Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 11.48
Látvány, helyreállítás és konszolidáció a Vajdahunyadi várban

Tizenötödik századi freskó is előkerült

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. március 01., 17.45 Hétfõ / Hunyad

Az utóbbi hetekben látványos fotókat osztott meg közösségi oldalán a vajdahunyadi önkormányzat a Hunyadiak várának restaurálásáról. A munkálatokról Sorin Tincut, a vármúzeum megbízott igazgatóját kérdeztük.

 

– A 2017-ben elnyert 5 millió eurós projekt meglehetősen merésznek bizonyult. A teljes épület külső-belső helyreállítását felöleli. Kezdve az új kaputoronytól, a Hímes-tornyon, az Arany-házon, várkápolnán, Bethlen-szárnyon át a Zolyómi-szárnyig, illetve Nyebojsza-toronyig, lovagteremig, csigalépcsőig gyakorlatilag a teljes épület felújításra kerül, a belső udvarral, medveárokkal együtt. Hogy pontosan milyen százalékban készültek el a munkálatok, nem tudnám megmondani, mert eléggé szerteágazó a tevékenység: homlokzattakarítás, szerkezeti megerősítések, tetőcsere, belső terek restaurálása. Eddig elkészült a Bethlen-szárny, a Fehér-torony, a régi kaputorony, a Buzogány-torony, illetve a Zólyomi-szárny és a Nyebojsza-torony, illetve -folyosó szerkezeti munkálata. Utóbbiaknak épp a tetőszerkezetét javítják. És sikerült megtisztítani az épület főhomlokzatát. Reményeim szerint márciusban elkezdődik az Országház-terem belső helyreállítása is. Ehhez azonban el be kell fejezni a csigalépcső restaurálását, hogy a turistaútvonalat meg tudjuk szervezni.

– A restaurálás idején zárva lesz az Országgyűlés-terem?

– Természetesen. Ezért kell majd átszervezni a látogatói útvonalat. Pillanatnyilag a régi kaputorony, a Fehér-torony, a Hímes- és a Kapisztrány-torony van lezárva, mert ezeknek még javítás alatt áll a tetőszerkezete. A vár további része látogatható. Ellenben idén januártól kibővítettük a kínálatunkat. Az egységesített belépőjeggyel meg lehet látogatni a Huszárudvaron található épületeket is, illetve az itt berendezett Céhek házát és az őskort, ókort bemutató történelmi kiállítást. Ez utóbbi jelenleg a római korig terjed, de szeretnénk kibővíteni a kiállítás anyagát napjainkig, kivéve a középkort, amely a várban kerül majd bemutatásra. Úgy gondolom, a neandervölgyi ember bármennyire is érdekes jelenség, nem illik a gótikus termekbe. A huszárudvar kevésbé jellegzetes épületeiben azonban érdekes várostörténeti tárlatot lehet berendezni. Ez részben már megvan, és most egységes belépővel látogatható.

– A várban mikorra várható a középkort idéző kiállítás? A turisták gyakran említik, hogy bármennyire is szép a vajdahunyadi vár, kicsit hiányérzetet hagy a tény, hogy többnyire csak a falakat láthatják...

– Néhány kisebb kiállítást már berendeztünk. Egy átfogó, 15–17. századot illusztráló tárlatra azonban csak a jelenlegi projekt befejezése után nyílik alkalom. Szeretnénk majd ehhez is uniós finanszírozást nyerni, mint ahogy a vár környezetének (várárok, huszárudvar, várkert stb.) a helyreállítására is. Ehhez már készül az újabb pályázat az önkormányzatnál.

– Az eddigi restaurálási folyamat során meglepetések is születtek. Főleg a Fehér-torony tájékán...

– Igen, feltárták a Fehér-torony legalsó védőszintjét, amely valószínűleg a 19–20. századi restaurálások alkalmával telt fel törmelékkel. És szintén e torony utolsó szintjén akadtak a restaurátorok egy 15. századi freskóra.

– Ez meglehetősen furcsa, hiszen a Fehér-torony a Bethlen-kori, 17. századi építkezések része...

–Tulajdonképpen a Fehér-torony részben ráépült a régi kaputoronyra. Az említett freskó pedig ez utóbbi külső falán található.

– Mikortól lehet majd megtekinteni a freskót, melyről azt tartják, hogy a teljes hajdani homlokzatot díszítő falkép maradványa?

– Ezt még nem tudjuk pontosan. Valószínűleg ezt is konzerválni kell, mielőtt beépül a látogatási útvonalba. Egyelőre azonban a Mátyás-loggia freskóira koncentrálunk. Ez a Hunyadiak legendás eredet-történetét megjelenítő freskó-sorozat, amelynek restaurálása még a jelenlegi projekt része.

– Mikorra várható a munkálat befejezése?

– A kivitelezési határidő 2021. augusztus 31. Valószínűleg hosszabbításra lesz szükség. Ez azonban egy olyan átfogó munkálat, amely nemcsak látványt nyújt, de szakszerű helyreállítást és konszolidációt is jelent. A munkálatot pedig folytatni kell majd a vár környékével, ahhoz, hogy a vár turisztikai szempontból elnyerje a megfelelő arculatot.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kovacs Geza / Csütörtök, 2021. március 04., 06.05 Válaszoljál rá!

Szeretnék kapni anyagot a továbbiakban.Vagy akár Az én Váradom csoportba .Még iskolás koromban jártam ott,sajnos azóta sem sikerült !Köszönöm ...

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu