Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 08.02

Tízmillió euró EU-s forrásokból Hunyad megyének

Írta: Chirmiciu András
2019. július 17., 16.56 Szerda / Hunyad

Négy EU-s fnanszírozási szerződést írtak alá kedden a Hunyad Megyei tanács dísztermében. Ebből kettő a dévai önkormányzatot illeti, egy a vajdahunyadi önkormányzatot, egy pedig a megyei tanácsot.

A négy fejlesztési projekt vissza nem térítendő részeinek összértéke meghaladja a 10 millió eurót, hangsúlyozta az aláíráskor Sorin Maxim, a temesvári regionális fejlesztési ügynökség (ADR VEST) igazgatója.

A megyei tanács 21,31 millió lejt (4,47 millió euró) nyert el a várhelyi (egykori Ulpia Traiana Sarmisegetuza) római amfiteátrum újjáépítésére. Az egész projekt 22,09 millió lejbe kerül, a különbözetet a megyei tanács és a kormány forrásaiból biztosítják. A projekt lényegében a több mint 1600 éve lerombolt római amfiteátrum felépítését célozza és 3 év alatt tervezik megvalósítani. Mircea Bobora megyei tanácselnök szerint a legnagyobb kihívás a szakképzett kivitelező megtalálása lesz.

Déva önkormányzata 21,56 millió lejt (4,86 millió euró) nyert el vissza nem térítendő jelleggel a vár belső (1-es) udvarának restaurálására. A projekt összértéke 23,15 millió lej, akárcsak az előző esetben, a különbözetet az önkormányzat és az állam forrásaiból fedezik. Az 50 hónapos kivitelezésű projekt célja a belső várudvar falainak restaurálása, a középkori tornyok újjáépítése, a helyiségek renoválása, beleértve ajtók és ablakok felszerelését, az áram bevezetését, illetve mindezek kivilágítását. A projekt a 2008 és 2016 között lezajlott hasonló restaurálás folytatása, akkor a külső (2-es és 3-as) udvarokat renoválták, illetve közművesítették. A vár teljes restaurálása kiemelkedő prioritás Déva számára, hiszen a város első számú idegenforgalmi nevezetességéről van szó, melyet már most is naponta mintegy 2000 turista látogat meg, s a szám minden valószínűséggel növekedni fog, jegyezte meg Florin Oancea polgármester.

A Déva által elnyert másik EU-s pályázat a Zamfirescu utca környékén parlagon lévő 3400 négyzetméteres terület hasznosítása. A 904 ezer lejes projekt (amelyből az EU 800 ezret biztosít) keretében zöldövezetet és játszóteret létesítenek 24 hónap alatt.

Vajdahunyad 5,28 millió lejt (1,11 millió euró) nyert el az 1-es számú óvoda korszerűsítésére. Az egész projekt 5,38 millió lejbe kerül (a különbséget az önkormányzat és az állam fedezi), melynek során kicserélik az épület fűtés-, víz- és csatornarendszerét, új tetőszerkezetet szerelnek fel, illetve kifestik az egész épületet 20 hónap alatt. Dan Bobouţanu polgármester szerint az EU-s források jelentősen hozzájárulnak a kohászváros fejlesztéséhez, ez már a tizennegyedik ilyen projekt, melyek révén olyan 300 milliót szereztek vissza nem térítendő jelleggel, vagyis nagyjából akkora összeget, mint amennyi összegyűl helyi adókból és illetékekből 25 év alatt!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu