Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 17.26

Tízéves a Szövétnek

Írta: Balta János
2008. március 04., 17.00 Kedd / Arad

Tegnap este az arad-belvárosi református parókia zsúfolásig megtelt imatermében ünnepelte 10. születésnapját a Szövétnek aradi kulturális szemle szerkesztősége és olvasótábora.

Üdvözlő szavait követően Ujj János főszerkesztő elismerését fejezte ki a fokozott érdeklődés láttán, majd köszönetet mondott a jelen volt alapító főszerkesztőnek, Réhon József ny. tanárnak, amiért felvállalta az indulás, a „szülés” fájdalmaival járó valamennyi megpróbáltatást. Ugyancsak elismerés jár Ilona János tanárnak, aki 5 évig vitte, szerkesztette a lapot becsülettel. A legnagyobb köszönet azonban az olvasótábornak, illetve a közülük kikerülő támogatóknak jár, akik nélkül nem láthatott volna napvilágot egy évtizedig a Szövétnek. Amelyik aradi sajtótörténetet írt az elmúlt időszakban: a kulturális folyóiratok közül a Vasárnap mellett egyedül a Szövétnek jelent meg folyamatosan egy évtizedig, a többi hasonló kiadvány alig 1-2 évig élt. Tehát van ünnepelni valónk, van mivel büszkélkednünk, aradiaknak, Arad megyeieknek, illetve az onnan elszármazottak olvasóknak. Köszöntötte a főszerkesztő a legutóbbi, egyben az első Csongrád–Arad lapszám három, az eseményen megjelent szegedi szerkesztőjét is. A továbbiakban az „Ismerjük-e egymást?” kérdéskör apropóján az aradiak és a szegediek közötti évszázadokra visszanyúló, majd az impériumváltás után, főképpen a kommunizmus alatt egyre inkább elhidegülő kapcsolatokat boncolgatta. Amint kiderült, a Szövétnek szerkesztése, a legutóbbi lapszámban szegediek által feldolgozott, aradi vonatkozású anyagok újra közelebb hozták egymáshoz a két „szomszédvárat”, amelyiknek egyik képviselője, dr. habil. Zakar Péter az utóbbi években igen sokat tett a közeledésért, az aradi közösségépítésért. Ujj Ágnes a Wieser Tibor Alap kuratóriuma nevében az Aradon végzett folyamatos közösségépítő munkájának elismeréseként Wieser Tibor Emlékplakettet adott át Zakar Péter egyetemi tanárnak, aki Népszavazás előtt, és ami mögötte van címmel a magyarországi politikai, társadalmi és szociális helyzetet elemezte egy órán át. A tandíjnak az egyetemi oktatásban való bevezetése, a vizitdíj, illetve a kórházi napidíj alkalmazásának vagy elvetésének kapcsán sorra kerülő népszavazás esélyeit elemezve, adatokkal alátámasztva vetítette elénk a politikai harcok csataterévé vált anyaország sötét jövőképét.

Előadását követően a Szövétnek kiadója nevében jelenlévőket, a szerkesztőket köszöntötte dr. Pálfi Sándor, az Aradi Alma Mater Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki külön megköszönte Zakar Péternek a legutóbbi lapszámhoz nyújtott anyagi támogatását, majd szeretetvendégségre invitálta a jelenlévőket. Akik közül kevesen éltek a lehetőséggel. Talán azért, mert a legtöbben a 10. születésnapot ünnepelni, további közös jövőt tervezni jöttek. Az alkalom, a hely szelleme ezt kívánta volna, ám az anyaország jövőképének, a valahova tartozás reményének a szertefoszlatása kedvüket szegte.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. március 05., 19.17 Válaszoljál rá!

"Talán azért, mert ..." - írja Balta János az amúgy tárgyszerű beszámolója végén.
Igaza lenne? Vagy igen, vagy nem.
Olyan újságíróként, aki jelen volt meg kellett volna kérdezze a távozókat, és a tőlük hallottak után a hallottakkal zárhatta volna írását, de nem ezt tette, hanem egy ellenőrizhetetlen feltételezésbe bocsátkozott. Kár. Ezzel beszámolóját rövidítette meg.
Véleményének nem itt lett volna helye, hanem egy másik tárcában.

Furcsa növény a tulipán. Arra is jó, hogy valaki, így kicsi v-vel, Tulipan-ként mögé férjen.
A jelek szerint nem ismeri az Alapítvány 17 éves tevékenységét, de a magyar ékezetes magánhangzók szerepével sincs tisztában. De második mondata arról tanúskodik, hogy a tényeket sem tiszteli. Az Alapítvány vezetői nem képviselik az aradi Csiky Gergely Iskolacsoportot, de tudják, hogy annak fejlesztésében mi volt és ma mi az RMDSZ szerepe. Tulipan tájékozatlanságáról ennyit.

A hozzászóló Attila bizonyára azonos ezzel: http://lattila.blogspot.com/2008/03/htf-este-hat-ra.html . Nem tudom mi mondatta Attilával, hogy Zakar Péter kampányolt. Mert nem ezt tette. Előadásának tartalma egyezett annak a meghívókon föltüntetett címével: "Népszavazás előtt - és ami mögötte van". Mert cím nem sugallt, az előadás sem vetíthetett elénk jövőképet. Hogy mit tart Attila sajnálatosnak, az az Ő magánügye. Egy másik aradi szervezet ügyvezetőjeként úgy jár majd el, ahogy azt a legjobbnak véli.

Jani Tulipan szolgalelkeként szállt alá?


EP követi Tulipant az ékezettelenségben. Ráadásul az imatermet templomnak nevezi, a tényszerű előadást pedig politikai fórumnak. Szerintem ez a rendezvény nem a politika jegyében fogant és tartatott meg.

De aki mindenben politikát akar látni, az semmiben sem fog mást lelni.

Hozzászólt: EP / Szerda, 2008. március 05., 13.40 Válaszoljál rá!

A 10.születesnap,egy a szorvanyban megjelenö kulturalis folyoiratnak, nagyon nagy szo.-A szerkesztöknek, a közremüködöknek jar a köszönet es hala.
Ünnepronto,ha ezt az esemenyt a templomban, valaki politikai forumnak hasznalja. Eddig azzal tünt ki a folyoirat,hogy nincs politikai jellege.
Remeljük igy is marad!

Hozzászólt: Jani / Szerda, 2008. március 05., 09.33 Válaszoljál rá!

Igazad van TULIPAN
A püspök úrnak a szolgalelkű hiveitő nem lehet elvárni mást csak ilyen és ehhez hasonlókat, vagy fesztivista igehirdetéseket.

Hozzászólt: Attila / Szerda, 2008. március 05., 09.32 Válaszoljál rá!

Szerintem dr. Zakar Péter előadása inkább volt kampányszöveg, semmint tárgyilagos jövőkép. Sajnálatos, hogy erre egy kulurális program keretében került sor.
Mindezt annak ellenére állítom, hogy én is Fidesz párti vagyok.

Hozzászólt: Tulipan / Kedd, 2008. március 04., 18.57 Válaszoljál rá!

Az Alma Mater feladata az aradi oktatas fejlesztese lenne nem pedig az Anyaorszag problemainak az elemzese.Az eloado tobb alkalommal volt az Alapitvany vendege az EP valasztasi kampanyban mint a puspok szoszoloja.Az Alapitvany vezetoinek tudnia kellene,hogy az altaluk kepviselt iskola fejleszteseben az RMDSZ szerepe elsodleges.Az Alapitvany vezetoinek errol fogalmuk sincs ugy latszik,szamukra a latszat rendezvenyek a fontosak

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu