Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. szeptember 17., 09.16
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Tíz évet jósol Winkler

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. február 18., 13.00 Hétfõ / Hunyad

Kitartóan pozitív tendenciát jósol a román gazdaságnak Winkler Gyula, EU-parlamenti képviselő. Az általa 5 százalékosra becsült idei gazdasági növekedéshez azonban véleménye szerint nyitni kell a Távol-Kelet illetve Oroszország felé, és természetesen  a kormány fokozott figyelmet kell fordítson arra is, hogy elkerülje az idei választási év kampánycsapdáit: az állami támogatások felelőtlen osztogatását. Minderről szombaton, dévai sajtóértekezlete alkalmával nyilatkozott a képviselő.

Winkler Gyula, Európai parlamenti képviselő, két héten belül immár másodszor tért vissza, a román gazdaság idei kilátásainak elemzésére. Véleménye szerint idénre is legalább 5 százalékos növekedés várható a hazai gazdaság terén. Előrejelzésének hitelességét alátámasztandó, Winkler felemlegette tavaly januári „jóslatát”, amikor 7 milliárd felettire becsülte a 2007-es külföldi beruházások értékét Romániában. Ez be is jött, a Román Nemzeti Bank által közzétett gazdasági statisztikák szerint 7,069 milliárd eurós külföldi beruházást vonzott Románia az elmúlt évben. Ez az összeg még idén is tartható, hiszen az euro-övezet államaiban Romániaival szemben átlagosan már csak  alig 1,6% körüli a gazdasági növekedés és ez komoly előnyt jelent Romániának.

Winkler a gazdaság pozitív tendenciái között említette a külföldi beruházások, illetve a hazai export növekedését és szerkezeti átalakulását is. Állítása szerint az utóbbi két évben a mérleg nyelve a közepes és magas feldolgozottságú árúk irányába billent az exportot illetően, ami azt jelenti, hogy egyre inkább visszaszorul a kizárólag külföldi nyersanyagon alapuló, kizárólag szalagmunkát végző munkaerőre alapuló termelés, és egyre nagyobb mértékben vannak jelen az export-termékekben a hazai alapanyagú áruk.

A román gazdaságban viszont hosszú távon visszaüthet a szűk külföldi piac, amely kétharmadában az EU tagállamokra korlátozódik – fogalmazott Winkler. Nagyon fontos lenne a nyitás a távol-keleti országok, India, Kína felé.

– Meg kell találni azt a lehetőséget, hogy a román gazdaság és kereskedelem felkapcsolódjék azokhoz a globális övezetekhez, ahol magas a gazdasági fejlődés, Ázsiára, gondolok itt Indiára és Kínára, de nyílván rendezni kell gazdasági kapcsolatainkat Oroszországgal is, hiszen energetikai szempontból Moszkva Románia legfontosabb partnere – hangsúlyozta az EU-képviselő.

Mindez azonban nem egy-két hónapon belül fog megtörténni és a globális gazdasági tendenciákhoz való szerencsés felzárkózás esetében is Romániának még minimum egy évtizedre van szüksége ahhoz, hogy az európai uniós átlaghoz felzárkózhasson.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu