Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 08.44
Déva 14 millió eurót kebelezett be

Terepszemle a POR-objektumoknál

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. június 18., 14.00 Szerda / Hunyad

Fúvószenekar fogadta tegnap reggel az uniós alapokból felújított dévai parkban a Nyugati Régiófejlesztési Ügynökség (ADR Vest) képviselőit.  Utóbbiak a sajtó kíséretében látogatták végig a Regionális Operacionális Program (POR) alapjaiból felújított objektumokat.

 

– Az ügynökség régiós szinten hirdette meg a körútját, melynek kettős célja van: egyrészt a terepen szemügyre venni az uniós pénzekből megvalósított objektumokat, másrészt a sajtó révén tudatosítani a lakosságban az európai támogatások mértékét, eredményét – fogalmazott Miruna Vitcu, az ADRV kommunikációs igazgatója.

A temesvári küldöttség, a helyi önkormányzatok, illetve a sajtó képviselőivel közösen látogatták meg tegnap az uniós alapokból rendbetett dévai városi parkot és környékét, a Decebal Nemzeti Kollégiumot, illetve a Nyugdíjas Önsegélyző Központot. Szászvároson pedig a Szamaritánusok Társasága által működtetett idősek otthonát.

A terepszemle reggel tíz órakor kezdődött a dévai városi parknál, melynek felújítása kereken 1 200 000 euróba került. – Megelégedéssel vettem szemügyre ezt a parkot, ahol a terveknek megfelelően úgy folyt a felújítási munkálat, hogy közben megőrződött a park jellege. Ellenben teljesen modern lett az infrastruktúra: megtörtént a park közművesítése, modern szökőkutat, filagóriát, térsakkot, játszóteret alakítottak ki. Így már tökéletesen beillene bármelyik nyugat-európai városba – mondta Miruna Vitcu.

A városvezetés természetesen kitett magáért: ez alkalomra külön koncertet rendelt a dévai zeneiskolásokból álló városi fúvószenekartól, és a térsakk bábui is előkerültek. Igaz, nem éppen ember nagyságúak, ahogyan azt korábban mesélték, de azért jó szórakozást kínálnak a park látogatóinak. Feltéve, hogy más, hétköznapibb alkalmakkor is felsorakoztatják őket a parkbeli sakktáblán.

Az ADR-V küldöttség látogatása a park körüli utcákon folytatódott, ahol szintén európai támogatással cserélték le a világítótesteket és az útburkolatot. Ez további 1,2 millió eurós keretből történt.

A Decebal Nemzeti Kollégium (hajdani királyi főreálgimnázium) felújítása szinte kétszer ennyibe került. A 2010 áprilisa és 2012 augusztusa között zajló munkálat során nem csupán a falak öltöttek új, friss arculatot, de a teljes víz- és áramhálózatot is felújították. Emellett 1227 modern didaktikai eszközt, 88 számításhechnikai berendezést és 143 sporteszközt vásárolhatott az iskola.

Külön sikersztoriként jelent meg a tegnapi objektumok sorában a dévai Nyugdíjasok Önsegélyző Központja, mely egy egyszerű hitelező pénztárból széleskörű orvosi ellátást és szociális szolgáltatásokat nyújtó központtá nőtte ki magát. Ehhez az EU 2,7 millió lejjel járult hozzá.

Hasonlóan eredményes projektnek bizonyult a Szászvárosi Szamaritánusok Társaságának öregotthona is, amelyet 2,9 millió lejes uniós támogatással építettek ki, és ahol 30 idős embernek tudnak méltó lakhatási körülményeket és teljes ellátást biztosítani.

Az ADR-V képviselői elégedetten nyilatkoztak a végiglátogatott objektumok kapcsán: – A 2007–2013-as költségvetési ciklusban a Régiós Operacionális Program alapjaiból 417,92 millió euró jutott a Nyugati Régiónak. Az ügynökséghez viszont 778 projektet nyújtottak be, amiből 365-öt hagytak jóvá. Ebből 338 már megvalósult vagy kivitelezése folyamatban van, 27 esetében szerződésbontásra került sor. Az életképes programok által elnyert uniós támogatás 502,56 millió euróra rúg, ami az eredeti keret 120%-át jelenti. Ebből Hunyad megye jócskán kivette a részét. Déva pedig élen jár, hiszen csupán a POR keretében 9 projektet adtak le, amelyből 6 meg is valósult, összesen 14,35 millió eurós támogatással – közölte az ADRV szóvivője.

Déván még folyamatban van az I. C. Brătianu tér kialakítása, ahol 200 helyes földalatti parkolót tervezünk és egy tágas köztér kiépítését. Erre már megkötöttük a szerződést az ügynökséggel, és jövő év végre meg kellene történjen a kivitelezés is – közölte Mihai Nica városmenedzser. Ami az új, 2014–2020-as költségvetési ciklust illeti, Déva önkormányzata jókora szeletet készül kikanyarítani belőle. – Végre elkészült az integrált városfejlesztési terv, amelynek megvalósításához minél több uniós támogatást szeretnénk megszerezni. Már készülnek a pályázatok a régi központ (Unirii tér) és a sétálóutca felújítására, a Decebal sugárút modernizálására, és természetesen uniós támogatással szeretnénk befejezni a belső vár restaurálását is – közölte Mihai Nica városmenedzser. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu