Aulich Lajos szablyája, Kiss Ernő tálja és pálinkáskészlete, Vécsey Károly egyedi kitüntetése, Horváth József olajfestménye az aradi vértanúk kivégzéséről, az aradi Szabadság-szobor kismintája a Huszár Adolf készítette változatban, Görgei Artúrról készült korabeli fénykép és Dániel Béla főhadnagyról készült dagerrotípia, stb. A bemutatott relikviák kapcsán azt is megtudtuk, hogy miért volt kávébarna a honvédek atillája és azt is, hogy a XIX. század elején a pálinkát patikákban, gyógyszerként árúsították. „Az aradi ereklyegyűjtemény értékét növeli, hogy a tárgyak eredete igazolható, ismerjük az adományozók kilétét is, néhány kivétellel” – mondta dr. Zakar Péter, aki két érdekes szöveget, Kossuth Lajos kápolnai imáját és Damjanich imáját is bemutatta, megjegyezve: előbbiről kiderült, hogy nem is Kossuth írta a szövegét, Damjanich német nyelven írt imája viszont eredetiben előkerült az aradi ereklyegyűjtemény iratai között. Fordításban így hangzik: „Oltalmazd meg Mindenható az én különben is szerencsétlen hazámat a további veszedelemtől! Hajlítsad az uralkodó szívét kegyességre a hátramaradó bajtársak iránt, és vezéreld akaratát a népek javára!”. A különleges dokumentum kapcsán arról is szó esett, hogy az aradi vértanú tábornokok többsége, akik életüket adták a magyar szabadságért, nem beszélték a magyar nyelvet.

Az izgalmas előadás után dr. Zakar Péter a Nyugati Jelennek elmondta: az aradi ereklyemúzeumban jelenleg kiállított tárgyakat a román szakemberek válogatták össze, a magyarországi történészeknek ebbe nem volt beleszólásuk.

Végezetül a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese az aradi ereklyegyűjtemény katalógusának három példányával ajándékozta meg a házigazdákat, amelyek a tíz évvel ezelőtti határon átnyúló pályázat keretében készültek el román és angol nyelven.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu