Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 06.15
Fent egyféleképpen, lent

Tilos, nem tilos, részben tilos

Írta: (onlinejelen), Takáts D. Ágnes
2020. október 14., 16.26 Szerda

Tilos az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken – közölte kedd esti sajtóértekezletén Raed Arafat államtitkár.

 

A templomi keresztelő, amin legtöbb 16 személy vehet részt, nem esik a tiltás hatálya alá – pontosított Arafat.

 

Az országos katasztrófavédelem vezetője kifejtette: azokon a településeken, ahol az új koronavírus-fertőzések 14 napra összesített száma ezer lakosra vetítve kisebb vagy egyenlő 1,5-tel, 50%-os kapacitással működhetnek a színházak, mozik és előadótermek, illetve az éttermek és kávézók.

 

„Ha a fertőzöttek száma ezer lakosra vetítve 1,5 és 3 között alakul, a fenti intézmények 30%-os kapacitással működhetnek, legkésőbb 23 óráig, amennyiben pedig meghaladja a 3-at, felfüggesztik ezek tevékenységét” – magyarázta az államtitkár.

 

3-as incidencia fölött a szálláshelyek csak saját vendégeiket szolgálhatják ki.

(Agerpres)

 

 

***

Mindez érthetőnek tűnik, ameddig el nem olvassuk az Arad Megyei Vészhelyzeti Bizottság szintén kedden meghozott döntéseit, amelyek ellentmondanak az országosaknak. Igaz, előbb a megyei született meg, majd este későn az országos. Most már csak azt kéne tudni, hogy melyik írja felül a másikat, hogy melyiket vegyük figyelembe. A logika szerint az országos a megyeit, de ki tudhatja… Persze az lenne a legjobb, ha ezek a bizottságok folyamatosan egyeztetnének, mielőtt olyan döntéseket hoznak, amelyek mindennapjainkat érintik, illetve működne közöttük egy minimális kommunikáció, ám úgy tűnik ez hasztalan elvárás. (Szerk. megj.)

 

És akkor lássuk, milyen korlátozásokat vezettek be megyei szinten.

 

 

Újabb szigorítások több településen

 

Az Arad Megyei Vészhelyzeti Bizottság (CJSU) hét eleji legújabb járványügyi helyzet felmérése következtében a megye több településén vezettek be újabb szigorításokat, mivel a koronavírus-fertőzések átlaga az elmúlt 14 napban meghaladta az 1,5 ezreléket.

Október 14-től tehát egyelőre hét napig bezárnak az éttermek, kávézók, kocsmák beltéri egységei Aradon, Kisjenőben (Chișineu-Criș), Kürtösön (Curtici), Nagyiratoson (Iratoşu), Fakerten (Livada), Székudvaron (Socodor), Simándon (Șimand), Tótváradon (Vărădia de Mureș), Halmágycsúcson (Vârfurile), Öthalmon (Vladimirescu) és Nagyzerénden (Zerind).

Kivételt képeznek ez alól a szállodákban, panziókban működő éttermek, kávézok, ezekben csak az ott megszállt vendégeket szolgálhatják ki. A teraszok továbbra is nyitva vannak, ételt viszont csak elvitelre (take away rendszer) adhatnak.

A prefektúra közleménye szerint az érintett településeken ugyancsak hét napra felfüggesztik a játéktermek, kaszinók működését, a fogadóirodák és a lottózók viszont nyitva maradnak. Ugyancsak bezárnak a színházak, mozik, koncerttermek, sporttermek, fitnessz- és edzőtermek, rendezvénytermek egészen október 20-án éjfélig.

A sornak itt még nincs vége: a korlátozás kiterjed a piacokra, az ócskapiacra, vásárokra – kivételt képeznek azok a részek, ahol zöldséget és gyümölcsöt árulnak.

A határozat értelmében október 14-től egész Arad megye területén kötelező az orrot, szájat teljesen eltakaró maszk helyes viselése a köztereken, az iskolák, közintézmények 100 méteres körzetében, a forgalmas utcákban, piacokon, minden olyan helyen, ahol várakozni kell, pl. a tömegközlekedési eszközök megállóiban, az istentiszteleteken/szentmiséken, a központi és Maros-parti gyalogos sétányokon, a bevásárlóközpontok parkolóiban – mindez reggel 6-tól éjfélig. Azt viszont nem szögezik le, hogy október 14-től meddig lesz ez érvényben.

 

 

***

Ember legyen a talpán, aki ebben az összevisszaságban kiigazodik. Mert ugye nem tudni, hogy az éppen ellenőrzést végző közeg mit vesz figyelembe: az országos vagy a megyei szabályokat… A színházak, mozik és előadótermek, illetve az éttermek és kávézók bezárnak, mert a fertőzöttek száma már meghaladja az 1,5/ezer lakost, vagy 30%-os kapacitással működhetnek, mert még nem érte el a 3 ezreléket? Szerdán délutánig a Megyei Vészhelyzeti Bizottság ez ügyben még nem vonta vissza vagy módosította keddi döntését. Így az érintett intézmények, cégek is csak találgathatják a hogyan továbbot. (Szerk. megj.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Magyar Európai / Csütörtök, 2020. október 15., 13.24 Válaszoljál rá!

Egész Európában a helyi szabályok szigorítással felülírhatják az országos szabályokat, de enyhítéssel nem.

Ezt kb mindenki tudja, mi olyan nehéz "szerk"-nek?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu